Wybory do zarządu
-
Topic author - Posty: 660
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
- Status: Offline
Wybory do zarządu
Czy członek MDP w wieku 16 lat, może być wybrany do zarządu jednostki jako sekretarz, lub z-ca naczelnika?
Re: Wybory do zarządu
Z-ca Naczelnika jak sama nazwa wskazuje, zastępuje rzeczonego np. podczas kierowania działaniami ratowniczymi. 16-letni członek OSP nie posiada raczej stosownego przeszkolenia i nierzadko badań lekarskich, więc chyba jasne. Poza tym dlaczego zakładasz nowy temat jeśli podobny istnieje np. tu http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=3322 i nie tylko.podymacz pisze:Czy członek MDP w wieku 16 lat, może być wybrany do zarządu jednostki jako sekretarz, lub z-ca naczelnika?
Jajakobyły
-
Topic author - Posty: 660
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Wpisałem nowy temat, bo wpadłem na komputer tylko na chwilkę.
Chodzi mi dokładnie o taką sprawę:
Prezes nie za bardzo chce się zgodzić, aby funkcję sekretarza pełnił młodzieżowiec. (Mam bardzo dobrego kandydata).
To samo tyczy się zastępcy naczelnika. Chodzi tutaj o funkcję drugiego zastępcy, który w zakresie obowiązków miałby wydzielone zajmowanie się MDP, oraz również dokumentacją Naczelnika (ewidencja wyjazdów, itp).
Wiem dokładnie jakie są stawiane zadania i obowiązki dla Naczelników, ale uwzględniam tutaj pięcioletnią kadencję i Ci młodzieżowcy, po zakończeniu kadencji mieli by po 21 lat. W trakcie kadencji spokojnie można by uzupełnić kwalifikacje.
Więc pytam się bardziej dokładnie: Czy istnieją jakieś zapisy, które uniemożliwiają sprawowanie takich funkcji? Skoro mogą być wybrani do zarządu, a zarząd ma się sam ukonstytuować, to czemu by tu ich nie wybrać na takie stanowiska?
Chodzi mi dokładnie o taką sprawę:
Prezes nie za bardzo chce się zgodzić, aby funkcję sekretarza pełnił młodzieżowiec. (Mam bardzo dobrego kandydata).
To samo tyczy się zastępcy naczelnika. Chodzi tutaj o funkcję drugiego zastępcy, który w zakresie obowiązków miałby wydzielone zajmowanie się MDP, oraz również dokumentacją Naczelnika (ewidencja wyjazdów, itp).
Wiem dokładnie jakie są stawiane zadania i obowiązki dla Naczelników, ale uwzględniam tutaj pięcioletnią kadencję i Ci młodzieżowcy, po zakończeniu kadencji mieli by po 21 lat. W trakcie kadencji spokojnie można by uzupełnić kwalifikacje.
Więc pytam się bardziej dokładnie: Czy istnieją jakieś zapisy, które uniemożliwiają sprawowanie takich funkcji? Skoro mogą być wybrani do zarządu, a zarząd ma się sam ukonstytuować, to czemu by tu ich nie wybrać na takie stanowiska?

