rezygnacja członka zarządu
-
Topic author - Posty: 7
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): kraków,małopolska
- Status: Offline
rezygnacja członka zarządu
Witam,
Uprzejmie proszę o pomoc w ww temacie. Sytuacja wygląda następująco: W okresie swojej kadencji liczba osób które wg statutu mogły zostać dokoptowane zostala wyczerpana. Teraz 2 członków zarządu złożyło rezygnacje ( dodam ze są to osoby kluczowe w zarządzie). Wiem ze konieczne jest zwołanie zebrania wolnego tylko co się dzieje w momencie kiedy:
- nie będzie kworum?
- w kolejnym terminie również tego kworum nie będzie?
- osoby których kandydatury na nowych czlonkow zarządu zostaną zgłoszone nie uzyskają wystarczającej liczby głosów?
- i wreszcie co w momencie kiedy nowy zarzad nie zostanie powołany?
Co wtedy dzieje się z jednostka, kto do czasu rozwiązania tej sytuacji sprawuje piecze nad jednostka-kto podpisuje przelewy za media, kto wystawia i podpisuje rachunki z najmu (osp wynajmuje pomieszczenia) jesli osoby za to odpowiedzialne zrezygnowaly a ich podpisy widnieją w banku itd....
Wiem, ze sytuacja nie jest prosta ale bardzo proszę osoby kompetentne o pomoc.
Uprzejmie proszę o pomoc w ww temacie. Sytuacja wygląda następująco: W okresie swojej kadencji liczba osób które wg statutu mogły zostać dokoptowane zostala wyczerpana. Teraz 2 członków zarządu złożyło rezygnacje ( dodam ze są to osoby kluczowe w zarządzie). Wiem ze konieczne jest zwołanie zebrania wolnego tylko co się dzieje w momencie kiedy:
- nie będzie kworum?
- w kolejnym terminie również tego kworum nie będzie?
- osoby których kandydatury na nowych czlonkow zarządu zostaną zgłoszone nie uzyskają wystarczającej liczby głosów?
- i wreszcie co w momencie kiedy nowy zarzad nie zostanie powołany?
Co wtedy dzieje się z jednostka, kto do czasu rozwiązania tej sytuacji sprawuje piecze nad jednostka-kto podpisuje przelewy za media, kto wystawia i podpisuje rachunki z najmu (osp wynajmuje pomieszczenia) jesli osoby za to odpowiedzialne zrezygnowaly a ich podpisy widnieją w banku itd....
Wiem, ze sytuacja nie jest prosta ale bardzo proszę osoby kompetentne o pomoc.
Re: rezygnacja członka zarządu
Wszystko zależy od tego jakie masz apisy w statucie swojej jednostki. Ja pracuję na swoim czyli praktycznie takim jak wzorcowy.
I tak:
Jeżeli w pierwszym terminie nie będzie kworum to zwołujesz zebranie w drugim terminie czyli np. za 15 minut i w drugim terminie do podejmowania decyzji kworum już nie jest wymagane ( tylko wtedy nie można decydować o rozwiązaniu OSP i zmianie statutu).
Kandydaci muszą uzyskać odpowiednią liczbę głosów. Nawet jeżeli zagłosuje tylko np. 5 osób a pozostali się wstrzymają to te 5 głosów rozstrzygnie co i jak.
Zaznaczam jeszcze raz, że pisze na podstawie mojego statutu. Ty musisz sprawdzić swój.
I tak:
Jeżeli w pierwszym terminie nie będzie kworum to zwołujesz zebranie w drugim terminie czyli np. za 15 minut i w drugim terminie do podejmowania decyzji kworum już nie jest wymagane ( tylko wtedy nie można decydować o rozwiązaniu OSP i zmianie statutu).
Kandydaci muszą uzyskać odpowiednią liczbę głosów. Nawet jeżeli zagłosuje tylko np. 5 osób a pozostali się wstrzymają to te 5 głosów rozstrzygnie co i jak.
Zaznaczam jeszcze raz, że pisze na podstawie mojego statutu. Ty musisz sprawdzić swój.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
My również dzialamy na wzorcowym statucie. Jak rozumieć, ze te przykladowe 5 glosow bedzie decydujące jeśli Np 15 osób wstrzyma sie od głosu lub będzie przeciw... Dalej nie wiem co będzie gdy Np nie będzie chętnych na nowy zarzad i kto ma po pisemnej rezygnacji prezesa i naczelnika zarządzać istniejsca jeszcze Osp? Niestety status tego nie reguluje.
Jeżeli większość będzie przeciw to oczywiście kandydatura odpada, więc musicie znaleźć takie osoby które będą mogły uzyskać większość. Ale jeżeli większość się wstrzyma do decydują głosy za i przeciw i wtedy może ich być w sumie np. tylko 5.
Przykład:
Kandydat A
za 3 osoby
przeciw 2 osoby
wstrzymało się 15 osób
Kandydat A przechodzi.
Jak to kto zarządza?
Zarząd a wśród nich: wiceprezes i zastępca naczelnika.
Przykład:
Kandydat A
za 3 osoby
przeciw 2 osoby
wstrzymało się 15 osób
Kandydat A przechodzi.
Jak to kto zarządza?
Zarząd a wśród nich: wiceprezes i zastępca naczelnika.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
No widzisz nie do konca tak jest bo wice nie posiadają tych uprawnien co sam prezes i naczelnik Np w banku... Tam są wzory podpisów prezesa i tego nie zmienimy bez krs... A z kolei krs nie zmienimy dopóki nie powstanie nowy zarząd...
nie ma sytuacji bez wyjścia
pierwsze to zwołanie posiedzenie obecnego zarządu i powierzenie funkcji prezesa i naczelnika którymś z dotychczasowych członków zarządu ,oraz zgłoszenie tego faktu w KRS.
Najprościej niech wiceprezes zostanie prezesem a wicenaczelnik naczelnikiem oczywiście jeśli się zgodzą i wam odpowiadają na tych stanowiskach ,a braki uzupełnicie na walnym
pierwsze to zwołanie posiedzenie obecnego zarządu i powierzenie funkcji prezesa i naczelnika którymś z dotychczasowych członków zarządu ,oraz zgłoszenie tego faktu w KRS.
Najprościej niech wiceprezes zostanie prezesem a wicenaczelnik naczelnikiem oczywiście jeśli się zgodzą i wam odpowiadają na tych stanowiskach ,a braki uzupełnicie na walnym
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

-
Większość nie zgadza sie na takie zamiany.
Fakt jest jeszcze taki czy w tym przypadku zwołując zebranie walne w trybie nadzwyczajnym reszta osób które zostały w składzie zostanie dalej jesli w okresie swojej kadencji już wykorzystala możliwość zmiany 1\3 liczby czlonkow czy powinno sie to rozwiazac i glosowac ponownie nad wszystkimi kandydaturami do zarządu?
Fakt jest jeszcze taki czy w tym przypadku zwołując zebranie walne w trybie nadzwyczajnym reszta osób które zostały w składzie zostanie dalej jesli w okresie swojej kadencji już wykorzystala możliwość zmiany 1\3 liczby czlonkow czy powinno sie to rozwiazac i glosowac ponownie nad wszystkimi kandydaturami do zarządu?
-
I jeszcze jedno czy do kworum zebrania liczą sie członkowie wspierający którzy nie mają głosu wyborczego a jedynie doradczy czy tylko członkowie zwyczajni i honorowi którzy posiadają glos wyborczy????
Tylko od Was to zależy jak to zrobicie czy dokopujecie brakujące osoby do zarządu czy wybierzecie cały zarząd od nowa.
I tak po zebraniu musicie przesłać do KRS protokół z nadzwyczajnego zebrania i ukonstytuowania się nowego zarządu w nowym składzie .
Co zaś tyczy się kworum to Wzorcowy Statut pisze ,że w zebraniu żeby uznać je za ważne musi brać udział co najmniej 50% członków czynnych ( chyba , że Wasz mówi co innego).
I tak po zebraniu musicie przesłać do KRS protokół z nadzwyczajnego zebrania i ukonstytuowania się nowego zarządu w nowym składzie .
Co zaś tyczy się kworum to Wzorcowy Statut pisze ,że w zebraniu żeby uznać je za ważne musi brać udział co najmniej 50% członków czynnych ( chyba , że Wasz mówi co innego).