Upomnienie o zapłacie składek
-
Topic author - Posty: 42
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Hołuczków Gmina Tyrawa Wołoska woj. Podkarpackie
- Status: Offline
Upomnienie o zapłacie składek
Witam jeżeli powtarzam temat to przepraszam.
Czy możecie mi pomóc jak napisać upomnienie o zapłacie składek członkowskich i jeżeli nie zapłacą to zostaną skreśleni z listy członków OSP. Proszę o pomoc bo na walnym zebraniu członkowie podjęli taką uchwałę żeby tych co nie płacą przez trzy lata żeby skreślić z listy.
Czy możecie mi pomóc jak napisać upomnienie o zapłacie składek członkowskich i jeżeli nie zapłacą to zostaną skreśleni z listy członków OSP. Proszę o pomoc bo na walnym zebraniu członkowie podjęli taką uchwałę żeby tych co nie płacą przez trzy lata żeby skreślić z listy.
-
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
Re: Upomnienie o zapłacie składek
Może nie w temacie, ale u nas ten problem został inaczej rozwiązany a mianowicie: jeśli kogoś nie ma 2 razy pod rząd na walnym lub nie ma zapłaconych składek do końca kwartału za dany rok zostaje przeniesiony "do honorowych". Podjęliśmy taką uchwałę korzystając z doświadczenia pobliskiej jednostki, do której wkroczyła prokuratura po doniesieniach jednego z członków. Mieli poważne problemy związane z nie płaceniem składek. Osoby te (nie płacące składek) nie mogą znajdować się na liście członków czynnych, ponieważ w statucie zapisane jest, że mają obowiązek płacić skład. I albo trzeba ich wykluczyć z OSP lub tak jak my przenieś do honorowych - bo oni nie muszą płacić skład. Skoro są przeniesieni do honorowych - nie mogą brać udziału w akcjach, ćwiczeniach - w działalności bojowej jednostki.

-
- OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)
Tu w tym poście masz wzór takiego upomnienia.
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... dki#p26921
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... dki#p26921
Zapraszamy na http://www.osp.rodaki.pl
Jak dla mnie to jest mocno nie wporządku.JakubZ pisze: jeśli kogoś nie ma 2 razy pod rząd na walnym lub nie ma zapłaconych składek do końca kwartału za dany rok zostaje przeniesiony "do honorowych".
Jak sama nazwa wskazuje - honorowy, żeby nim zostać trzeba sobie na to odpowiednio zasłużyć... Ale napewno nie zasłużyć tym, że się nie chodzi na zebrania i nie płaci składek.
Jak można porównać kogoś kto przez lata nic nie zrobił i nawet składki nie zapłacił z kimś kto całe życie poświęcił OSP ?
A z drugiej strony po co trzymać w OSP kogoś, kto tak naprawdę się tym wogóle nie interesuję ? bo nie płacąc składki i nie chodząc na zebranie raz w roku to ciężko nazwać to że człowiek się interesuje OSP do której należy...
-
No to pięknych macie członków honorowych.Na jakiej podstawie przenieśliście ich do honorowych? Statut mówi chyba inaczej. Bazując na naszym statucie to wasz zarząd działa na szkode OSP. Członek albo płaci składki albo fora ze dwora ,nikt go tam na siłe nie trzyma.JakubZ pisze:Może nie w temacie, ale u nas ten problem został inaczej rozwiązany a mianowicie: jeśli kogoś nie ma 2 razy pod rząd na walnym lub nie ma zapłaconych składek do końca kwartału za dany rok zostaje przeniesiony "do honorowych". Podjęliśmy taką uchwałę korzystając z doświadczenia pobliskiej jednostki, do której wkroczyła prokuratura po doniesieniach jednego z członków. Mieli poważne problemy związane z nie płaceniem składek. Osoby te (nie płacące składek) nie mogą znajdować się na liście członków czynnych, ponieważ w statucie zapisane jest, że mają obowiązek płacić skład. I albo trzeba ich wykluczyć z OSP lub tak jak my przenieś do honorowych - bo oni nie muszą płacić skład. Skoro są przeniesieni do honorowych - nie mogą brać udziału w akcjach, ćwiczeniach - w działalności bojowej jednostki.
-
- Kontakt:
Mam takie samo zdanie jak Wy. Ale jest dużo członków, którzy od razu nas atakują ze wszystkich stron jeśli ktoś z zarządu powie o wykluczeniu kogoś. Stary prezes przyjmował wszystkich - czy ktoś tego chciał czy nie. Miał podpisać, że chce być i tyle. I teraz mamy problemy, ponieważ na liście jest ok. 100 członków, z czego 3/4 nie płaci składki, a połowy nie widzieliśmy na oczy w ogóle. Jak zaczynamy mówić o wykreślaniu z listą, bo nie ma składek to odrazu było, że zawsze tak było i było dobrze. Nie możemy sobie z tym poradzić, ale pomału dochodzimy po 2 latach do wyczyszczenie listy z członków nieaktywnych.

-
- OSP (gm., woj.): Balków.Piątek, łódźkie
Jak ja zostałem prezesem w 2010 i zmienił się jeszcze jeden członek w zarządzie to na jednym ze spotkań powiedzieliśmy że osoby które nie płacą składek zostają wykreślone ze straży i tak z ponad 30 chyba zostało 23 i z tego zostały przyjęte 4 nowe osoby do straży. Chociaż skarbnik który został stary a jest już kilka kadencji też mówił że zewsze tak było i nie wykreślali ich. Ale niestety czasy się zmieniły i on też poparł tą inicjatywę.
Wszyscy muszą sobie uświadomić to, że kiedyś wszystko się załatwiało na gębę, nikt nikogo nie sprawdzał.
Teraz niestety żyjemy w państwie prawa i papierologi i tylko czekać ja niedługo zaczną nam wchodzić kontrole do OSP.
Sam mam obecnie problem, bo też mam członków którzy są członkami, ale co roku płaca składkę i na tym się ich aktywność kończy. Nie chcę ich wykreślać ale mam np. problem z ustaleniem ich stażu w OSP bo nikt nie wie od kiedy są. Bo kiedyś to na gębę się załatwiało - chcesz być w OSP ? ok to jesteś.
A teraz ? jeszcze chwilka i GIODO (generalny inspektorat ochrony danych osobowych) nam siądzie na OSP i to dopiero będą hocki klocki...
A pytanie do was wszystkich. Na jakiej podstawie macie ustaloną listę członków ? Macie od każdego z osobna deklarację wstąpienia ?
Teraz niestety żyjemy w państwie prawa i papierologi i tylko czekać ja niedługo zaczną nam wchodzić kontrole do OSP.
Sam mam obecnie problem, bo też mam członków którzy są członkami, ale co roku płaca składkę i na tym się ich aktywność kończy. Nie chcę ich wykreślać ale mam np. problem z ustaleniem ich stażu w OSP bo nikt nie wie od kiedy są. Bo kiedyś to na gębę się załatwiało - chcesz być w OSP ? ok to jesteś.
A teraz ? jeszcze chwilka i GIODO (generalny inspektorat ochrony danych osobowych) nam siądzie na OSP i to dopiero będą hocki klocki...
A pytanie do was wszystkich. Na jakiej podstawie macie ustaloną listę członków ? Macie od każdego z osobna deklarację wstąpienia ?
-
- Kontakt:
Tylko jest tak, że pewne osobą "nie uczestniczą" w życiu OSP, a przyjdą raz w roku na walne i mają dużo do powiedzenia. I takim osobą nie wytłumaczysz, że życie w OSP się zmieniło, że wchodzi papierologia, kontrolę (czy to z KSGR, czy z gminy), informatyzacja, itd. Jak oni uczestniczyli w życiu OSP to było tak i tak i nie przyjmują do wiadomości, że cos się zmieniło. Tak samo jak kolega z PSP mówi: przyjdzie raz w roku, zrobi zamieszanie, wykurwuje Cię, zmieszają z błotem, a na drugi dzień przyjdzie i poda Ci rękę i wszystko jest ok - gdzie w PSP nie jest to dopuszczalne, bo każdy zna swoje miejsce, swoje stanowisko.

Treść pisma może być taka(dostosowane do wzorcowego statutu):
…………………, dnia …………………..
…………………………………………….
imię i nazwisko członka OSP
……………………………………………
……………………………………………
adres zamieszkania
WEZWANIE DO ZAPŁATY
Zarząd Ochotniczej Straży Pożarnej w ……………….u na podstawie § 12 pkt 5 i § 14 pkt. 2 lit b statutu OSP przyjętego w dniu ………… r. wzywa Druha do zapłaty kwoty ........................ zł z tytułu niezapłaconej składki członkowskiej za rok ………….. r.
Wskazujemy równocześnie, że termin zaległości zapłaty składki członkowskiej za rok ………… r. przekroczył 12 miesięcy.
Zapłata ww. kwot winna nastąpić niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania przedmioto¬wego wezwania.
Niewykonanie niniejszego wezwania sprawi, że Zarząd OSP przystąpi do działań przewidzianych w § 14 pkt. 2 lit b statutu OSP. W takim wypadku zostanie podjęta uchwała o skreśleniu Druha ……………………………………… z listy członków OSP w ………………
Jednocześnie informujemy, że Druh w odpowiedzi na niniejsze wezwanie może się ustosunkować na piśmie do dnia ……………….. lub może złożyć wyjaśnienia ustnie na zebraniu Zarządu OSP, które odbędzie się dnia …. ……………o godz ……….. w ……………………..
.......……………………………………
podpis Prezesa OSP
Jednak moim zdaniem problemy skreśleń z listy członków OSP w miarę możliwosci powinny być załatwiane przez dobrowolną rezygnację (oświadczenie na piśmie). Wysłanie czy tez dostarczenie "wezwania do zapłaty" (za potwierdzaniem odbioru) może zostawić pewien niesmak np. w stosunkach międzysąsiedzkich.
…………………, dnia …………………..
…………………………………………….
imię i nazwisko członka OSP
……………………………………………
……………………………………………
adres zamieszkania
WEZWANIE DO ZAPŁATY
Zarząd Ochotniczej Straży Pożarnej w ……………….u na podstawie § 12 pkt 5 i § 14 pkt. 2 lit b statutu OSP przyjętego w dniu ………… r. wzywa Druha do zapłaty kwoty ........................ zł z tytułu niezapłaconej składki członkowskiej za rok ………….. r.
Wskazujemy równocześnie, że termin zaległości zapłaty składki członkowskiej za rok ………… r. przekroczył 12 miesięcy.
Zapłata ww. kwot winna nastąpić niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania przedmioto¬wego wezwania.
Niewykonanie niniejszego wezwania sprawi, że Zarząd OSP przystąpi do działań przewidzianych w § 14 pkt. 2 lit b statutu OSP. W takim wypadku zostanie podjęta uchwała o skreśleniu Druha ……………………………………… z listy członków OSP w ………………
Jednocześnie informujemy, że Druh w odpowiedzi na niniejsze wezwanie może się ustosunkować na piśmie do dnia ……………….. lub może złożyć wyjaśnienia ustnie na zebraniu Zarządu OSP, które odbędzie się dnia …. ……………o godz ……….. w ……………………..
.......……………………………………
podpis Prezesa OSP
Jednak moim zdaniem problemy skreśleń z listy członków OSP w miarę możliwosci powinny być załatwiane przez dobrowolną rezygnację (oświadczenie na piśmie). Wysłanie czy tez dostarczenie "wezwania do zapłaty" (za potwierdzaniem odbioru) może zostawić pewien niesmak np. w stosunkach międzysąsiedzkich.
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Widzę, że coraz więcej kolegów rezygnuje z "wirtualnych" strażaków.
U mnie jest podobnie. Mamy wielu zapisanych, którzy w przeszłości chcieli podziałać w naszej OSP, ale po drodze stwierdzili chyba że to nie dla nich. Głupio ich namawiać do pisania rezygnacji, a tak: proszę. Poczuwasz się członkiem - zapłać. Słyszałem że Krakowski WOPR przeprowadził też taką akcję. Poleciało wielu członków. Tam chyba był zapis że jeśli zalega się 36 miesięcy, to powoduje to skreślenie. Każdemu wysłali decyzję.
W mojej OSP właśnie też zrobiliśmy analizę wpłat z tytułu składek. Każdy dłużnik dostał imienne pismo (podobne do tego-> http://osp-wieclawice.pl/2013/02/komunk ... nkowskich/ ) i ma czas na wpłatę. Jak tego nie zrobi, wtedy zapadnie decyzja na zebraniu Zarządu OSP co dalej z tą sprawą.
U mnie jest podobnie. Mamy wielu zapisanych, którzy w przeszłości chcieli podziałać w naszej OSP, ale po drodze stwierdzili chyba że to nie dla nich. Głupio ich namawiać do pisania rezygnacji, a tak: proszę. Poczuwasz się członkiem - zapłać. Słyszałem że Krakowski WOPR przeprowadził też taką akcję. Poleciało wielu członków. Tam chyba był zapis że jeśli zalega się 36 miesięcy, to powoduje to skreślenie. Każdemu wysłali decyzję.
W mojej OSP właśnie też zrobiliśmy analizę wpłat z tytułu składek. Każdy dłużnik dostał imienne pismo (podobne do tego-> http://osp-wieclawice.pl/2013/02/komunk ... nkowskich/ ) i ma czas na wpłatę. Jak tego nie zrobi, wtedy zapadnie decyzja na zebraniu Zarządu OSP co dalej z tą sprawą.
-
- Kontakt:
u nas było to samo mało kto płacił, i w tym roku przygotowałem pisemka o uregulowanie składki za lata '11 i '12 i o dziwo już mi sie troche udało zebrać, zasłużeni starsi druhy przejda na honorowych bo i tak juz mało kiedy chodzą na zebrania, a ci co tylko patrzą ze by za darmo co wypić zostaną skreśleni jak nie wyrównają zaległości.
-
- OSP (gm., woj.): werbkowice, lubelskie
Jeśli w statucie OSP jest zapisane że składki są dobrowolne to nic nikomu nie zrobisz. Po prostu ustalać takie składki które nie będą sprawiać kłopotu np po 10zł.
djshary pisze:Jeśli w statucie OSP jest zapisane że składki są dobrowolne to
mnie się wydaję, że to chyba nie do końca w zgodzie z założeniami Ustawy o Stowarzyszeniach. Gdy mowa w niej o obowiązkach członka stowarzyszenia, opłata składki członkowskiej jest jednym z nich. Gdyby było inaczej to zapewne większość (wszystkie ?) stowarzyszenia zmieniłyby swoje Statuty, żeby uniknąć tego "przykrego" obowiązku.
Jajakobyły
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
u nas zarząd podjął uchwałę, że jeśli druh zalega 2 lata ze składką to zostaje skreślony, skarbnik tylko kontaktuje się z taką osobą i pyta, czy chce jeszcze być w straży jak tak to składkę do 14 dni od wezwania, jak nie zapłaci to do tego czasu to jest skreślany, dzięki temu z ok 90 członków zrobiło nam się 84 w zeszłym roku.
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."