-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Istniejące zapisy już znasz jeżeli mówisz że wiesz jakie są stawiane wymogi na naczelnika;)
Jeśli chodzi o kandydata na sekretarza, jeśli on ma skończone 16 lat i jest członkiem MDP to może być sekretarzem
Jeśli chodzi o drugiego:
Samym zastępcą naczelnika nie może być (takim klasycznym).
Wspomniałeś że chodzi o 2 z-ce naczelnika.... hmm....?
Wydaje mi się że przydał by się stosowny zapis w statucie osp, który by jednoznacznie określał kompetencje dla drugiego z-cy naczelnika. I tam napisać, że drugi z-ca nie jest odpowiedzialny za dowodzenia na akcjach a tylko za prowadzenie MDP i że powinien zrobić kurs dowódców MDP żeby wszystko już było ok.
Jeśli nie chcesz zmieniać statutu, to ja bym zrobił tak:
Na zebraniu (tylko nie wiem czy potrzebne walne czy wystarczy samo zebrane zarządu) uchwałą podjął decyzję o wprowadzeniu "Regulaminu pracy OSP" albo coś takiego i tam uregulował dla jasności kompetencje wszystkich funkcji zgodnie ze statutem;) - jeśli coś takiego jest niezgodne z prawem to proszę o opinie.
Jest też trzecie prostsze wyjście - zrobić go członkiem zarządu (ma do tego prawo jak ma skończone 16 lat) i przydzielić na zasadzie uchwały zarządu OSP obowiązek prowadzenia MDP itd...
Pozdrawiam Jarek.
Jeśli chodzi o kandydata na sekretarza, jeśli on ma skończone 16 lat i jest członkiem MDP to może być sekretarzem
Jeśli chodzi o drugiego:
Samym zastępcą naczelnika nie może być (takim klasycznym).
Wspomniałeś że chodzi o 2 z-ce naczelnika.... hmm....?
Wydaje mi się że przydał by się stosowny zapis w statucie osp, który by jednoznacznie określał kompetencje dla drugiego z-cy naczelnika. I tam napisać, że drugi z-ca nie jest odpowiedzialny za dowodzenia na akcjach a tylko za prowadzenie MDP i że powinien zrobić kurs dowódców MDP żeby wszystko już było ok.
Jeśli nie chcesz zmieniać statutu, to ja bym zrobił tak:
Na zebraniu (tylko nie wiem czy potrzebne walne czy wystarczy samo zebrane zarządu) uchwałą podjął decyzję o wprowadzeniu "Regulaminu pracy OSP" albo coś takiego i tam uregulował dla jasności kompetencje wszystkich funkcji zgodnie ze statutem;) - jeśli coś takiego jest niezgodne z prawem to proszę o opinie.
Jest też trzecie prostsze wyjście - zrobić go członkiem zarządu (ma do tego prawo jak ma skończone 16 lat) i przydzielić na zasadzie uchwały zarządu OSP obowiązek prowadzenia MDP itd...
Pozdrawiam Jarek.
Wyszedłbym najpierw od kompetencji naczelnika. Wśród nich jest mowa o kierowaniu jednostką podczas działań. Ale to każdy by musiał sprawdzić we włąsnym statucie. A skoro jest mowa o kierowaniu to logicznym się wydaje, ze jak nie ma naczelnika to jego obowiązki może wykonywać jego zastępca. Ale już osoba niepełnoletnia i bez odpowiednich uprawnień tego nie moze robić. I pal licho uprawnienia bo wszyscy wiemy jak to jest. Ale wiek poniżej 18 lat jest nie do przeskoczenia. Nie ma wprost żadnego zapisu. Chociaż w ustawie o ochronie ppoż jest zapis kto może jeździc do działań. Czyli osoba w wieku 18 - 65 lat. I myślę że to jest dobra podstawa prawna. Po za tym nie wiem jak by się odniósł sąd mając wpisać w KRS nieletniego zastępcę naczelnika. Może już ktos to próbował w Polsce? Sam jestem ciekaw wyniku.
Co do regulaminu pracy OSP to pomysł jest bardzo dobry. W mojej ocenie taki dokument nie byłby niezgodny z prawem. W końcu OSP jest niezależno i tworzy swoje włąsne wewnętrzne akty prawne. I jednym z nich na pewno by był wspomniany regulamin. Tylko czy taki regulamin OSP nie ograniczyłby nas kiedyś czymś bo życie jest pełne niespodzianek i bardzo rozwojowe. Ale spotkałem sie już z czymś takim jak Regulamin pracy zarządu OSP. Reguluje zadania i obowiązki węższego grona osób i jest łatwiejszy do i zdefiniowania i nadzorowania. Do czego dąże. Młodzież niech wchodzi do zarządów. Jestem za tym. Niech się uczą włądzy. I w takim regulaminie określiłbym, że ta osoba ma takie i takie obowiazki i zadania. I tu bym zapisał, ze MDP leży w jego gestii. ALe nie dawałbym go na zastępcę naczelnika.
W mojej jednostce kiedys kiedyś doszliśmy do wniosku że trzeba młodzież przyuczać do zarządzania OSP. I wzieliśmy sobie "młodego". DOstał jeden prosty obowiazek. Utrzymuje nam kontakt z młodzieżą. Jest jej przedstawicielem. Wiec jak MDP cos chciało to rozmawiali z nim a on nam to przedstawiał. I powiem że swietnie sie to sprawdziło. W następnej kadencji można wybrać znów "młodego". Pozytywną stroną takiego stanu rzeczy, jest to, że nikt z nas nie jest wieczny i kiedyś będziemy mieli następców, którzy będą znali się na OSP. No jest i takie ryzyko że kiedys doprowadza do rewolty i nas wypierniczą. Byle by to wyszło OSP na dobre.
