OSP ZAPISANIE

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
sebastianp17
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

OSP ZAPISANIE

Post autor: sebastianp17 »

Mam pytanie gdzie należy się udać żeby się zapisać do osp bo tak biura osp w mojej miejscowość nie ma czy należy się skontaktować ze psp do której należy osp ? i jak myślicie jakie są szanse że zostanę zapisany do osp jak jest 8 osób zapisanych do osp czy nie ma znaczenia może być nawet 10 osób zapisanych do osp tylko wtedy na akcje jadą jeśli ci co będą jako piersi ubrani i gotowi już w garażu w osp ? i jak wygląda cały przebieg zapisywania się do osp i czy muszę też brać udział w każdej akcji ?

Konrado

Re: OSP ZAPISANIE

Post autor: Konrado »

Zapisanie OSP jest prostsze niż myślisz.
Jeśli chcesz się zapisać, a w Twojej miejscowości nie ma remizy to skontaktuj się z najbliższą jednostką OSP. Dowiedz się kto jest strażakiem i niech zaprowadzi Cie do Prezesa / Naczelnika. Z nim porozmawiasz sobie na spokojnie, wyjaśni Ci wszystko co i jak.
Co do wyjazdów na akcje ratowniczo-gaśnicze, to zwykle jest tak, że pierwsi jadą.
Żeby jeździć do akcji trzeba mieć ukończone 18 lat (nikt za nikogo w innym przypadku nie będzie brał odpowiedzialności), aktualne badania specjalistyczne oraz szkolenie przynajmniej podstawowe. Badaniami i Szkoleniem się nie przejmuj, bo to jednostka wysyła ludzi.
Prawda jest też taka, że jeśli OSP będzie oddalone od Ciebie no. o 10 km, to może być Ci ciężko z akcjami.
Jeśli w jednostce jest 8 osób, super, fajnie że jest taka inicjatywa. Jeśli więcej - jeszcze lepiej!
W związku z tym, że jest to Ochotnicza Straż, nie masz obowiązku jeżdżenia na każdą akcję. Formalnie to nie musisz jeździć w ogóle żeby być członkiem jednostki. Warunki członkostwa są zapisane w Statucie, więc tam odsyłam :)
Są jednostki, które nie posiadają samochodu i pełnią tylko "funkcje Kościelne", typu warta przy grobie, święta Kościelne, czy np. remont dachu plebanii :p
Awatar użytkownika

yrahsjd

Post autor: yrahsjd »

daj znać jak Ci poszło :)

Topic author
sebastianp17

Tak kontaktowałem się już z najbliższą jednostką OSP i dostałem numer telefonu do PSP i tam już dostane nr telefonu do naczelnika OSP w naszej miejscowości a tak ogólnie to wiem dokładnie kto jest naczelnikiem OSP w naszej miejscowości i gdzie mieszka i mam adres jednostki osp i tak wychodzi że biuro jest u naczelnika osp w domu bo nawet jest syrena strażacka zamontowana też na domie tylko garaż jest w innym miejscu i garaż od mojego domu jest odwalony nie cały 1 km. i jeszcze mam takie pytanie czy członkiem jednostki osp się zostaje dopiero po badaniach specjalistycznych oraz szkoleniach ? i jak jest z ubiorem każdy musi sobie kupić czy każdy dostaje swoje ubranie czy jest jeden ubranie dla każdego ? i czy coś się opłaca za zapisanie się do osp ? i czy jest to prawda że się dostaje za każdą akcje 10zł -20zł ?

Dziś lub jutro zadzwonię do psp na numer telefonu który dostałem.

Pozdrawiam :)

karol1118

Post autor: karol1118 »

Skoro wiesz gdzie mieszka to proponuję jechac osobiście... Bo jakieś dziwne wywody robisz jedziesz. Do innej osp oni dają Ci nr do psp od nich bierzesz nr do naczelnika w swojej osp miejscowości :D
A na pieniądze za akcjii na Twoim miejscu bym nie liczył...
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Topic author
sebastianp17

Akurat co się kontaktowałem z jednostką osp z innej miejscowości co jest oddalona o 10-12km to dostałe od nich informacje że nie mają numeru telefonu do naczelnika naszej jednostki osp ale dostałem nr telefonu do psp i tam dostane już nr telefonu do naczelnika naszej jednostki osp i w piątek może pójdę do niego i się dowiem lub jutro zadzwonię na podany nr telefonu.

I czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie poprzednie czy członkiem jednostki osp się zostaje dopiero po badaniach specjalistycznych oraz szkoleniach ? i jak jest z ubiorem każdy musi sobie kupić czy każdy dostaje swoje ubranie czy jest jeden ubranie dla każdego ? i czy coś się opłaca za zapisanie się do osp ?

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska

Post autor: sloikk »

sebastianp17 pisze:I czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie poprzednie czy członkiem jednostki osp się zostaje dopiero po badaniach specjalistycznych oraz szkoleniach ? i jak jest z ubiorem każdy musi sobie kupić czy każdy dostaje swoje ubranie czy jest jeden ubranie dla każdego ? i czy coś się opłaca za zapisanie się do osp ?
Członkiem OSP zostajesz praktycznie od razu, po zatwierdzeniu złożonego przez Ciebie wniosku (naczelnik/prezes Ci wyjaśni). Opłaca się składki członkowskie w zależności jak to było ustalone na walnym. Ogólnie groszowe sprawy i nawet jak nie masz stałej pracy, bo się uczysz studiujesz, to po kieszeni nie czuć różnicy. U mnie osoby uczące się są całkowicie zwolnione ze składki. Kursy i badania są Ci potrzebne do wyjazdów na akcje. Co do ubioru (mówię teraz o galowym) wszystko zależy od pieniędzy jaką OSP dysponuje. Możesz dostać nowy (chociaż od razu bym na to nie liczył), może dostaniesz po kimś lub wcale. Wszystko zależy jak się będziesz angażował w życie jednostki. Możesz oczywiście kupić sobie swój galowy, tylko to trochę przesada moim zdaniem (zwłaszcza dla nowicjusza), bo koszt to ok. 500zł. Jak Cię wyślą na kursy, to koszarówkę Ci skombinują itd. Wszystko się potoczy, a straż to fajna sprawa, więc nie rób podchodów tylko pędź się zapisać ;)

karol1118

Post autor: karol1118 »

Ja tu widzę kolega o zarobku w osp chyba myśli :D
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Topic author
sebastianp17

karol1118 pisze:Ja tu widzę kolega o zarobku w osp chyba myśli :D
Nie myślę o zarobku w osp :)

I jeszcze mam takie pytanie jak będę informowany że jest jakiś wyjazd do akcji bo słyszałem że niby jestem informowany na telefon i wyje syrena strażacka ?

Dziadeusz

Post autor: Dziadeusz »

To już zależy od rozwinięcia OSP. Syrena wyje i coraz więcej jednostek ma powiadamianie sms.
O wszystko pytaj naczelnika albo innych członków OSP.

Topic author
sebastianp17

Dziś dzwoniłem do PSP i rozmawiałem z osobą która tym się zajmuje powiedział że fajnie że chcę się zapisać tylko szkoda że tak późno bo dopiera wrześniu lub w październiku będą Kursy ale zapisać już mogę tylko nie będę mógł brać u działu w żadnej akcji i wielka szkoda :( w poniedziałek mam iść do naczelnika i tam złożyć wniosek :wink: i są duże szanse że zostanę zapisany na osp :wink:

LukaszS_1994
OSP (gm., woj.): Kraśnik, lubelskie

Post autor: LukaszS_1994 »

Witam. Mam pewien problem... Mianowicie chciałem zapisać się do OSP w swojej miejscowości, ale naczelnik z prezesem mnie olewają. Kiedy zapytałem czy można się zapisać odpowiedzieli, że jest taka możliwość, ale gdy spytałem kiedy można podejść do jednostki - sprawa ucichła. Proszę o pomoc co mogę zrobić w tej sytuacji. Z góry dziękuję :)

samosad
Kontakt:

Post autor: samosad »

Chodzić do nich do bólu aż Cię przyjmą :)

LukaszS_1994
OSP (gm., woj.): Kraśnik, lubelskie

Post autor: LukaszS_1994 »

już się z nim skontaktowałem telefonicznie, ale powiedział, że teraz żadnych kursów nie organizuje, bo jeszcze ma grupę z poprzedniego naboru. Ma dać znać, jak będzie nabór. Zobaczymy... :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat