jesteśmy już po zebraniu sprawozdawczym, w związku z powyższym chciałabym się zapytać o podstawy prawne dotyczące składania dokumentacji z zebrania (ilość egzemplarzy). Jestem przekonany że dokumentację sprawozdawczą (Raport, plan działalności, itp.) powinno się wypełnić w 2 egzemplarzach i przekazać (1 egzemplarz pozostaje w dokumentacji OSP) 1 egzemplarz wraz z protokołem z zebrania jednostka OSP do Zarządu Oddziału Gminnego (równorzędnego) ZOSP RP, ale dostałem informację z jednej jednostki, że poprzedni członek ZG OSP żąda 3 egz. aby przedstawić go do organu nadzorczego (powiat). Muszę z nim ten temat przedyskutować znając podstawy. Proszę o pomoc
Dokumentacja z zebrania
-
scipawka
Topic author - Posty: 3
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Dokumentacja z zebrania
Witam serdecznie
jesteśmy już po zebraniu sprawozdawczym, w związku z powyższym chciałabym się zapytać o podstawy prawne dotyczące składania dokumentacji z zebrania (ilość egzemplarzy). Jestem przekonany że dokumentację sprawozdawczą (Raport, plan działalności, itp.) powinno się wypełnić w 2 egzemplarzach i przekazać (1 egzemplarz pozostaje w dokumentacji OSP) 1 egzemplarz wraz z protokołem z zebrania jednostka OSP do Zarządu Oddziału Gminnego (równorzędnego) ZOSP RP, ale dostałem informację z jednej jednostki, że poprzedni członek ZG OSP żąda 3 egz. aby przedstawić go do organu nadzorczego (powiat). Muszę z nim ten temat przedyskutować znając podstawy. Proszę o pomoc
-
ospglinik
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
Re: Dokumentacja z zebrania
kolego niech ci kitu nikt nie wciska,wypełniacie papiery w dwóch egzemplarzach albo w jednym tzn robicie ksero i to jest w dokumentach osp a orginał zanosicie do gminy i nic nie powinno was więcej obchodzic,u nas tak jest bynajmniej zarząd gminny wprowadza dane do systemu bodajrze ma czs do 31 marca czy kwietnia
A jakie to ma znaczenie czy dasz 2 czy 3 ? I tak robisz ksero. Jak chce 2 kopie dla siebie to skseruj mu 2 kopie i jaki problem ?
Oryginał zostaje u Ciebie.
Oryginał zostaje u Ciebie.
cały dowcip polega na tym, ze gość chce robić za "gabinet cieni", a ja chcę mu to lekko wytłumaczyć że nie tędy droga - to po pierwsze a po drugie chcę panować nad dokumentacją żeby gdzieś nie leżała bez powodów - tam gdzie nie powinna. 
- jeden egz. pozostaje w aktach OSP,
- drugi przekazuje się do Zarządu Oddziału Gminnego (równorzędnego) ZOSP RP w terminie 7 dni po odbyciu zebrania,
- w przypadku każdorazowych zmian w składzie Zarządu OSP i Komisji Rewizyjnej OSP, powiadamia się o nich Krajowy Rejestr Sądowy !
Jak zapytasz skąd to wiem to wtedy napiszę...
- drugi przekazuje się do Zarządu Oddziału Gminnego (równorzędnego) ZOSP RP w terminie 7 dni po odbyciu zebrania,
- w przypadku każdorazowych zmian w składzie Zarządu OSP i Komisji Rewizyjnej OSP, powiadamia się o nich Krajowy Rejestr Sądowy !
Jak zapytasz skąd to wiem to wtedy napiszę...
-
ospglinik
po co pytać wystarczy poczytac w drukach:) raport osp
1. Raport należy wypełnić literami drukowanymi i przekazać w ciągu 7 dni po odbyciu walnego zebrania do Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP RP. Nieprzekazanie wypełnionego raportu grozi wstrzymaniem pomocy i świadczeń Związku OSP RP.
1. Raport należy wypełnić literami drukowanymi i przekazać w ciągu 7 dni po odbyciu walnego zebrania do Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP RP. Nieprzekazanie wypełnionego raportu grozi wstrzymaniem pomocy i świadczeń Związku OSP RP.
Ejjjj zdradziłeś moja tajemnicęospglinik pisze:po co pytać wystarczy poczytac w drukach:) raport osp
Nie czytają... ale na forum pytają o to co jest wyraźnie napisane
-
ospglinik
sorymarcin_op pisze:Ejjjj zdradziłeś moja tajemnicęospglinik pisze:po co pytać wystarczy poczytac w drukach:) raport osp
1. Raport należy wypełnić literami drukowanymi i przekazać w ciągu 7 dni po odbyciu walnego zebrania do Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP RP. Nieprzekazanie wypełnionego raportu grozi wstrzymaniem pomocy i świadczeń Związku OSP RP.o której nikt nie wie.... poza tymi co czytają druki które dostają do wypełnienia
![]()
dużo tu jest postów bezsensownych takich gdzie każdy jak by pomyślał odpowiedz by znalazł
To było żartem. To forum schodzi na psy.... tak jak mówisz.... coraz więcej bezsensownych postów że nawet nie ma się ochoty odpisywać...ospglinik pisze:sorymarcin_op pisze:Ejjjj zdradziłeś moja tajemnicęospglinik pisze:po co pytać wystarczy poczytac w drukach:) raport osp
1. Raport należy wypełnić literami drukowanymi i przekazać w ciągu 7 dni po odbyciu walnego zebrania do Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP RP. Nieprzekazanie wypełnionego raportu grozi wstrzymaniem pomocy i świadczeń Związku OSP RP.o której nikt nie wie.... poza tymi co czytają druki które dostają do wypełnienia
![]()
dużo tu jest postów bezsensownych takich gdzie każdy jak by pomyślał odpowiedz by znalazł
-
jerzy988
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
z tym raportem to znak ?? prezes osp jednej z naszych osp w stopniu kapitana psp na stanowisku prewncji w psk nigdy jeszcze nie złożył raportu osp i mówi że nie złozy go bo ten raport niczemu nie służy a dotacje jednostka otrzymuje jak każda inna..i co na to ..a protokoł zebrania jest w 3 egzemplarzach na odwrocie jest pokazana ilość załączników na drukach oryginalnych nie na drukach z internetu oczywiście zarząd gminny robi ksero brakujących egzemplarzy trzeci protokoł idzie do starosty jako zwierzchnika może i śmieszne nie finansuje a nadzoruje
To że ktoś jest pracownikiem PSP w jakimś tam stopniu na jakimś tam stanowisku nie ma tutaj ŻADNEGO znaczenia. Bo struktura i podstawy działania PSP a OSP są CAŁKIEM inne.jerzy988 pisze:z tym raportem to znak ?? prezes osp jednej z naszych osp w stopniu kapitana psp na stanowisku prewncji w psk nigdy jeszcze nie złożył raportu osp i mówi że nie złozy go bo ten raport niczemu nie służy ...
Raport składa się do UG po to, że w UG wprowadzają te dane do systemu OSP dla ZOSP RP.
Podejrzewam że Wasza OSP należy do ZOSPRP i nikt was na siłę nie wpisał do związku tylko dobrowolnie wstąpiliście do niego. Będąc w związku ma się swoje prawa i obowiązki i należy ich przestrzegać. Skoro wasz Prezes obraził się na związek i nie chce składać sprawozdań które przewiduje związek to się z niego wypiszcie. Bycie w Związku nie jest obowiązkowe, wypiszecie się, będziecie sami sobie i nikomu nie będziecie musieli składać żadnych sprawozdań.
Wszędzie tak jest że jak się jest w jakimś związku czy gdzieś się należy, to są pewne obowiązki z których należy się wywiązywać. Przystępując do ZOSPRP podpisaliście porozumienie czy tam jakiś akt współpracy i zgodziliście się na przekazywanie tego raportu więc teraz nie ma się co obrażać tylko dotrzymać tego na co się zgodziliście.
-
jerzy988
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
sorry to nie mój prezes tylko sąsiadów pokazuje tylko podejście osoby odpowiedzialnej chyba ,,
TO jak ten Prezes jest taki mądry to proponuje mu żeby pokazał swoją mądrość i niech nie składa rocznego PIT-u (swojego) do urzędu skarbowego. Bo przecież i tak US mu nic nie daje więc jego tokiem myślenia po co składać zeznanie ?
-
stypulkowski
- OSP (gm., woj.): Zakrzówek, lubelskie
Taki zapis mieści się w Protokole z Walnego Zebrania. Tak można to zrobić w 2 egz. Jak będzie w jednym można wykonać xero. Oryginał masz u siebie xero dla Zarządu Oddziału Gminnego. Pozdrawiam .
XII Załączniki :
1. Lista obecności członków OSP i MDP uprawnionych do głosowania.
2. Sprawozdanie z działalności
3. Sprawozdanie finansowe i plan finansowy.
3a Sprawozdanie finansowe OSP prowadzącej działalność statutową.
4. Raport OSP.
5. Plan działalności.
6. Uchwała nr 1w sprawie działalności organizacyjno-programowej
7. Inne dokumenty – (np. wystąpienia na piśmie, itp.).
Uwaga!
1. Można sporządzić szerszy protokół, zaś niniejszy druk należy potraktować jako obowiązujący dokument.
2. Protokół wraz z załącznikami (punkt XII)
- w przypadku zmian w składzie Zarządu OSP i Komisji Rewizyjnej OSP, sporządza się trzeci egzemplarz dla potrzeb ( Krajowego Rejestru Sądowego )
XII Załączniki :
1. Lista obecności członków OSP i MDP uprawnionych do głosowania.
2. Sprawozdanie z działalności
3. Sprawozdanie finansowe i plan finansowy.
3a Sprawozdanie finansowe OSP prowadzącej działalność statutową.
4. Raport OSP.
5. Plan działalności.
6. Uchwała nr 1w sprawie działalności organizacyjno-programowej
7. Inne dokumenty – (np. wystąpienia na piśmie, itp.).
Uwaga!
1. Można sporządzić szerszy protokół, zaś niniejszy druk należy potraktować jako obowiązujący dokument.
2. Protokół wraz z załącznikami (punkt XII)
- w przypadku zmian w składzie Zarządu OSP i Komisji Rewizyjnej OSP, sporządza się trzeci egzemplarz dla potrzeb ( Krajowego Rejestru Sądowego )
-
arti1977
- OSP (gm., woj.): Korytów gm RADZIEJOWICE
Dla Krs musicie mieć druki potwierdzone notarialnie. Pamiętajcie bo wam odeślą papiery.