Co do regulaminu pracy OSP to pomysł jest bardzo dobry. W mojej ocenie taki dokument nie byłby niezgodny z prawem. W końcu OSP jest niezależno i tworzy swoje włąsne wewnętrzne akty prawne. I jednym z nich na pewno by był wspomniany regulamin. Tylko czy taki regulamin OSP nie ograniczyłby nas kiedyś czymś bo życie jest pełne niespodzianek i bardzo rozwojowe. Ale spotkałem sie już z czymś takim jak Regulamin pracy zarządu OSP. Reguluje zadania i obowiązki węższego grona osób i jest łatwiejszy do i zdefiniowania i nadzorowania. Do czego dąże. Młodzież niech wchodzi do zarządów. Jestem za tym. Niech się uczą włądzy. I w takim regulaminie określiłbym, że ta osoba ma takie i takie obowiazki i zadania. I tu bym zapisał, ze MDP leży w jego gestii. ALe nie dawałbym go na zastępcę naczelnika.
W mojej jednostce kiedys kiedyś doszliśmy do wniosku że trzeba młodzież przyuczać do zarządzania OSP. I wzieliśmy sobie "młodego". DOstał jeden prosty obowiazek. Utrzymuje nam kontakt z młodzieżą. Jest jej przedstawicielem. Wiec jak MDP cos chciało to rozmawiali z nim a on nam to przedstawiał. I powiem że swietnie sie to sprawdziło. W następnej kadencji można wybrać znów "młodego". Pozytywną stroną takiego stanu rzeczy, jest to, że nikt z nas nie jest wieczny i kiedyś będziemy mieli następców, którzy będą znali się na OSP. No jest i takie ryzyko że kiedys doprowadza do rewolty i nas wypierniczą. Byle by to wyszło OSP na dobre.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
kwas napisał:
kwas napisał:
Pozdrawiam Jarek.
Święte słowa... sama prawda Kwas. Bardzo mi się spodobał ten post po przeczytaniu tych słów.Pozytywną stroną takiego stanu rzeczy, jest to, że nikt z nas nie jest wieczny i kiedyś będziemy mieli następców, którzy będą znali się na OSP. No jest i takie ryzyko że kiedys doprowadza do rewolty i nas wypierniczą. Byle by to wyszło OSP na dobre.
kwas napisał:
Czyli hm... wygląda na to, że najlepszym wyjściem było by dać chłopaka do zarządu jako członka i przydzielić mu odpowiednie kompetencje w sferze kontaktu, pracy i działalności MDP.Młodzież niech wchodzi do zarządów. Jestem za tym. Niech się uczą włądzy. I w takim regulaminie określiłbym, że ta osoba ma takie i takie obowiazki i zadania. I tu bym zapisał, ze MDP leży w jego gestii. ALe nie dawałbym go na zastępcę naczelnika.
Pozdrawiam Jarek.
Coś nie rozumiem zarząd wybiera walne zebranie i nie ma odwołania od jej decyzji zwłaszcza jeśli zatwierdzi to sąd. Tu nie może decydować prezes zwłaszcza że został wybrany tak samo jak oni.
członek z MDP tylko funkcję nie związane z działaniami ratowniczo -gaśniczymi choć jednostki robią to dla układów ale to na dobre nie wyjdzie,
-
- OSP (gm., woj.): Horyszów Polski
Witam druhowie strażacy!
4 miesiace temu zmarł nasz skarbik OSP. Na jego stanowisko nie było wielu chetnych, wiec postanowiono, że stanowisko to zajmie sekretarz, który podczas zebrania został odwołany z dotychczasowej funkcji, a w na miejsce sekretarza zostałem wybrany ja. W chwili objecia funkcji miałem 17 lat. Regulamin pozwala na wstąpienie do zarządu druhom od 16 roku życia.
4 miesiace temu zmarł nasz skarbik OSP. Na jego stanowisko nie było wielu chetnych, wiec postanowiono, że stanowisko to zajmie sekretarz, który podczas zebrania został odwołany z dotychczasowej funkcji, a w na miejsce sekretarza zostałem wybrany ja. W chwili objecia funkcji miałem 17 lat. Regulamin pozwala na wstąpienie do zarządu druhom od 16 roku życia.
Ja mam 17 lat i rok juz sekretarzem jestem
noo i rok temu tez wybrano u mnie zastępce naczelnika, który rocznikowo miał 18, nie miał ukończone i nie było żadnych problemów przez to
Jak najbardziej młodzież brać do zarządu, ale żeby potem zarząd za młody nie był
pozdrawiam

Jak najbardziej młodzież brać do zarządu, ale żeby potem zarząd za młody nie był

pozdrawiam

Strażacy nie idą do piekła - zaczęli by je gasić 

-
- OSP (gm., woj.): Biadki GM kROTOSZYN WOJ WIELKOPOLSKIE
Odpowiedz jest bardzo prosta przeczytaj Wasz statut w naszym jest wyraznie napisane: "Członkowie młodzieżowych drużyn pożarniczych w wieku 16-18 lat mogą być wybierani do władz OSP" paragraf 15 pkt 2. 

"Chociażbym chodził ciemną doliną,
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23