JAK POZYSKAĆ LEKKI SAMOCHÓD np. z POLICJI

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
KazikOSP
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Żurawica, Podkarpackie
Status: Offline

JAK POZYSKAĆ LEKKI SAMOCHÓD np. z POLICJI

Post autor: KazikOSP »

Drodzy Druhowie.
Nasza mała OSP posiada jednego starego Żuka. Jeździ bo jeździ jeszcze kupy się trzyma.
Interesuje mnie procedura pozyskania samochodu najlepiej jakiegoś busa typu VW, Fiat czy Ford od instytucji typu Policja SG lub innych firm/zakładów państwowych itp.
Karosacji dokonamy we własnym zakresie a Żuczka przekażemy OSP bez samochodu.
Proszę o konkretne porady w tej sprawie !!!!

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Re: JAK POZYSKAĆ LEKKI SAMOCHÓD np. z POLICJI

Post autor: Sernik »

Witam, ja robiłem to w taki sposób:
Sprawdzasz na stronie swojej Komendy Wojewódzkiej Policji wykaz "Informacje o zbędnych i zużytych składnikach majątku ruchomego", szukasz w wykazie pozycji sprzęt transportowy, jeżeli masz ogłoszenie zbędnych składników to zazwyczaj w tym ogłoszeniu jest napisane jakie to są pojazdy, ich numery ewidencyjne, marka, typ, pojemność, informacja czy pojazd jest uszkodzony itp., masz także miejsca i daty w których można oglądnąć pojazdy (raczej się przejedź oglądnij ich stan), piszesz pismo zaadresowane do Komendanta Wojewódzkiego PSP z prośbą o nieodpłatne przekazanie pojazdu xxxxx nr. ewid. 12345 będącego na stanie Komendy Wojewódzkiej Policji w xxxx. Prośbę motywujesz tym, że ...... (ważne ! napisz w piśmie że w/w pojazd oglądałeś osobiście w dniu ... i jest Ci znany jego stan techniczny) i z pismem idziesz do swojego Komendanta Powiatowego PSP, który to opiniuje i wysyła do KW. I teraz pozostaje tylko czekać na odpowiedź.
Jeżeli inne OSP robiły to inaczej i dostawały samochody to znaczy że mają znajomości, albo nie wiem :) Taka jest oficjalna procedura pozyskania samochodu z zasobów MSWiA.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Sernik napisał wszystko zgodnie z procedurami pozyskania samochodu. Pisz i próbuj , a może się uda. Ja w ub. roku dostałem Land Rovera Defendera z zasobów MSWia - ze straży granicznej. Trochę pracy włożymy i mamy super samochód operacyjny , a planujemy do niego zapiąć przyczepę powodziową. Autko z 1995 r - 2.5 TDI w całkiem dobrym stanie technicznym.

Topic author
KazikOSP

Dzięki Wam za dobre porady.
Mam jeszcze jedno pytanie o tzw. drogę służbową. Czy Komendant Gminny ma w tym jakieś znaczenie czy jest w ogóle nie potrzebny.

Sernik

Nie, wszystko dokładnie opisałem - nic więcej :)
Pozdrawiam

Topic author
KazikOSP

Dzięki Druhu, wszystko jasne.

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

Sernik pisze:Witam, ja robiłem to w taki sposób:
Sprawdzasz na stronie swojej Komendy Wojewódzkiej Policji wykaz "Informacje o zbędnych i zużytych składnikach majątku ruchomego", szukasz w wykazie pozycji sprzęt transportowy, jeżeli masz ogłoszenie zbędnych składników to zazwyczaj w tym ogłoszeniu jest napisane jakie to są pojazdy, ich numery ewidencyjne, marka, typ, pojemność, informacja czy pojazd jest uszkodzony itp., masz także miejsca i daty w których można oglądnąć pojazdy (raczej się przejedź oglądnij ich stan), piszesz pismo zaadresowane do Komendanta Wojewódzkiego PSP z prośbą o nieodpłatne przekazanie pojazdu xxxxx nr. ewid. 12345 będącego na stanie Komendy Wojewódzkiej Policji w xxxx. Prośbę motywujesz tym, że ...... (ważne ! napisz w piśmie że w/w pojazd oglądałeś osobiście w dniu ... i jest Ci znany jego stan techniczny) i z pismem idziesz do swojego Komendanta Powiatowego PSP, który to opiniuje i wysyła do KW. I teraz pozostaje tylko czekać na odpowiedź.
Jeżeli inne OSP robiły to inaczej i dostawały samochody to znaczy że mają znajomości, albo nie wiem :) Taka jest oficjalna procedura pozyskania samochodu z zasobów MSWiA.
Pozdrawiam
jak chcesz z policji to załatw sobie opinię w komendzie powiatowej policji lub w gminie gdzie jest posterunek ,pózniej niech ci podbjie komendant gminny i możesz wysyłać ,a co do psp tak samo komendant zosprp gminny ,powiatowy psp i później do wojewódzkiego i do każdego wniosek musi być niestety tzw droga służbowa bo inaczej mogą ci wrócić do poprawki

Sernik

ospglinik pisze: jak chcesz z policji to załatw sobie opinię w komendzie powiatowej policji lub w gminie gdzie jest posterunek ,pózniej niech ci podbjie komendant gminny i możesz wysyłać ,a co do psp tak samo komendant zosprp gminny ,powiatowy psp i później do wojewódzkiego i do każdego wniosek musi być niestety tzw droga służbowa bo inaczej mogą ci wrócić do poprawki
Kolego nie rozumiem na jakiej podstawie KP Policji lub komisariat gminny ma mi opiniować wniosek ? Skąd oni mają wiedzieć czy ten samochód jest potrzebny czy nie ? Jak oni orientują się w działalności OSP na terenie powiatu ? Niestety ale nie widzę żadnego logicznego sensu opiniować wniosek w KP Policji lub na komisariacie ze względu na to że ich to w żaden sposób nie interesuje ! Właściwy do opiniowania jest KP PSP, on zna jednostki OSP ze swojego terenu i ma możliwość wydania na ich temat opinii. Szczerze to nie wiem czy Komendanta Wojewódzkiego będzie interesowała opinia KG ZOSPRP, jak ktoś ma trudności z porozumieniem się ze swoim komendantem gminnym to lepiej niech takiej opinii od niego nie uzyskuje ... Różni są Komendanci Gminni - jedni mają zbyt wysokie ambicje i wspierają tylko swoją OSP, inni chcą aby było sprawiedliwie dla wszystkich OSP dlatego jak ktoś ma się nie dogadać ze swoim KG to niech do niego nie idzie po opinie. Warto by było napisać, w międzyczasie jak będziecie się starać o pojazd, pismo do Wójta w sprawie przydzielenia środków finansowych na opłaty związane z pozyskaniem samochodu dla OSP (przegląd, rejestracja, ubezpieczenie OC) ponieważ Wójt (nie znając waszych zacnych zamiarów pozyskania wozu) może wam odmówić przyjęcia pojazdu na stan, bo nie ma na jego utrzymanie kasy w budżecie gminnym.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat