OSP w znaku zapytania.PILNE

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
z1eL1n
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

OSP w znaku zapytania.PILNE

Post autor: z1eL1n »

Witam, mam pytanie. W jednostce w której służę mamy problem.
Prezes 04.05 złożył rezygnację z funkcji prezesa z powodu xxx, kazał nam zrobić zebranie wyborcze, na którym wybierzemy nowy zarząd, wczoraj czyli w środę wybraliśmy nowy zarząd. Prezesem został Naczelnik, lecz prawnie nie jest on wybrany bo najpierw muszą zostać wysłane papiery do sądu, dopiero wtedy zostanie zmieniony KSR. I dopiero prawnie Naczelnik będzie mógł się podpisywać jako prezes itd.. Dawny prezes nie chcę nic podpisywać, gdyż uważa, że po zebraniu nie może się podpisywać na papierach, a nowy prezes i tak nie może, bo nie jest prawnie.. Co mamy zrobić, do tego czasu gdy KRS nie zostanie zatwierdzony stary prezes ma obowiązek się podpisywać na papierach? Jesteśmy w KSRG czekamy za nowym pojazdem, a teraz zostaliśmy w kropce bo nie wiemy czy do czasu nowego KRS były prezes ma obowiązek się podpisywać. Proszę o pomoc..

jerzy988
OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie

Re: OSP w znaku zapytania.PILNE

Post autor: jerzy988 »

zadzwoń do swojego zarządu wojewódzkiego i ci wytłumaczą najlepiej ,,według mnie nowy zarzad już podpisuje dokumenty a sąd dokonuje zmiany w składzie i pobiera opłatę .

Topic author
z1eL1n

Jeżeli będą podpisywać papiery o nowy pojazd ratowniczo-gaśniczy to muszą być prawnie w KRS gdyż, nie dostaniemy dotacji.. A w KRS jest stary prezes, a nowy zarząd prawnie nic nie może.
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

1. Zmienialiście cały zarząd? W większości wypadków wystarczy dokoptowanie w miejsce ustępującego członka nowego do zarządu i nowe ukonstytuowanie się zarządu.
2. W wyciągu z KRS masz napisane kto i jak może zaciągać zobowiązania finansowe i nie sądzę, żeby tam był tylko prezes...
U mnie np jest: "... wymaga podpisu dwóch członków zarządu, w tym prezesa lub wiceprezesa i skarbnika." Więc umowy zawierać w takiej sytuacji może również np. naczelnik ze skarbnikiem.
3. O dacie wyboru nowego członka zarządu nie decyduje wpis do KRSu tylko uchwała OSP, jeśli taką posiadacie, bo przecież macie nowy zarząd to możecie spróbować podpiąć do starego KRSu oświadczenie wraz z kopią uchwały (z pieczątkami) kto aktualnie jest na jakim stanowisku i od kiedy. Zapytajcie wcześniej tylko czy to przejdzie... bo niektórzy mogą robić problemy.

Moim zdaniem od dnia złożenia rezygnacji stary przezes przekazuje wszystkie dokumenty i nie podpisuje się już na niczym. Oczywiście pozostaje na nim odpowiedzialność za wszystko co podpisał do tej pory jako członek zarządu OSP.
Nowy zarząd wybrany zgodnie z prawem nabywa uprawnienia z dniem wejścia w życie uchwały, w przypadku stowarzyszeń jest to w dniu ich ogłoszenia.
4. Bardziej dokładnie to ciężko mówić skoro nie znamy Statutu Twojej OSP, mam nadzieję, że Ty tam chociaż zajrzałeś ;)

Topic author
z1eL1n

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat