Odejście z OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
kasior_zgr
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Odejście z OSP

Post autor: kasior_zgr »

Witam Was serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem i pilnie potrzebuję Waszej pomocy.

Od dwóch lat jestem członkiem w jednej z OSP w woj. łódzkim w pow. zgierskim. Jestem członkiem zarządu (wiceprezes).
Chcę jednak odejść z tej jednostki bo do tej pory nie mam zrobionych nawet badań i kursów.
Chodzę na zbiórki do innej OSP, w której w marcu zaczynają się kursy podstawowe strażaka na które chcą mnie wysłać.
Nie mogę jednak na nie iść ponieważ jestem członkiem innej OSP.
I tu moje pytanie... Czy mogę odejść z OSP nie czekając do walnego zebrania? Przypominam, że jestem Wiceprezesem i nie wiem czy mogę tak od razu się z tej jednostki wynieść.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Odejście z OSP

Post autor: kamil237 »

Odejść sobie możesz kiedy chcesz, tylko nie rozumiem co to za przeszkoda, że należysz do innej OSP. Możesz sobie i do 10 należeć.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

kamil237 pisze:Odejść sobie możesz kiedy chcesz, tylko nie rozumiem co to za przeszkoda, że należysz do innej OSP. Możesz sobie i do 10 należeć.
Dokładnie - chyba, że tamci w statucie mają określone, że możesz tylko do 1 OSP należeć.

Poza tym skoro jesteś v-ce prezesem to dlaczego nie robisz kursów? Nie ma miejsc czy innym się nie chce?

Topic author
kasior_zgr

Post autor: kasior_zgr »

Mam 19 lat, kompletnie nie znam się na papierkach itd.

Jak możecie to powiedzcie mi jeszcze czy dobrze by było napisać jakąś rezygnację czy coś takiego? I jak ona powinna wyglądać ? No i oczywiście czy zarząd OSP, z której chcę odejść musi mi oddać moją deklarację, którą składam przyjmując się do jednostki?
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Tak musisz napisać rezygnację, jest to proste i było wielokrotnie na forum (użyj szukajki), nie bardzo rozumiem jakim cudem zostałeś v-ce prezesem skoro nie ogarniasz podstawowych kwestii. Co do deklaracji to zarząd nie ma obowiązku Ci jej zwracać. Za to Ty masz obowiązek oddać wszystko co dostałeś od OSP, koszulkę, buty, koszarówkę czy co tam posiadasz i najlepiej weź na to pisemne potwierdzenie.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Bonk
OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
Kontakt:

Post autor: Bonk »

To tam macie aż kilka jednostek ?
Nie prawdą jest, że nie możesz iść na kurs będąc w innej osp...
Obrazek

Ochotnicza Straż Pożarna Łódź - Sikawa
https://www.facebook.com/Ochotnicza-Str ... 705960626/
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat