kto dowodzi

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
uka
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

kto dowodzi

Post autor: uka »

Witam,
Mam pytanie do szanownych ratowników, a mianowicie kto dowodzi akcją w OSP jeśl do wyjazdu brak jest dowódcy?

grzegorz79
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie

Re: kto dowodzi

Post autor: grzegorz79 »

Zawsze jest dowódca.Chyba,że wyjechał sam kierowca.Z zasady dowódcą jest ten który siedzi obok kierowcy,a miejsce to o ile nie ma osoby po kursie powinien zająć druh z największym doświadczeniem,który będzie potrafił poprowadzić akcją.

Topic author
uka

grzegorz79 pisze:Zawsze jest dowódca.Chyba,że wyjechał sam kierowca.Z zasady dowódcą jest ten który siedzi obok kierowcy,a miejsce to o ile nie ma osoby po kursie powinien zająć druh z największym doświadczeniem,który będzie potrafił poprowadzić akcją.
i tu powstaje problem, gdyż w ostatnim czasie KMPSP zażądała wykazu osób uprawnonych do kierowania i z opini wynika że bez kwalifikowanego dowódcy nie można wyjeżdżać!

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

uka pisze:
grzegorz79 pisze:Zawsze jest dowódca.Chyba,że wyjechał sam kierowca.Z zasady dowódcą jest ten który siedzi obok kierowcy,a miejsce to o ile nie ma osoby po kursie powinien zająć druh z największym doświadczeniem,który będzie potrafił poprowadzić akcją.
i tu powstaje problem, gdyż w ostatnim czasie KMPSP zażądała wykazu osób uprawnonych do kierowania i z opini wynika że bez kwalifikowanego dowódcy nie można wyjeżdżać!
Można ale nie do samodzielnego prowadzenia działań R-G.

W niektórych KP/KM pojawiły się przepisy że należy w momencie wyjazdu zgłosić że wszyscy mają badania i szkolenie oraz ilość druhów.

Teoretycznie nie macie dowódcy (osoby ze szkoleniem d-cy sekcji) to nie jedziecie. Przypominam też, że nie można łączyć bycia d-cą z byciem kierowcą (oczywiście podczas jednego wyjazdu, bo na jednej akcji można być kierowcą a na drugiej dowódcą).

Przepisy te są pokłosiem wypadku, w którym zginął druh OSP podczas pożaru traw (w tym roku).
Ostatnio zmieniony ndz 29 lip 2012, 16:03 przez Fistach, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

Teoria teorią a praktyka .... . Niestety takie mamy w Polsce realia że wymagają dużo dając niewiele bądź NIC. U "nas" ostatnie szkolenie podstawowe było 5 lat temu, a naczelników i dowódców szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ( jeżeli w ogóle ) było.
I co żadna jednostka ma nie wyjeżdżać?? Nawet ta będąca w KSRG??
Ładne i ciekawe rzeczy
Awatar użytkownika

Charlie
OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol

Post autor: Charlie »

Zgadza się, wszędzie tylko wymogi i wymogi, a kasy jak nie było tak nie ma i nie będzie!

Topic author
uka

tym bardziej że w OSP szczególnie ludzie mlodzi często się zmieniają, albo się żenią i odchodzą do innych jednostek, albo wyjazd za granicę itp.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Zgodnie z prawem do zdarzenia wyjeżdża pełny zastęp i dowódcą musi być osoba posiadająca wyszkolenie dowódców OSP lub wyższe. U nas podczas zgłoszenia musimy podać dyspozytorowi MSK nazwisko dowódcy.Wprowdzono ten wymóg po otrzymaniu z KW PSP analizy wypadku ze skutkiem śmiertelnym jednego z ratowników.Zastęp wyjechał w niepełnym składzie , bez dowódcy i stało się nieszczęście. Czytałem tą analizę i stwierdzam , że po tym nieszczęściu wszyscy umyli ręce , a winni są członkowie OSP , bo nie mają odpowiednich uprawnień.Nikt nie sprawdził kiedy i gdzie mogli je zrobić i jakie w całej Polsce są możliwości szkoleń. Mam grupę młodych strażaków , z których część jest pełnoletnia , a reszta ukończy 18 lat za dwa miesiące .Chciałem zrobić teraz kurs podstawowy dla wszystkich i okazało się , że nie dopuszczą do kursu tych niepełnoletnich, bo w warunkach udziału w szkoleniu ktoś napisał 18 - 55 lat. Prawo jazdy też jest od 18 lat ale można rozpocząć kurs 3 miesiące wcześniej , w OSP niestety nie. Zwróciłem się z tym problemem do KW PSP i odpowiedź była taka , że prawo jazdy można robić wcześniej ale kursu podstawowego nie , bo może dojść do wypadku i kto będzie odpowiadał.Od 2 dni próbuje dodzwonić się do ZG OSP i znaleźć kompetentną osobę , która pomoże rozwiązać ten problem. Jak widać ważniejszy jest Festyn niż szkolenia druhów , bo nie ma z kim na ten temat pogadać. Z nami nikt nie konsultuje wytycznych , którymi nas później na siłę obdarowują. Może czas coś zmienić

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

W moim rejonie ze szkoleniami niema problemów - podstawowe co roku - funkcyjni w zależności od potrzeb ale nie żadziej niż co 2 lata. A wracając do pierwszego postu to dziwią mnie takie pytania bo w wytycznych JOT jest wszystko.
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

czester0 pisze:Zgodnie z prawem do zdarzenia wyjeżdża pełny zastęp i dowódcą musi być osoba posiadająca wyszkolenie dowódców OSP lub wyższe.
No a ja dalej jestem ciekawy, co gdy nie będzie pełnej obsady. U nas o te rzeczy ostatnio pytają się przy zgłaszaniu wyjazdu. Czekam aż ktoś powie że nie ma pełnej obsady, bo ciekawe czy każą wracać czy co? Chore...
Obrazek

karol1118

Post autor: karol1118 »

pełna tzn sześciu czy czworo? czy tyle ile dane auto ma miejsc? sąsiednia JRG ma na zmianie tylko siedem osób i jeżdżą po trzech i im wolno a OSP społecznie musi w pełnej jeździć ? System naprawdę robi się chory te wymogi wkrótce spowodują upadek wielu OSP
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Dajcie spokój... Dziś (w sumie to wczoraj) straciłem bardzo ważna dla mnie uroczystość rodzinną przez drzewo pochylone nad domem, w sumie nikomu nie zagrażające bo dom okazał się nie zamieszkały. Ale do wyjazdu musi być osoba uprawniona do dowodzenia (cokolwiek to znaczy) i trzeba było lecieć... A w końcu na miejscu i tak była PSP. Wkurw**** się strasznie...
Podstawowe PSP jakoś ogarnia, inne może też ale w obecnej sytuacji muszę zacząć narzekać i kur** jeżeli wymagacie to róbcie szkolenia dowódców w takiej ilości żeby nie było problemu a nie jak to jest u mnie 2 dowódców na rok to max!!! Do roboty!! Koniec siedzenia przed telewizorem na służbie!!
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Strazakosp998osp

Post autor: Strazakosp998osp »

OSP miniom 4 osoby muszą jechac
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Strazakosp998osp pisze:OSP miniom 4 osoby muszą jechac
Nieprawda. A co w sytuacji jak jest np. MAN GCBA 1/3?

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

podymacz pisze:
Strazakosp998osp pisze:OSP miniom 4 osoby muszą jechac
Nieprawda. A co w sytuacji jak jest np. MAN GCBA 1/3?
@podymacz: Strazakosp998osp mówi o tym co wynika z analizy wypadku, w którym zginął strażak z OSP:

http://www.rdc.pl/index.php?/pol/aktual ... nia_pozaru

I chodzi o ten fragment analizy:

punkt 1. 3)
3) Z treści zgłoszenia wynika, że pali się rów w domyśle „trawa" i ogień podchodzi pod dom. Z uregulowań KG PSP tj. „Ramowych wytycznych KG PSP do opracowania zasad dysponowania sił jednostek ochrony przeciwpożarowej oraz zasad doraźnego zabezpieczenia operacyjnego terenu powiatu po zadysponowaniu zasobów ratowniczych" wynika, że do pożaru traw na małym obszarze (do 1 ha) powinien być zadysponowany 1 zastęp w sile 4 ratowników,

Według mnie chodzi o to, że musi jechać 4 druhów w sile zastępu lub 4 druhów w dwóch samochodach. Chociaż wtedy mamy dwóch kierowców i też jest trochę lipa.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat