Zura pisze:Witam was drodzy druhowie.A więc do rzeczy mam pytanka odnośnie Wojskowej Straży Pożarnej czytałem tutaj tematy WSp ale z innej beczki .
My również Ciebie witamy.
Zura pisze:Jakie kwalifikacje trzeba posiadać do przyjęcia ?? Tak skończyłem Gimnazjum , Jestem w zawodzie poprzez Rzemiosło chodzę do policealnej szkoły Cosinus jako Ochrona fizyczna osób i mienia , Jeśli mam kategorię A po komisji wojskowej , Skończę ową szkołą , Staż w Osp (jako dodatkowy punkt ) i prawo jazdy kategori B czy mam szansę na przyjęcie do WSP ?
Firestarter pisze:Ja jestem zawodowym zołnierzem.Jeszcze przydal by ci sie tzw Plecak lub fuks hehe
Ja słóżę jako cywil ponad 3 lata i z autopsji popieram w 100 %. Nie znam jeszcze żadnego strażaka z WSP co by nie miał za........go etatu. Ale życzę Ci żebyś się załapał. Z prawkiem B to tylko na stanowisku mł. Ratownik bądź Ratownik.
Zura pisze:Czy Szkolenia podstawowe z Osp wystarczają czy dana WSP wysyła na dodatkowy kurs przeszkolenia ? I jakie mniej więcej są zarobki w WSP ?
Naczelnik Grzesiek pisze:Co do szkolenia podstawowego strażaka jednostki ochrony przeciwpożarowej i uzupełniające ( w PSP podoficerskie ) wysyła Ciebie Delegatura.
Tak na prawdę to do pracy w WSP musisz mieć ukończone co najmniej szkolenie podstawowe strażaka jednostki ochrony przeciwpożarowej w zależności do zajmowanego etatu , te szkolenia z OSP to jest 1/4 tego co się nauczysz na szkoleniu podstawowym. Co do zarobków to zależy jaka grupa, tabela, lata przepracowane( za każdy przepracowany rok masz dodatkowo 1%)premia, ale przedział jest m.w. od 1400 do 2100.
Tak więc większość odpowiedzi była tam opisana.
Jak złapiesz kontakt ze swoim kuzynem to popytaj go a powie Ci dokładnie to samo co tutaj opisałem.
Życzę powodzenia.