Rejestracja pojazdu SLOp
-
Topic author - Posty: 13
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Rejestracja pojazdu SLOp
Witajcie, krótko i na temat.
OSP otrzymuje w użyczenie od sponsora pojazd prywatny, umowa na 24mies. W jaki sposob zarejestrowac go teraz jako SLOp.
Wiem, ze:
1. Instalujemy koguty itp
2. Jedziemy do stacji diagnostycznej
I co dalej??
OSP otrzymuje w użyczenie od sponsora pojazd prywatny, umowa na 24mies. W jaki sposob zarejestrowac go teraz jako SLOp.
Wiem, ze:
1. Instalujemy koguty itp
2. Jedziemy do stacji diagnostycznej
I co dalej??
"...iść na ratunek - to znaczy wyczerpać wszystkie możliwości, to znaczy nie odstąpić nie tylko wtedy, kiedy jest nadzieja, ale nawet wtedy, gdy istnieje choćby cień cienia nadziei."
Re: Rejestracja pojazdu SLOp
Na stacji diagnostycznej wszystko inne jest już załatwiane z tego co wiem.
-
Tzn.?? A po stacj diagnostycznej nalezy to gdzieś zgłosić albo dokonac jakiegos wpisu do dowodu rej.czy nie?
"...iść na ratunek - to znaczy wyczerpać wszystkie możliwości, to znaczy nie odstąpić nie tylko wtedy, kiedy jest nadzieja, ale nawet wtedy, gdy istnieje choćby cień cienia nadziei."
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
mi się wydaje że jak na diagnostyce wpiszą że to specjalny operacyjny to w komunikacji powinniście zarejestrować ,a póżniej wniosek do psp o nadanie numerów
-
No tak ale wpis w dowodzie to musi osobiscie właściciel pojazdu sie stawic w urzedzie z papierkiem od diagnosty prawda?
Trochę to dziwne. Dostaniecie samochód na dwa lata. Dostosujecie go do potrzeb OSP (koguty, sygnały, numery,) A co po tym terminie. Nie jestem biegły w tych przepisach ale trochę to dziwne prywatna osoba będzie miała samochód uprzywilejowany a wy będziecie go mieli przez dwa lata. Czy nie lepiej kupić za symboliczna kwotę i mieć na własność. Jaki jest cel inwestowania w samochód (koguty i sygnały) to spory wydatek na tak krótki czas. Na początek najlepiej udać się do wydziału komunikacji i tam zorientować się w całej sprawie bo co powiat to inaczej to jest realizowane.
-
Dziwne, nie dziwne... narazie mozemy go dostac w uzyczenie, prawdopodobnie mozliwosc odkupienie po tych dwoch latach bedzie, ale teraz jest jak jest.
A co do przepisow, to nie jest tak ze w kazdym powiecie powinno to byc ujednolicone a nie jak piszesz "zorientować się w całej sprawie bo co powiat to inaczej to jest realizowane."
A co do przepisow, to nie jest tak ze w kazdym powiecie powinno to byc ujednolicone a nie jak piszesz "zorientować się w całej sprawie bo co powiat to inaczej to jest realizowane."
Ta umowa jest pisemna czy ustna?
-
Pisemna
Masz rację we wszystkich powiatach powinno być jednakowo. Jednak jak prześledzisz form dotyczące uprawnień kierowców na samochody uprzywilejowane a szczególnie wydawanie pozwoleń to sam stwierdzisz że w jednych powiatach nie ma problemu z tym tematem a w innych nie. Co do rejestracji samochodów ale osobowych to miałem właśnie różne doświadczenia i właśnie dla tego najlepiej zapytać pracownika wydziału komunikacji jakie będą mieli wymagania. Ja miałem trochę dziwną sytuację po zakupie samochodu gdzie w karcie wozu była adnotacja że jest hak holowniczy musiałem pojechać do stacji diagnostycznej i dostarczyć zaświadczenie o zamontowaniu haka. Natomiast kolega w sąsiednim powiecie nie miał takich problemów. Jeżeli uda się Wam pozyskać samochód to gratulacje za operatywność. Ceni się takie inicjatywy do których jesteśmy zmuszeni aby sami zadbać o sprzęt. Jako ochotnicy którzy poświęcają swój wolny czas nie powinniśmy się takimi prawami.
-
Piszesz
"Ceni się takie inicjatywy do których jesteśmy zmuszeni aby sami zadbać o sprzęt."
czasem mam wrażenie, że jak samemu się za coś człowiek nie weźmie - tak "od siebie", nie patrząc na zyski czy co z tego będę miał to można tak czekać na inicjatywnych innych aż do ........ .
Stąd wychodzę z założenia że jak można coś ruszyć do przodu to trzeba to robić, a nie czekać tym bardziej jak się wie, że nikomu innego nie chce się tyłka podnieść i iść przed siebie.
W poniedziałek zadzwonię do wydz. komunikacji, podpytam i napiszę - będzie może jakiś pewnik na przyszłość gdyby ktoś kiedyś stanął przed takim samym problemem
"Ceni się takie inicjatywy do których jesteśmy zmuszeni aby sami zadbać o sprzęt."
czasem mam wrażenie, że jak samemu się za coś człowiek nie weźmie - tak "od siebie", nie patrząc na zyski czy co z tego będę miał to można tak czekać na inicjatywnych innych aż do ........ .
Stąd wychodzę z założenia że jak można coś ruszyć do przodu to trzeba to robić, a nie czekać tym bardziej jak się wie, że nikomu innego nie chce się tyłka podnieść i iść przed siebie.
W poniedziałek zadzwonię do wydz. komunikacji, podpytam i napiszę - będzie może jakiś pewnik na przyszłość gdyby ktoś kiedyś stanął przed takim samym problemem

-
Zgodnie z tym co obiecałem to dowiedziałem się w wydz.komunikacji i sprawa jest prosta. Z umowa użyczenia, dowoden rej., kartą pojazdu, papierkiem od diagnosty i odpisem krs osp należy sie zgłosić - tyle. Oni w ciągu 2tyg wydają nowy dowód rej.z odpowiednim wpisem o przeznaczeniu pojazdu. Koszt to wydanie dowodu ok.80zl, tablic nie trzeba zmieniać. Proste 

-
- OSP (gm., woj.): Ochotnicza Lubelskie
Panowie nie chciałem zaczynać nowego tematu jednak w tym nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Mianowice: jak jest w przypadku kiedy zakupił bym prywatny samochód typu ford transit Kabina: załogowa 6 miejsc (3+3) zaś z tyłu była by sama rama... Wykonuje sam na ramie zabudowę, skrytki, rolety itp, montuje sygnały, koguty, maluje go na czerwono i chcę go przeznaczyć na cele strażackie SLRt Ford Transit ?? Dla mojej jednostki lub na sprzedaż ??
Wiadomo iż po zakupię musiał bym go zarejestrować na siebie bo taka karosacja trwała by kilka miesięcy, czy później jadąc na stację kontroli uzyskam pismo z którym pojadę do wydziału komunikacji i przerejestruje go jako wóz specjalny tak aby mógł go przeznaczyć lub sprzedać dla OSP ?? Czy może inaczej to się jakoś odbywa ?? Lub czy wogóle jest to realne ??
Mianowice: jak jest w przypadku kiedy zakupił bym prywatny samochód typu ford transit Kabina: załogowa 6 miejsc (3+3) zaś z tyłu była by sama rama... Wykonuje sam na ramie zabudowę, skrytki, rolety itp, montuje sygnały, koguty, maluje go na czerwono i chcę go przeznaczyć na cele strażackie SLRt Ford Transit ?? Dla mojej jednostki lub na sprzedaż ??
Wiadomo iż po zakupię musiał bym go zarejestrować na siebie bo taka karosacja trwała by kilka miesięcy, czy później jadąc na stację kontroli uzyskam pismo z którym pojadę do wydziału komunikacji i przerejestruje go jako wóz specjalny tak aby mógł go przeznaczyć lub sprzedać dla OSP ?? Czy może inaczej to się jakoś odbywa ?? Lub czy wogóle jest to realne ??