Dofinansowanie OSP GBA/GCBA

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
dominixxx
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Dofinansowanie OSP GBA/GCBA

Post autor: dominixxx »

Witam. W związku z tym ze mamy nowy rok mam do wszystkich pytanie na temat dofinansowania dla OSP na zakup Nowego Samochodu Ratowniczo-Gaśniczego GBA/GCBA. Wiem ze tematy podobne już były. Mam tylko pytanie gdzie pisać wnioski do Unii Europejskiej ale pod jaki dział i ile % dofinansowania :?: :?: możemy uzyskać jednostka w KSRG od 2003r. Pochodzę z województwa małopolskiego :wink:

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Re: Dofinansowanie OSP GBA/GCBA

Post autor: ospglinik »

zamiast zapytać w powiecie czy nie robią jakiegoś projektu na zakup samochodów to pytasz tu,nie rozumiem jednego jesli pozyskujecie środki a na pewno pozyskujecie,to chyba wiecie że jest zosprp ,fundusz ochrony środowiska ,województwo powiat,myślę że 200 tys nie macie a jeśli macie to zosprp dotuje,wfoś i inne instytucje trzeba pytać :evil:

Topic author
dominixxx

W powiecie niczego nie robią taki powiat...
Na gminę nie ma co liczyć. Dobrze wiemy ze możemy pozyskać nawet 100% dofinansowanie z funduszu ochrony środowiska ale gmina nie chce się zgodzić ponieważ musieli by spłacać kredyt..
Uwierz ze gdyby to wszystko było takie łatwe to bym tu nie pisał bo po co ?
Napisałem tu po to żeby ktoś pomógł mi/nam jakie projekty możemy pisać żeby otrzymać dofinansowanie.
Pozdrawiam

Raku
OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie

Post autor: Raku »

Pierwszy raz słyszę, żeby Fundusz Ochrony Środowiska mógł dać 100% dofinansowania ( 600-700 tyś !). Pierwszy raz słyszę żeby jakikolwiek fundusz dał 100% dofinansowania :shock: Bez udziału gminy możecie zapomnieć o średnim aucie. Co do programów unijnych to każdy program europejski wymaga wkładu własnego (zazwyczaj min 20%-30%). Poza tym praktycznie nie będzie dofinansowań z Unii w 2013 r., powód ? Zakończenie programów wsparcia które trwały w latach 2007-2013. Nic z nich nie zostało, programy te zostały "wyciśnięte" do końca. Teraz trzeba czekać na nowe programu pomocy/wsparcia 2014-2020. Skoro jesteście w KSRG powinniście męczyć KG PSP, ZOSP i powiat (nawet jeśli jest "taki") z tych 3 instytucji możecie wyrwać około 300 tysięcy. Ponadto nie wiem jakim cudem w powiecie nic nie robią skoro wszystkie starostwa działają na takiej samej zasadzie, nie mają tam internetu i nie dochodzą do nich wiadomości z programami wsparcia ?
Nie ma innych pewnych dofinansowań. Jednym słowem przeproście się z gminą albo zrezygnujcie z zakupu auta w tym roku....( w sumie jeżeli gmina nie zabezpieczyła w budżecie na ten rok pieniędzy na zakup waszego auta to pozostaje wam przyszly rok)

Btw
Wnioski do ZOSP składało się do dziś, budżety gminne zatwierdzane są zazwyczaj przed nowym rokiem. Także nie wiem skąd weźmiecie teraz 600 tyś

Topic author
dominixxx

Czyli będziemy działać coś pod koniec tego roku :) Dzięki
a z gmina to długa historia jest wszystkie OSP traktują tak samo..

ospglinik

z zosprp max dostalibyście 150 tys średni z funduszu ochrony środowiska może z 50 tys ,gmina jakby dałaby wam z 50tys to i tak mało ,a na pisanie wniosków już za późno pisać,październik listopad

Topic author
dominixxx

Od WFOS dostaliśmy taka wiadomość:
,,Dzień dobry,

na zakup samochodu ratowniczo-gaśniczego istnieje możliwość dofinansowania w postaci pożyczki (wysokość do 100% kosztu netto zadania, oprocentowanie 4% w skali roku, max na 10 lat, po spłacie 60% istnieje możliwość umorzenia do 35% udzielonej kwoty). ...''

ospglinik

dominixxx pisze:Od WFOS dostaliśmy taka wiadomość:
,,Dzień dobry,

na zakup samochodu ratowniczo-gaśniczego istnieje możliwość dofinansowania w postaci pożyczki (wysokość do 100% kosztu netto zadania, oprocentowanie 4% w skali roku, max na 10 lat, po spłacie 60% istnieje możliwość umorzenia do 35% udzielonej kwoty). ...''
no własnie gmina musiała by pożyczyc,a lekki was nie interesuje zosprp i wfos jakbydał i tp by wystarczyło

Topic author
dominixxx

Wiesz jak to jest z lekkim.. mało wody itp..
Średni lub ciężki praktycznie te same możliwości co lekki 6 osobowa obsada tylko ze + kilka tys l wody co u nas jest potrzebne.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Powiem tylko tyle kol. Raku bardzo dobrze to ujął
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat