DWIE JEDNOSTKI - CZŁONKOWSTWO
-
Topic author - Posty: 10
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Koźmin Wielkoopolski, Koźmin Wielkopolski, wielkopolskie
- Status: Offline
DWIE JEDNOSTKI - CZŁONKOWSTWO
Witam!
Mam taką sprawę - czy można być członkiem dwóch jednostkach OSP ( dwa różne powiaty ) I czy w jednej z nich można być w Zarządzie a w drugiej tylko zwykłym członkiem?
Mam taką sprawę - czy można być członkiem dwóch jednostkach OSP ( dwa różne powiaty ) I czy w jednej z nich można być w Zarządzie a w drugiej tylko zwykłym członkiem?
-
- OSP (gm., woj.): Krzeszwice, Małopolska
Re: DWIE JEDNOSTKI - CZŁONKOWSTWO
Jeżeli tylko statuty tych jednostek tego nie zakazują to tak. Tak szczerze nie spotkałem się jeszcze z takim w którym byłby zakaz przynależenia do innej jednostki
Sam obecnie jestem w zarządzie jednej i zastanawiam się wstąpić do sąsiedniej w roli strażaka ratownika..

Sam obecnie jestem w zarządzie jednej i zastanawiam się wstąpić do sąsiedniej w roli strażaka ratownika..
-
Dziękuje bardzo za odpowiedź 

-
A co w przypadku szkoleń. Odbyte już szkolenia obowiązują w obydwóch jednostkach?
-
- OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
Odbyte szkolenia nie tracą ważności, są cały czas ważne. Musisz jedynie być ubezpieczony w obydwu jednostkach.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Co do szkoleń to są one też bezterminowe. Tzn. że jakbyś miał przerwę w OSP to również nie tracą na ważności.
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
przecież szkolenia są na osobę a nie na jednostkę ;P
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
Dokładnie na zaświadczeniu o odbytym szkoleniu nie ma informacji nt. jednostki.fido pisze:przecież szkolenia są na osobę a nie na jednostkę ;P

-
Jestem strażakiem ratownikiem w mojej rodzimej jednostce, moja dziewczyna mieszka w wiosce położonej 15km dalej, niedługo tam zamieszkam.
Czy mogę zostać w mojej jednostce strażakiem-ratownikiem a w owej drugiej jednostce członkiem Zarządu?
Prosiłbym o jakąś podstawę prawną
Czy mogę zostać w mojej jednostce strażakiem-ratownikiem a w owej drugiej jednostce członkiem Zarządu?
Prosiłbym o jakąś podstawę prawną
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Jak statuty którejś z jednostek tego nie wykluczają to możesz.
co więcej, możesz być nawet w 10 jednostkach 

Jeżeli ktoś idzie na ilość a nie na jakość to może należeć do ilu chce jednostek, nie szukajcie w statutach tylko popatrzcie na to czy jesteście w stanie cokolwiek zrobić dla jednej jednostki bo należeć do kilu jednostek to jest się tylko figurantem a nie strażakiem, który powinien aktywnie uczestniczyć w życiu jednostki.
Pozdrawiam !!!
Pozdrawiam !!!
józek pisze:Jeżeli ktoś idzie na ilość a nie na jakość to może należeć do ilu chce jednostek, nie szukajcie w statutach tylko popatrzcie na to czy jesteście w stanie cokolwiek zrobić dla jednej jednostki bo należeć do kilu jednostek to jest się tylko figurantem a nie strażakiem, który powinien aktywnie uczestniczyć w życiu jednostki.
Pozdrawiam !!!
Nie zgadzam się z Tobą. Sam planuję wstąpić do drugiej jednostki i nie dlatego, żeby "pójść na ilość". Przez 10 miesięcy w roku przebywam 120 km od mojej rodzimej jednostki - studiuję. Jasne, przez ten czas mogę siedzieć na tyłku i nic nie robić. Z drugiej strony mogę też nieść pomoc w innym miejscu.