OSP w znaku zapytania.PILNE

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
z1eL1n
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

OSP w znaku zapytania.PILNE

Post autor: z1eL1n »

Witam, mam pytanie. W jednostce w której służę mamy problem.
Prezes 04.05 złożył rezygnację z funkcji prezesa z powodu xxx, kazał nam zrobić zebranie wyborcze, na którym wybierzemy nowy zarząd, wczoraj czyli w środę wybraliśmy nowy zarząd. Prezesem został Naczelnik, lecz prawnie nie jest on wybrany bo najpierw muszą zostać wysłane papiery do sądu, dopiero wtedy zostanie zmieniony KSR. I dopiero prawnie Naczelnik będzie mógł się podpisywać jako prezes itd.. Dawny prezes nie chcę nic podpisywać, gdyż uważa, że po zebraniu nie może się podpisywać na papierach, a nowy prezes i tak nie może, bo nie jest prawnie.. Co mamy zrobić, do tego czasu gdy KRS nie zostanie zatwierdzony stary prezes ma obowiązek się podpisywać na papierach? Jesteśmy w KSRG czekamy za nowym pojazdem, a teraz zostaliśmy w kropce bo nie wiemy czy do czasu nowego KRS były prezes ma obowiązek się podpisywać. Proszę o pomoc..

mikele
Status: Offline

Re: OSP w znaku zapytania.PILNE

Post autor: mikele »

Wg mnie powinien podpisywać nowy Prezes.
Do zgłoszenia aktualizacyjnego, które wysyła się do Sądu po zmianach w zarządzie należy dołączyć między innymi protokół z zebrania a tam jest przecież data. Uważam, iż to właśnie ta data jest kluczowa w tej sprawie, a nie późniejsza data wprowadzenia zmian w rejestrze przez urzędnika sądowego (tu może być pewne opóźnienie).
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat