Zmiana liczby miejsc w samochodzie?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
Jarek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Status: Offline

Zmiana liczby miejsc w samochodzie?

Post autor: Jarek »

Witam Koledzy,
mam taki problem:
Chciałbym zmienić liczbę miejsc w pojeździe ratowniczym jaki posiadamy.
Z 10 na 8 albo 6. Samochód oryginalnie posiadał 6 miejsc, ale z przyczyn niezależnych ode mnie w dowód rejestracyjny (sprowadzony z Niemiec Mercedes 1019. ) zostało wpisane 10 miejsc (kombinacje poprzedniego zarządu :( ). Ogólnie rzecz biorąc mamy samochód, na który ciężko zdobyć uprawnienia (Kat. D) a mamy 2 kierowców kat. C...

A druga sprawa jest podobna ale w drugą stronę.
Jest szansa na pozyskanie Mercedesa 318 (Kaczka, 1992 r). W związku z tym że mamy nowiuśki zestaw Lukasa prawdopodobnie byłby to SLRt. I tu jest problem, bo teraz auto to chemik, z lipną zabudową. Mało tego oryginalnie posiada tylko 2 miejsca... Czy jest szansa, opłacalna szansa zmienić to na 4 miejsca....??
Zabudowę byśmy zmieniali i tak.
Czy wiecie jak te 2 sprawy rozwiązać zgodnie z przepisami? Może ktoś z was coś takiego robił?
Znalazłem Rozp. Min. Transp. ale chyba nie rozumiem interpretacji, stąd wolę skorzystać z waszego doświadczenia.

Pozdrawiam, Jarek :)

sslawek77
Kontakt:
Status: Offline

Re: Zmiana liczby miejsc w samochodzie?

Post autor: sslawek77 »

podpytaj gdzieś na stacji kontroli pojazdów, jak kupowałem samochód osobowy to w dowodzie było wbite 4 miejsca, a oryginalnie jest przystosowany do przewozu 5 osób, podjechałem na stacje, gość sprawdził czy jest 5 miejsc, pasy itp. był to przeglad i wydali zaswiadczenie i potem do wydziału komunikacji wpisali w karte pojazdu adnotacje, i w dowodzie wbili ze jest 5 osobowy.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat