Druhowie proszę o informację czy Gospodarz OSP musi być członkiem Zarządu OSP?
Czy może pełnić funkcję Gospodarza OSP i być poza Zarządem OSP?
Status Gospodarza OSP
-
Topic author - Posty: 12
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): Młyny (Busko, Świętokrzyskie)
- Kontakt:
Re: Status Gospodarza OSP
Przeczytaj sobie statut, zobacz kto wchodzi do Zarządu i nie zadawaj głupich pytań. Miłej lektury
dokładnie tak jak kolega napisał mrg11mrg11 pisze:Przeczytaj sobie statut, zobacz kto wchodzi do Zarządu i nie zadawaj głupich pytań. Miłej lektury
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
Topic author - Posty: 12
To nie jest takie oczywiste. Znam statut OSP a pytanie nie uważam za głupie:
"Zarząd wybiera ze swego grona prezesa, naczelnika, dwóch wiceprezesów, sekretarza i skarbnika, a także może wybrać gospodarza, kronikarza i zastępcę naczelnika straży. Naczelnik sprawuje funkcję wiceprezesa".
Zarząd może wybrać gospodarza ale nie musi. Jeżeli na Walnym Zebraniu nie zostanie powołany ktoś na funkcję gospodarza, ale po jakimś czasie z grona członków czynnych zostanie taka osoba wybrana i zostanie oficjalnie Gospodarzem OSP, czy taki wybór jest ważny, czy można tego dokonać tylko podczas Walnego Zebrania? Zaznaczam tekst statutu, Zarząd nie musi wybrać ze swojego grona Gospodarza na Walnym Zebraniu, ale taki godny zaufania druh zgodził się aby sprawować funkcję Gospodarza bez konieczności zgłaszania go jako Członka Zarządu.
"Zarząd wybiera ze swego grona prezesa, naczelnika, dwóch wiceprezesów, sekretarza i skarbnika, a także może wybrać gospodarza, kronikarza i zastępcę naczelnika straży. Naczelnik sprawuje funkcję wiceprezesa".
Zarząd może wybrać gospodarza ale nie musi. Jeżeli na Walnym Zebraniu nie zostanie powołany ktoś na funkcję gospodarza, ale po jakimś czasie z grona członków czynnych zostanie taka osoba wybrana i zostanie oficjalnie Gospodarzem OSP, czy taki wybór jest ważny, czy można tego dokonać tylko podczas Walnego Zebrania? Zaznaczam tekst statutu, Zarząd nie musi wybrać ze swojego grona Gospodarza na Walnym Zebraniu, ale taki godny zaufania druh zgodził się aby sprawować funkcję Gospodarza bez konieczności zgłaszania go jako Członka Zarządu.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Narzekamy na papierologię w OSP, a sami sobie robimy problemy.
Jeżeli się dogadacie i będzie aktywnie działał jako gospodarz to w czym problem? Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że u mnie właśnie tak jest. Gospodarz nie jest oficjalnie w zarządzie, chociaż zawsze jest na zebraniach zarządu i jego głos jest ważny. I wisi mi to, czy jest to zgodne z jakimiś przepisami czy wytycznymi, bo taki układ się sprawdza...
Jeżeli się dogadacie i będzie aktywnie działał jako gospodarz to w czym problem? Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że u mnie właśnie tak jest. Gospodarz nie jest oficjalnie w zarządzie, chociaż zawsze jest na zebraniach zarządu i jego głos jest ważny. I wisi mi to, czy jest to zgodne z jakimiś przepisami czy wytycznymi, bo taki układ się sprawdza...
Starszy sikawkowy
-
Miał racje kolega który napisał że nie zadawaj głupich pytań bo odpowiedż masz w swoim statucie. To tam pisze czy w skład zarządu wchodzi gospodarz czy nie. Można być też gospodarzem nie będąc w zarządzie.