ViaTool a samochody ciężarowe OSP
-
Topic author - Posty: 22
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): dolnoslaskie, zgorzelec
- Status: Offline
ViaTool a samochody ciężarowe OSP
Witam!
Mam prawdziwego newsa, którego chciałbym zweryfikować z wasza wiedza.
Czy Ochotnicze Straże Pożarne powinny posiadać na samochodach powyżej 3,5 tony urządzenia ViaTool i podczas przejazdów autostradą- do akcji- w czasie powrotu do jednostki i podczas przejazdow służbowych (na szkolenia, przeglady, konserwacje) powinny być obciążane opłatą zgodnie z obowiazujacym cennikiem za przejazd przez bramke.
Moja jednostka lezy 10 km od autostrady i czesto prowadzimy tam działania.
Ostatnio jednostka z sasiedniej miejscowosci jechala na przeglad auta autostrada A4. Złapało ich ITD i OSP dostało mandat w wysokości 6000 zł ponieważ podobno OSP nie sa zwolnione z opłat- jedynie PSP.
Co wy na to, ponieważ dzwoniłem do firmy sprzedajacej odbiorniki ViaTool i potwierdzaja. (Odbiornik kosztuje 120 zł i comiesieczne opłaty za przejazdy)
Czy Ochotnicze Straże Pożarne powinny posiadać na samochodach powyżej 3,5 tony urządzenia ViaTool i podczas przejazdów autostradą- do akcji- w czasie powrotu do jednostki i podczas przejazdow służbowych (na szkolenia, przeglady, konserwacje) powinny być obciążane opłatą zgodnie z obowiazujacym cennikiem za przejazd przez bramke.
Ostatnio jednostka z sasiedniej miejscowosci jechala na przeglad auta autostrada A4. Złapało ich ITD i OSP dostało mandat w wysokości 6000 zł ponieważ podobno OSP nie sa zwolnione z opłat- jedynie PSP.
Co wy na to, ponieważ dzwoniłem do firmy sprzedajacej odbiorniki ViaTool i potwierdzaja. (Odbiornik kosztuje 120 zł i comiesieczne opłaty za przejazdy)
-
- OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Re: ViaTool a samochody ciężarowe OSP
Skoro dzwoniłeś do dystrybutora i takiej informacji Ci udzielił to tak musi być.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
-
- OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
- Kontakt:
zainteresowałem się tym co kolega napisał o ViaTool i trochę poszukałem o tym. Dz.U. 1985 Nr 14 poz. 60
USTAWA z dnia 21 marca 1985 r.o drogach publicznych
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw mówi o tym iż:
Moje pytanie nasuwa się odnośnie tej ustawy czy przypadkiem OSP jak i PSP nie jest służbą ratowniczą
Wydaję mi się że ITD troszkę przesadziło a firma która sprzedaje urządzenia musi z czegoś się utrzymać i jeszcze na strażakach chcą zarobić, normalnie szok

USTAWA z dnia 21 marca 1985 r.o drogach publicznych
. http://static1.money.pl/d/akty_prawne/p ... 181391.pdfOd opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 oraz w ust. 2, są zwolnione:
1) pojazdy:
a) Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Agencji Bezpieczeństwa
Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego,
Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego,
Straży Granicznej, Służby Więziennej, Służby Celnej, służb ratowniczych
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw mówi o tym iż:
https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/art ... 0707/4.PDFOd opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 3, są zwolnione pojazdy:
1) Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także sił zbrojnych
państw obcych, jeżeli umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita
Polska jest stroną, tak stanowi;
2) służb ratowniczych, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu,
Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji;
Moje pytanie nasuwa się odnośnie tej ustawy czy przypadkiem OSP jak i PSP nie jest służbą ratowniczą

Wydaję mi się że ITD troszkę przesadziło a firma która sprzedaje urządzenia musi z czegoś się utrzymać i jeszcze na strażakach chcą zarobić, normalnie szok

Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
-
No wlasnie... a zeby bylo tego malo jestesmy ujeci w planie ratowniczym autostrady... wiec skoro tak warto bedzie przedzwonic do GDDKiA dowiedziec sie i szczegoly. Dam znac jak wypadla rozmowa.
W czerwcu sprawdzałem czy w/w Viatool jest potrzebny dla samochodów straży pożarnej i podzwoniłem po wszystkich instytucjach RP. Odpowiedzi były oczywiście z każdej inne. I tak:
GDDKiA - jeżeli samochód bierze udział w akcji na sygnałach nie musi być wyposażony w urządzenie , gdy zapytałem , co w przypadku gdy wraca z akcji - już nie byli w stanie odpowiedzieć.
Inpekcja Transportu Drogowego - my nie wymagamy i nie kontrolujemy samochodów straży pożarnej jadących drogami płatnymi.
Więc stwierdziłem , że nie potrzebuję Viatoola i pojechałem GBA na pokazy do Niemiec. Nikt mnie nie kontrolował , a słynne bramki na A4 szybko mi otwierali.
Dostałem później informację , że ustawa nas zwalnia z opłat za drogi płatne. Przejeżdżając pod bramownicą jest robione zdjęcie , ale po wydruku jeżeli jest to samochód strażacki jest ono niszczone.
GDDKiA - jeżeli samochód bierze udział w akcji na sygnałach nie musi być wyposażony w urządzenie , gdy zapytałem , co w przypadku gdy wraca z akcji - już nie byli w stanie odpowiedzieć.
Inpekcja Transportu Drogowego - my nie wymagamy i nie kontrolujemy samochodów straży pożarnej jadących drogami płatnymi.
Więc stwierdziłem , że nie potrzebuję Viatoola i pojechałem GBA na pokazy do Niemiec. Nikt mnie nie kontrolował , a słynne bramki na A4 szybko mi otwierali.
Dostałem później informację , że ustawa nas zwalnia z opłat za drogi płatne. Przejeżdżając pod bramownicą jest robione zdjęcie , ale po wydruku jeżeli jest to samochód strażacki jest ono niszczone.
-
- OSP (gm., woj.): Dzierżoniów,woj Dolnośląskie
A co do ITD nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
JA jako kierowca i posiadając wiedzę o ustawie prd i jednostkach ochrony p.poż jak i ratowniczych ( mam na myśli kpp. Nie przyjął bym mandatu kierując sprawę do sądu.lukasnr1 pisze:Witam!
Napisz nazwę jednostki lub ewentualnie jakiś kontakt do niej , bo jeżeli to prawda o ukaraniu jej przez ITD - to trzeba się sprawą mocno zająć.
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
czester0 pisze:Napisz nazwę jednostki lub ewentualnie jakiś kontakt do niej , bo jeżeli to prawda o ukaraniu jej przez ITD - to trzeba się sprawą mocno zająć.
Przecież jest na Forum prawnik, może zabierze głos pan Dariusz P. Kała.
-
OSP Sieniawka z powiatu Zgorzeleckiego
Rozmawiałem dzisiaj z OSP Sieniawka i sytuacja przedstawia się następująco:
Jednostka jechała samochodem na przegląd do Lubinia po drodze jakiś patrol zrobił im zdjęcie ,że nie uiścili opłaty za przejazd autostradą. Po jakimś czasie otrzymali pismo z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji. Wspólnie z Radcą Prawnym UG wysłali pismo wyjaśniające i od ok. miesiąca jest cisza.
Nie prawdą jest , że otrzymali mandat 6000 zł .
Mam apel do wszystkich jednostek , aby czasem nie dali się nabrać urzędnikom informującym , że samochody OSP muszą posiadać Via Toole . Jesteśmy służbami ratowniczymi i jesteśmy zwolnieni z wnoszenia opłat za przejazd drogami płatnymi. Kolega Artur podał nr ustawy:
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw :
Od opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 3, są zwolnione pojazdy:
Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji
OSP jest służbą ratowniczą.
Jednostka jechała samochodem na przegląd do Lubinia po drodze jakiś patrol zrobił im zdjęcie ,że nie uiścili opłaty za przejazd autostradą. Po jakimś czasie otrzymali pismo z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji. Wspólnie z Radcą Prawnym UG wysłali pismo wyjaśniające i od ok. miesiąca jest cisza.
Nie prawdą jest , że otrzymali mandat 6000 zł .
Mam apel do wszystkich jednostek , aby czasem nie dali się nabrać urzędnikom informującym , że samochody OSP muszą posiadać Via Toole . Jesteśmy służbami ratowniczymi i jesteśmy zwolnieni z wnoszenia opłat za przejazd drogami płatnymi. Kolega Artur podał nr ustawy:
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw :
Od opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 3, są zwolnione pojazdy:
Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji
OSP jest służbą ratowniczą.