ViaTool a samochody ciężarowe OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
lukasnr1
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): dolnoslaskie, zgorzelec
Status: Offline

ViaTool a samochody ciężarowe OSP

Post autor: lukasnr1 »

Witam!
Mam prawdziwego newsa, którego chciałbym zweryfikować z wasza wiedza.
Czy Ochotnicze Straże Pożarne powinny posiadać na samochodach powyżej 3,5 tony urządzenia ViaTool i podczas przejazdów autostradą- do akcji- w czasie powrotu do jednostki i podczas przejazdow służbowych (na szkolenia, przeglady, konserwacje) powinny być obciążane opłatą zgodnie z obowiazujacym cennikiem za przejazd przez bramke.

Moja jednostka lezy 10 km od autostrady i czesto prowadzimy tam działania.

Ostatnio jednostka z sasiedniej miejscowosci jechala na przeglad auta autostrada A4. Złapało ich ITD i OSP dostało mandat w wysokości 6000 zł ponieważ podobno OSP nie sa zwolnione z opłat- jedynie PSP.

Co wy na to, ponieważ dzwoniłem do firmy sprzedajacej odbiorniki ViaTool i potwierdzaja. (Odbiornik kosztuje 120 zł i comiesieczne opłaty za przejazdy)
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Re: ViaTool a samochody ciężarowe OSP

Post autor: strazak102 »

Skoro dzwoniłeś do dystrybutora i takiej informacji Ci udzielił to tak musi być.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

zainteresowałem się tym co kolega napisał o ViaTool i trochę poszukałem o tym. Dz.U. 1985 Nr 14 poz. 60
USTAWA z dnia 21 marca 1985 r.o drogach publicznych
Od opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 oraz w ust. 2, są zwolnione:
1) pojazdy:
a) Policji, Inspekcji Transportu Drogowego, Agencji Bezpieczeństwa
Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego,
Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego,
Straży Granicznej, Służby Więziennej, Służby Celnej, służb ratowniczych
. http://static1.money.pl/d/akty_prawne/p ... 181391.pdf
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw mówi o tym iż:
Od opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 3, są zwolnione pojazdy:
1) Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także sił zbrojnych
państw obcych, jeżeli umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita
Polska jest stroną, tak stanowi;
2) służb ratowniczych, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu,
Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji;
https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/art ... 0707/4.PDF
Moje pytanie nasuwa się odnośnie tej ustawy czy przypadkiem OSP jak i PSP nie jest służbą ratowniczą :?: :?: :?:
Wydaję mi się że ITD troszkę przesadziło a firma która sprzedaje urządzenia musi z czegoś się utrzymać i jeszcze na strażakach chcą zarobić, normalnie szok :!: :!: :!:
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Topic author
lukasnr1

No wlasnie... a zeby bylo tego malo jestesmy ujeci w planie ratowniczym autostrady... wiec skoro tak warto bedzie przedzwonic do GDDKiA dowiedziec sie i szczegoly. Dam znac jak wypadla rozmowa.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

W czerwcu sprawdzałem czy w/w Viatool jest potrzebny dla samochodów straży pożarnej i podzwoniłem po wszystkich instytucjach RP. Odpowiedzi były oczywiście z każdej inne. I tak:
GDDKiA - jeżeli samochód bierze udział w akcji na sygnałach nie musi być wyposażony w urządzenie , gdy zapytałem , co w przypadku gdy wraca z akcji - już nie byli w stanie odpowiedzieć.
Inpekcja Transportu Drogowego - my nie wymagamy i nie kontrolujemy samochodów straży pożarnej jadących drogami płatnymi.
Więc stwierdziłem , że nie potrzebuję Viatoola i pojechałem GBA na pokazy do Niemiec. Nikt mnie nie kontrolował , a słynne bramki na A4 szybko mi otwierali.
Dostałem później informację , że ustawa nas zwalnia z opłat za drogi płatne. Przejeżdżając pod bramownicą jest robione zdjęcie , ale po wydruku jeżeli jest to samochód strażacki jest ono niszczone.

Niagara 998
OSP (gm., woj.): Dzierżoniów,woj Dolnośląskie

Post autor: Niagara 998 »

A co do ITD nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

lukasnr1 pisze:Witam!
Mam prawdziwego newsa, którego chciałbym zweryfikować z wasza wiedza.
Czy Ochotnicze Straże Pożarne powinny posiadać na samochodach powyżej 3,5 tony urządzenia ViaTool i podczas przejazdów autostradą- do akcji- w czasie powrotu do jednostki i podczas przejazdow służbowych (na szkolenia, przeglady, konserwacje) powinny być obciążane opłatą zgodnie z obowiazujacym cennikiem za przejazd przez bramke.

Moja jednostka lezy 10 km od autostrady i czesto prowadzimy tam działania.

Ostatnio jednostka z sasiedniej miejscowosci jechala na przeglad auta autostrada A4. Złapało ich ITD i OSP dostało mandat w wysokości 6000 zł ponieważ podobno OSP nie sa zwolnione z opłat- jedynie PSP.

Co wy na to, ponieważ dzwoniłem do firmy sprzedajacej odbiorniki ViaTool i potwierdzaja. (Odbiornik kosztuje 120 zł i comiesieczne opłaty za przejazdy)
JA jako kierowca i posiadając wiedzę o ustawie prd i jednostkach ochrony p.poż jak i ratowniczych ( mam na myśli kpp. Nie przyjął bym mandatu kierując sprawę do sądu.
Awatar użytkownika

czester0

Napisz nazwę jednostki lub ewentualnie jakiś kontakt do niej , bo jeżeli to prawda o ukaraniu jej przez ITD - to trzeba się sprawą mocno zająć.
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

czester0 pisze:Napisz nazwę jednostki lub ewentualnie jakiś kontakt do niej , bo jeżeli to prawda o ukaraniu jej przez ITD - to trzeba się sprawą mocno zająć.

Przecież jest na Forum prawnik, może zabierze głos pan Dariusz P. Kała.

Topic author
lukasnr1

OSP Sieniawka z powiatu Zgorzeleckiego
Awatar użytkownika

czester0

Rozmawiałem dzisiaj z OSP Sieniawka i sytuacja przedstawia się następująco:
Jednostka jechała samochodem na przegląd do Lubinia po drodze jakiś patrol zrobił im zdjęcie ,że nie uiścili opłaty za przejazd autostradą. Po jakimś czasie otrzymali pismo z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji. Wspólnie z Radcą Prawnym UG wysłali pismo wyjaśniające i od ok. miesiąca jest cisza.
Nie prawdą jest , że otrzymali mandat 6000 zł .
Mam apel do wszystkich jednostek , aby czasem nie dali się nabrać urzędnikom informującym , że samochody OSP muszą posiadać Via Toole . Jesteśmy służbami ratowniczymi i jesteśmy zwolnieni z wnoszenia opłat za przejazd drogami płatnymi. Kolega Artur podał nr ustawy:
USTAWA z dnia 7 listopada 2008 r.o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw :
Od opłat, o których mowa w ust. 1 pkt 3, są zwolnione pojazdy:
1) Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także sił zbrojnych
państw obcych, jeżeli umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita
Polska jest stroną, tak stanowi;
2) służb ratowniczych, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu,
Służby Więziennej, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji
OSP jest służbą ratowniczą.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat