działalność gospodarcza OSP
-
Topic author - Posty: 7
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
działalność gospodarcza OSP
witam
Czy OSP działalność gospodarczą powinna wpisać w ramach stowarzyszenia czy jest to niezależne?
pozdrawiam
Czy OSP działalność gospodarczą powinna wpisać w ramach stowarzyszenia czy jest to niezależne?
pozdrawiam
Re: działalność gospodarcza OSP
OSP może prowadzić działalność gospodarczą w ramach stowarzyszenia (działalność ta nie może się jednak pokrywać z działalnością statutową odpłatną i nieodpłatną) lub poprzez założenie spółki, której stowarzyszenie będzie 100% akcjonariuszem. Wybór należy dopasować do konkretnej sytuacji. Oba warianty mają swoje plusy.
Wspomnę również, że działalność polegająca na wytwarzaniu wyrobów przemysłu elektro, paliwowego, tytoniowego, spirytusowego, winiarskiego, piwowarskiego, wyrobów z metali szlachetnych, wynajmu jest zawsze działalnością gospodarczą, nie można jej podpiąć pod dz. statutową odpłatną (Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, art. 17, pkt. 54 ust. 1a)
Wspomnę również, że działalność polegająca na wytwarzaniu wyrobów przemysłu elektro, paliwowego, tytoniowego, spirytusowego, winiarskiego, piwowarskiego, wyrobów z metali szlachetnych, wynajmu jest zawsze działalnością gospodarczą, nie można jej podpiąć pod dz. statutową odpłatną (Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, art. 17, pkt. 54 ust. 1a)
Dziękuję za odpowiedź
W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej przez stowarzyszenie OSP jak jest z zasadą że zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich w momencie gdy odpłatnie wypożyczamy jakiś sprzęt dla ludności np. pompę. Czy ta przykładowa pompa może być wypożyczona członkom OSP na preferencyjnych warunkach czy zgodnie z zasadą o nie uprzywilejowaniu członków taka odpłatność musi być taka jak dla wszystkich pozostałych?
Czy taką działalność gospodarczą inną niż działalność odpłatna i nieodpłatna musimy zgłosić w jakiś sposób do KRS czy tylko do US?
pozdrawiam
W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej przez stowarzyszenie OSP jak jest z zasadą że zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich w momencie gdy odpłatnie wypożyczamy jakiś sprzęt dla ludności np. pompę. Czy ta przykładowa pompa może być wypożyczona członkom OSP na preferencyjnych warunkach czy zgodnie z zasadą o nie uprzywilejowaniu członków taka odpłatność musi być taka jak dla wszystkich pozostałych?
Czy taką działalność gospodarczą inną niż działalność odpłatna i nieodpłatna musimy zgłosić w jakiś sposób do KRS czy tylko do US?
pozdrawiam
chciałabym pomóc, ale nie rozumiem pytania 
jeśli chodzi o "wypożyczanie" sprzętu strażakom, to wg mnie powinno się to odbywać nieodpłatnie na zasadzie (zapis w statucie), że członkowie OSP mogą korzystać ze sprzętu będącego własnością OSP. Jeśli chodzi o wynajem dla ludzi spoza straży, to ja osobiście robiłabym to w ramach działalności odpłatnej (oczywiście spełniając określone kryteria). Ale w przypadku prowadzenia już dz. gosp., gdy macie dużo tych wynajmów musicie pamiętać o służebności działalności gospodarczej względem statutowej. Trochę dziwnie to brzmi, ale zachęcam do odwiedzenia strony http://www.ngo.pl/x/423572
Działalność statutowa odpłatna i nieodpłatna jest niejako wpisana w życie stowarzyszenia i nie trzeba jej nigdzie rejestrować. Za to trzeba mieć na piśmie podział, które zadania robimy odpłatnie, a które nieodpłatnie. Zazwyczaj powinno być to w statucie podzielone.
Rejestrowanie dz. gosp. to trochę papierologii. Musicie zostać wpisani do Rejestru Przedsiębiorców. Oczywiście wszystko wiąże się z opłatami

jeśli chodzi o "wypożyczanie" sprzętu strażakom, to wg mnie powinno się to odbywać nieodpłatnie na zasadzie (zapis w statucie), że członkowie OSP mogą korzystać ze sprzętu będącego własnością OSP. Jeśli chodzi o wynajem dla ludzi spoza straży, to ja osobiście robiłabym to w ramach działalności odpłatnej (oczywiście spełniając określone kryteria). Ale w przypadku prowadzenia już dz. gosp., gdy macie dużo tych wynajmów musicie pamiętać o służebności działalności gospodarczej względem statutowej. Trochę dziwnie to brzmi, ale zachęcam do odwiedzenia strony http://www.ngo.pl/x/423572
Działalność statutowa odpłatna i nieodpłatna jest niejako wpisana w życie stowarzyszenia i nie trzeba jej nigdzie rejestrować. Za to trzeba mieć na piśmie podział, które zadania robimy odpłatnie, a które nieodpłatnie. Zazwyczaj powinno być to w statucie podzielone.
Rejestrowanie dz. gosp. to trochę papierologii. Musicie zostać wpisani do Rejestru Przedsiębiorców. Oczywiście wszystko wiąże się z opłatami

ok, troszkę wyjaśnię 
w statucie wzorcowym w §36 ust. 1 pkt 3 czytamy : "Zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich"
Czyli jeśli prowadzimy działalność zarobkową polegającą na zasadzie odpłatnego użyczenia jakiegoś elementu majątku OSP osobom spoza OSP to czy użyczenie tego majątku (wynajęcie sali, pożyczenie grila, piły - odpłatnie) członkom OSP nie powinno być na takich samych zasadach? np. wynajmuję salę na imieniny komuś obcemu za 1000 zł a potem tę samą salę wynajmuję (użyczam) na imieniny synowi komendanta za darmo. W przykładzie jest sala ale tak jak wspominałem wcześniej mógłby to być grill czy piła motorowa. Chodzi o samą zasadę, jeśli coś komuś obcemu za kasę to tak samo powinni być traktowani członkowie stowarzyszenia czy nie? Co prawda w statucie wzorcowym jest napisane w
§ 11 ust. 1 pkt 4 "Członkowie zwyczajni mają prawo korzystać z urządzeń i sprzętu będącego własnością OSP." ale nie ma tu wzmianki o darmowym korzystaniu więc dla mnie logicznym jest że jeśli jakiekolwiek urządzenie czy sprzęt nie wypożyczamy czy użyczamy za kasę to członkowie OSP mogą z niego korzystać za darmo, ale jeśli coś użyczamy za kasę to członkowie OSP powinni też płacić mając na uwadze zapisy z § 36 ?
Czyli jeśli będziemy prowadzić działalność odpłatną i nieodpłatną to określone wpisy na temat tej działalności w statucie i zyski na działalność statutową stowarzyszenia. A jeśli będziemy prowadzić działalność gospodarczą to nie może się pokrywać z działalnością nieodpłatną i odpłatną ale musi się pokrywać w tym co zgłosimy jako "rodzaj działalności" i też zyski na działalność statutową stowarzyszenia?

w statucie wzorcowym w §36 ust. 1 pkt 3 czytamy : "Zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich"
Czyli jeśli prowadzimy działalność zarobkową polegającą na zasadzie odpłatnego użyczenia jakiegoś elementu majątku OSP osobom spoza OSP to czy użyczenie tego majątku (wynajęcie sali, pożyczenie grila, piły - odpłatnie) członkom OSP nie powinno być na takich samych zasadach? np. wynajmuję salę na imieniny komuś obcemu za 1000 zł a potem tę samą salę wynajmuję (użyczam) na imieniny synowi komendanta za darmo. W przykładzie jest sala ale tak jak wspominałem wcześniej mógłby to być grill czy piła motorowa. Chodzi o samą zasadę, jeśli coś komuś obcemu za kasę to tak samo powinni być traktowani członkowie stowarzyszenia czy nie? Co prawda w statucie wzorcowym jest napisane w
§ 11 ust. 1 pkt 4 "Członkowie zwyczajni mają prawo korzystać z urządzeń i sprzętu będącego własnością OSP." ale nie ma tu wzmianki o darmowym korzystaniu więc dla mnie logicznym jest że jeśli jakiekolwiek urządzenie czy sprzęt nie wypożyczamy czy użyczamy za kasę to członkowie OSP mogą z niego korzystać za darmo, ale jeśli coś użyczamy za kasę to członkowie OSP powinni też płacić mając na uwadze zapisy z § 36 ?
Czyli jeśli będziemy prowadzić działalność odpłatną i nieodpłatną to określone wpisy na temat tej działalności w statucie i zyski na działalność statutową stowarzyszenia. A jeśli będziemy prowadzić działalność gospodarczą to nie może się pokrywać z działalnością nieodpłatną i odpłatną ale musi się pokrywać w tym co zgłosimy jako "rodzaj działalności" i też zyski na działalność statutową stowarzyszenia?
Ło matko, wszystko Ci się konkretnie pokałapućkało. Nie wiem od czego zacząć 
Stowarzyszenie podejmując jakąkolwiek aktywność musi wiedzieć, w której kategorii ona się mieści.
1) Może to być działalność statutowa, która dzieli się na nieodpłatną i odpłatną.
Nieodpłatna jest wtedy, gdy od beneficjentów działania nie pobieracie żadnych pieniędzy (czyli robicie coś czysto społecznie), działalność statutowa odpłatna to taka, w której pobieracie pieniądze za wasze działania, usługi, występy itp. Oba typy są z ustawy wpisane w stowarzyszenie. Waszym zadaniem jako członków jest określić, co robimy odpłatnie a co nieodpłatnie.
Takie rozgraniczenie jest bardzo ważne dla przejrzystości funkcjonowania osp. Niestety wiem z autopsji, że niewiele jednostek ma taki podział zrobiony. Oczywiście ze stratą dla nich.
Musisz pamiętać, że w działalności statutowej odpłatnej nie może pojawić się jakikolwiek zysk!!! Czyli pieniądze, które zbieracie w ramach jakiegoś działania muszą idealnie pokryć koszty tego działania. Tu potrzebna jest sprawna księgowa
Innymi słowy- na działalności statutowej odpłatnej nie zarabiacie. Na nieodpłatnej jest to tym bardziej niemożliwe.
2) Może pojawić się taka potrzeba, aby założyć działalność gospodarczą.
Jak pisałam w poprzednim poście można to zrobić w ramach stowarzyszenia, lub tworząc spółkę, którego osp będzie 100% akcjonariuszem. Pewnie teraz to wydaje się kretyńskim pomysłem i przejawem nadpobudliwości, ale jeśli chcecie w straży zarabiać legalnie- nie uciekniecie od tego. Nie biorę pod uwagę wymysłu, aby brać pieniądze na lewo do zeszytu i wypisywać za sprzedaż towarów/usług potwierdzenie darowizny bo to są działania sprzeczne z prawem,a takimi nie zajmujemy się tu.
Działalność gospodarcza musi pełnić role służebną względem statutowej:
Art. 34. Ustawy Prawo o stowarzyszeniach:
Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą, według ogólnych zasad określonych w odrębnych przepisach. Dochód z działalności gospodarczej stowarzyszenia służy realizacji celów statutowych i nie może być przeznaczony do podziału między jego członków.
jak założyć działalność gospodarczą http://poradnik.ngo.pl/x/446660
Jeśli syn komendanta jest członkiem osp- możecie mu UŻYCZYĆ sali za darmo (przywilej członka). Gdy nie jest- nie ma powodów, aby był inaczej liczony niż osoba trzecia.
Jeśli już wynajmujesz salę to znaczy, że prowadzisz działalność gospodarczą niezarejestrowaną. Gratulacje! Dz. gosp. jest od momentu faktycznego rozpoczęcia a nie od rejestracji w KRS-ie. Innymi słowy- działasz nielegalnie.
Nie wiem, czy wytłumaczyłam to zrozumiale i logicznie. Ale jest późna pora, a chciałam odpisać
Pozdrawiam

Stowarzyszenie podejmując jakąkolwiek aktywność musi wiedzieć, w której kategorii ona się mieści.
1) Może to być działalność statutowa, która dzieli się na nieodpłatną i odpłatną.
Nieodpłatna jest wtedy, gdy od beneficjentów działania nie pobieracie żadnych pieniędzy (czyli robicie coś czysto społecznie), działalność statutowa odpłatna to taka, w której pobieracie pieniądze za wasze działania, usługi, występy itp. Oba typy są z ustawy wpisane w stowarzyszenie. Waszym zadaniem jako członków jest określić, co robimy odpłatnie a co nieodpłatnie.
Takie rozgraniczenie jest bardzo ważne dla przejrzystości funkcjonowania osp. Niestety wiem z autopsji, że niewiele jednostek ma taki podział zrobiony. Oczywiście ze stratą dla nich.
Musisz pamiętać, że w działalności statutowej odpłatnej nie może pojawić się jakikolwiek zysk!!! Czyli pieniądze, które zbieracie w ramach jakiegoś działania muszą idealnie pokryć koszty tego działania. Tu potrzebna jest sprawna księgowa

2) Może pojawić się taka potrzeba, aby założyć działalność gospodarczą.
Jak pisałam w poprzednim poście można to zrobić w ramach stowarzyszenia, lub tworząc spółkę, którego osp będzie 100% akcjonariuszem. Pewnie teraz to wydaje się kretyńskim pomysłem i przejawem nadpobudliwości, ale jeśli chcecie w straży zarabiać legalnie- nie uciekniecie od tego. Nie biorę pod uwagę wymysłu, aby brać pieniądze na lewo do zeszytu i wypisywać za sprzedaż towarów/usług potwierdzenie darowizny bo to są działania sprzeczne z prawem,a takimi nie zajmujemy się tu.
Działalność gospodarcza musi pełnić role służebną względem statutowej:
Art. 34. Ustawy Prawo o stowarzyszeniach:
Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą, według ogólnych zasad określonych w odrębnych przepisach. Dochód z działalności gospodarczej stowarzyszenia służy realizacji celów statutowych i nie może być przeznaczony do podziału między jego członków.
jak założyć działalność gospodarczą http://poradnik.ngo.pl/x/446660
Tak się nie da. Użyczenie jest bezpłatne. Wynajem- płatny. Nie wiem dlaczego pokutuje przekonanie, że skoro osp i stowarzyszenia są pozarządowe i działają społecznie to są zwolnione ze wszystkich obostrzeń prawnych. Nic bardziej mylnego. Dla skarbówki czy zusu jesteśmy prawie tym samym, co np. prywatna firma. Wynajem = działalność gospodarcza (w większości przypadków).pty pisze: czy użyczenie tego majątku (wynajęcie sali, pożyczenie grila, piły - odpłatnie) członkom OSP nie powinno być na takich samych zasadach?
Jak wynajmujesz, to nie użyczaszpty pisze:np. wynajmuję salę na imieniny komuś obcemu za 1000 zł a potem tę samą salę wynajmuję (użyczam) na imieniny synowi komendanta za darmo.

Jeśli już wynajmujesz salę to znaczy, że prowadzisz działalność gospodarczą niezarejestrowaną. Gratulacje! Dz. gosp. jest od momentu faktycznego rozpoczęcia a nie od rejestracji w KRS-ie. Innymi słowy- działasz nielegalnie.
Członkowie stowarzyszenia mają prawo być traktowani inaczej, dlatego, że są żywa materią tego stowarzyszenia, tworzą je. Źródłem majątku stowarzyszenia jest np. praca społeczna członków stowarzyszenia.pty pisze:Chodzi o samą zasadę, jeśli coś komuś obcemu za kasę to tak samo powinni być traktowani członkowie stowarzyszenia czy nie?
Przy działalności statutowej odpłatnej i nieodpłatnej nie ma prawa pojawić się zysk. Jeśli się jednak pojawi- zmieńcie księgową i pomyślcie nad dz. gosp.pty pisze:Czyli jeśli będziemy prowadzić działalność odpłatną i nieodpłatną to określone wpisy na temat tej działalności w statucie i zyski na działalność statutową stowarzyszenia.
Wasza działalność gospodarcza nie musi być prowadzona w tej samej dziedzinie co statutowa. Za to dz. gosp. nie może się pokrywać z dz. statutową odpłatną czyli np. wydając kalendarze nie możecie raz pobierać tyle pieniędzy ,aby wyjśc na 0, a innym razem zarabiać na tym. Ustawodawca miał tu na myśli transparentność funkcjonowania organizacji.pty pisze:A jeśli będziemy prowadzić działalność gospodarczą to nie może się pokrywać z działalnością nieodpłatną i odpłatną ale musi się pokrywać w tym co zgłosimy jako "rodzaj działalności" i też zyski na działalność statutową stowarzyszenia?
Nie wiem, czy wytłumaczyłam to zrozumiale i logicznie. Ale jest późna pora, a chciałam odpisać

Pozdrawiam

Dzięki Ci za tak dokładne wytłumaczenie tematu może przyda się też innym.
Nurtuje mnie jednak ten zapis w statucie wzorcowym. §36 ust. 1 pkt 3 czytamy : "Zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich"
W takim razie do jakich sytuacji ten zapis ma zastosowanie skoro piszesz
A może ten zapis w statucie wzorcowym nie ma umocowania w prawie i to zwykła słodka twórczość autorów statutu wzorcowego?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za tak szerokie tłumaczenie.
Nurtuje mnie jednak ten zapis w statucie wzorcowym. §36 ust. 1 pkt 3 czytamy : "Zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich"
W takim razie do jakich sytuacji ten zapis ma zastosowanie skoro piszesz
.Członkowie stowarzyszenia mają prawo być traktowani inaczej, dlatego, że są żywa materią tego stowarzyszenia, tworzą je.
A może ten zapis w statucie wzorcowym nie ma umocowania w prawie i to zwykła słodka twórczość autorów statutu wzorcowego?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za tak szerokie tłumaczenie.
Ja to rozumiem tak:
Majątek OSP może pochodzić z:
- składek członkowskich (główny i podstawowe źródło)
- dochodów z działalności statutowej odpłatnej (nie ma zysku, dochód jest przeznaczony na zwrot poniesionych kosztów)
- dotacji
- darowizn pieniężnych i niepieniężnych (tu trzeba pamiętać o papierologii, aby udowodnić, że np. dostając od posła Nowaka zegar ścienny nie wziąłeś go dla siebie, tylko jest dla straży)
- spadków i zapisów
- dochodów z majątków
- dochodów z imprez
- wpływów z działalności gospodarczej
- dotacji, subwencji, udziałów, lokat
- odpisów 1% od podatku
- zbiórek publicznych, kampanii
Wymieniłam ile mi się w tym momencie przypomniało. Pewnie coś ominęłam.
Ale jak widać, jest wiele ścieżek zdobywania funduszy dla OSP. Cytowany przez Ciebie zapis w statucie wzorcowym (ale ten temat niżej poruszę) jest takim zabezpieczeniem, aby jeden "mądry" z drugim "mądrzejszym" nie mogli podzielić majątku stowarzyszenia dla siebie. Majątek stowarzyszenia jest gromadzony po to, aby realizować cele statutowe stowarzyszenia,a nie aby członkowie mieli jakieś profity, co nie wyklucza, że członkostwo pozwala na korzystanie ze sprzętu osp.
Co do statutu wzorcowego:
TO JEST TYLKO FORMULARZ, KTÓRY TRZEBA DOSTOSOWAĆ DO WŁASNEGO OSP.
On nie jest uniwersalny dla wszystkich, bo każda organizacja jest inna i ma inne założenia, działania, podłoże społeczne. Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że uważam , że statut wzorcowy (pochodzący ze związku osp) w obecnej formie może generować nieprawidłowości w dokumentacji straży jeśli przyjmiecie go bezkrytycznie jako idealny, niezmienialny. To jest tylko wzór, który trzeba przekształcić do własnych potrzeb.
pozdrawiam
Majątek OSP może pochodzić z:
- składek członkowskich (główny i podstawowe źródło)
- dochodów z działalności statutowej odpłatnej (nie ma zysku, dochód jest przeznaczony na zwrot poniesionych kosztów)
- dotacji
- darowizn pieniężnych i niepieniężnych (tu trzeba pamiętać o papierologii, aby udowodnić, że np. dostając od posła Nowaka zegar ścienny nie wziąłeś go dla siebie, tylko jest dla straży)
- spadków i zapisów
- dochodów z majątków
- dochodów z imprez
- wpływów z działalności gospodarczej
- dotacji, subwencji, udziałów, lokat
- odpisów 1% od podatku
- zbiórek publicznych, kampanii
Wymieniłam ile mi się w tym momencie przypomniało. Pewnie coś ominęłam.

Co do statutu wzorcowego:
TO JEST TYLKO FORMULARZ, KTÓRY TRZEBA DOSTOSOWAĆ DO WŁASNEGO OSP.

On nie jest uniwersalny dla wszystkich, bo każda organizacja jest inna i ma inne założenia, działania, podłoże społeczne. Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że uważam , że statut wzorcowy (pochodzący ze związku osp) w obecnej formie może generować nieprawidłowości w dokumentacji straży jeśli przyjmiecie go bezkrytycznie jako idealny, niezmienialny. To jest tylko wzór, który trzeba przekształcić do własnych potrzeb.

pozdrawiam
Jeszcze raz dzięki za tak dużo uwag i czas poświęcony na odpowiedzi w tym wątku.
Fajnie to wszystko wyjaśniłeś ale co do tego zapisu to nie zgodzę się z Twoją interpretacją, że:
pozdrawiam
Fajnie to wszystko wyjaśniłeś ale co do tego zapisu to nie zgodzę się z Twoją interpretacją, że:
O podziale (przekazywaniu) majątku OSP na rzecz jego członków mówi w tym samym paragrafie pkt 2Cytowany przez Ciebie zapis w statucie wzorcowym (ale ten temat niżej poruszę) jest takim zabezpieczeniem, aby jeden "mądry" z drugim "mądrzejszym" nie mogli podzielić majątku stowarzyszenia dla siebie.
a w punkcie który cytowałem jest zapis o wykorzystywaniu majątku więc nie do końca o tym o czym pisałeś. Zgadzam się z tobą że w statucie wzorcowym jest wiele błędów i należy go dostosować. Ale wielu z odwiedzających to forum nie ma wiedzy prawniczej lub chociażby "smykałki" do tego aby wyszukać odpowiednie umotywowanie prawne proponowanych w statucie wzorcowym zapisów. Dlatego pytałem czy te cytowane zapisy mają jakieś prawne umotywowanie w istniejących przepisach. Nawet jeśli to zapis z "sufitu", a taki zapis mamy w naszym statucie to należy się do niego dostosować lub status zmienić w tym zakresie (nie wiem czy się ze mną zgodzisz). Dlatego te wszystkie podane przeze mnie przykłady "imienin syna komendanta" czy odpłatnego pożyczania piły motorowej" chciałem ogarnąć mając na uwadze ten zapis w statucie a nie te wszystkie elementy finansowania stowarzyszeń jakie mi (za co dziękuję) wyłuszczyłeś2) przekazywania majątku OSP na rzecz jego członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności jeżeli przekazanie to następować by miało bezpłatnie lub na warunkach preferencyjnych,

pozdrawiam
[Zabrania się]pty pisze:§36 ust. 1 pkt 3 czytamy : "Zabrania się wykorzystywania majątku OSP na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich"
Przekazanie majątku i jego wykorzystanie to dwie różne drogi. Członkowie nie partycypują w przychodach osp. Cały majątek stowarzyszenia ma służyć realizacji celów statutowych. A to, czy mogą korzystać z urządzeń czy pomieszczeń powinno być wewnętrznie spisane i dokładnie określone. Od użyczenia strażakowi sali na imieniny straż nie zubożeje, ale jeśli jeden strażak sam będzie cały czas korzystał np. z piły to może to być już nadużyciem. Musicie sobie wewnętrznie ustalić zasady.pty pisze:2) przekazywania majątku OSP na rzecz jego członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności jeżeli przekazanie to następować by miało bezpłatnie lub na warunkach preferencyjnych,
Tak szczerze to mi teraz w głowie namieszałeś, a myślałam, że jestem oblatana w temacie statutów

I zmotywowałeś mnie, żebym zadzwoniła do prawnika. Jeśli dowiem się czegoś konkretniejszego napiszę.
Problem jest w tym, że tak rozbuchany stanowiskowo związek nie umie pomóc swoim osp nawet w stworzeniu podstawowego dokumentu. Czy tak trudno jest zorganizować jakąś pomoc księgowo-prawną? Strażacy mają Związek, który powinien im pomagać (hahaha), a co mają powiedzieć zwykłe stowarzyszenia? Sama prowadzę takie coś nieoficjalnie (i społecznie oczywiście) na ile pozwala moja wiedza w temacie. A czy strażacy umieją, czy nie, i tak muszą mieć statuty zgodne z prawem oraz co ważniejsze dostosowane do nich. Trochę offtop, przepraszampty pisze:Zgadzam się z tobą że w statucie wzorcowym jest wiele błędów i należy go dostosować. Ale wielu z odwiedzających to forum nie ma wiedzy prawniczej lub chociażby "smykałki" do tego aby wyszukać odpowiednie umotywowanie prawne proponowanych w statucie wzorcowym zapisów.

Dzięki za odpowiedź
Zacząłem od pytania o działalność gospodarczą ale tak naprawdę statut to jest to co próbuję ogarnąć. Statut był modernizowany w 2011r i z ciekawości do niego zajrzałem. I... aż dziw bierze że taki bubel przeszedł w sądzie. Dlatego zbieram informacje czytam, piszę, aby ogarnąć go w sposób prawny i czysto logiczny. Trudne to ale z twoją pomocą powoli dochodzę co i jak
. Statut wzorcowy powinien być wzorem a nie do końca jest. Ciesze się też, że Cię zmotywowałem bo o to chyba w stowarzyszeniach chodzi 
Dzięki za pomoc i jakoś dopiero teraz spostrzegłem że mam odczynienia z kobietą
(tak naprawdę to powinno już lecieć na priv. ale może moderator nie wyrzuci za offa.)
Pozdrawiam serdecznie
ps. Może stworzymy nowy statut wzorcowy z pomocą ludzi z forum ?
Zacząłem od pytania o działalność gospodarczą ale tak naprawdę statut to jest to co próbuję ogarnąć. Statut był modernizowany w 2011r i z ciekawości do niego zajrzałem. I... aż dziw bierze że taki bubel przeszedł w sądzie. Dlatego zbieram informacje czytam, piszę, aby ogarnąć go w sposób prawny i czysto logiczny. Trudne to ale z twoją pomocą powoli dochodzę co i jak

Dzięki za pomoc i jakoś dopiero teraz spostrzegłem że mam odczynienia z kobietą

(tak naprawdę to powinno już lecieć na priv. ale może moderator nie wyrzuci za offa.)
Pozdrawiam serdecznie
ps. Może stworzymy nowy statut wzorcowy z pomocą ludzi z forum ?
Sorry, że nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać a widzę, że kolega nowy na forum

KTO zrobi CO?pty pisze:(tak naprawdę to powinno już lecieć na priv. ale może moderator nie wyrzuci za offa.)

Ten pomysł jak najbardziej popieram.Może stworzymy nowy statut wzorcowy z pomocą ludzi z forum ?
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Chłopaki nie podpuszczajcie mnie!
. Niektóre jednostki funkcjonują na statutach z 1991 roku i to dopiero one mają problem (albo bardziej obrazowo: cykającą bombę w piwnicy, która wybuchnie, gdy ktoś zechce im w papiery zajrzeć)
Uważam, że wszystkie statuty sprzed 2003 roku są bezwzględnie złe.

Statut z 2011r. to jak niemowlę wśród statutówpty pisze:Statut był modernizowany w 2011r i z ciekawości do niego zajrzałem. I... aż dziw bierze że taki bubel przeszedł w sądzie.

Czasami i kobiety w straży się do czegoś przydająpty pisze:Dzięki za pomoc i jakoś dopiero teraz spostrzegłem że mam odczynienia z kobietą

Witam
Mam jeszcze jedną zagwozdkę statutową. Statut "wzorcowy" §29 Naczelnik kieruje jednostką operacyjno-techniczną jednoosobowo w formie rozkazów i poleceń.
a w ustawie o stowarzyszeniach mamy art 6 "Tworzenie stowarzyszeń przyjmujących zasadę bezwzględnego posłuszeństwa ich członków wobec władz stowarzyszenia jest zakazane."
I co wy na to
Mam jeszcze jedną zagwozdkę statutową. Statut "wzorcowy" §29 Naczelnik kieruje jednostką operacyjno-techniczną jednoosobowo w formie rozkazów i poleceń.
a w ustawie o stowarzyszeniach mamy art 6 "Tworzenie stowarzyszeń przyjmujących zasadę bezwzględnego posłuszeństwa ich członków wobec władz stowarzyszenia jest zakazane."
I co wy na to

-
- Status: Offline
No tak, kobieta w straży, to i obyczaje łagodnieją. Te statuty nie są bezwzględnie złe, one są po prostu zabetonowane, natomiast opór na zmianę jest jak żelbeton używany do budowy bunkrów przeciwartyleryjskich. A potem co drugi wątek na forum to użalanie się nad niemocą jednostek w pozyskiwaniu grantów zewnętrznych, kiedy z bałaganem wewnętrznym nie chcą sobie poradzićawokado pisze:Statut z 2011r. to jak niemowlę wśród statutów. Niektóre jednostki funkcjonują na statutach z 1991 roku i to dopiero one mają problem (albo bardziej obrazowo: cykającą bombę w piwnicy, która wybuchnie, gdy ktoś zechce im w papiery zajrzeć)
![]()
![]()
Uważam, że wszystkie statuty sprzed 2003 roku są bezwzględnie złe.

Czasami i kobiety w straży się do czegoś przydają