Chcę założyć stronkę OSP. I mam do was pytanie na jakim serwerze najlepiej stronkę umieścić ? Darmowy czy płatny? Moja wiedza w tym temacie jest znikoma

kacper93 pisze:Po doświadczeniach z kilkoma systemami zarządzania treścią wygrywa Wordpress. Najłatwiejszy w obsłudze. Zakładasz hosting na osp.org.pl Instalacja Wordpress jest banalna. Później wybierasz szablon z wielu darmowych i treść dodajesz nie trudniej niż w wordzie.
Nie musisz znać ani odrobiny HTML, CSS czy JS
Wiele płatnych serwerów zawiera już gotowe systemy zarządzania treścią. Niektórzy dostawcy pozwalają bezpłatnie testować np. przez 2 tyg. pod domeną, którą dają wraz z serwerem. Oczywiście ze swoim przedrostkiem między nazwą strony, a pl. Możemy tę nazwę pozostawić i się nią posługiwać. Po wykupie swojej domeny i rejestracji w NASK można "aliasować". Tzn., że stworzoną stronę na tym darmowym - danym przez dostawcę - można przekierować pod wykupioną domenę. Z płatnego serwera korzystam na wenhost.pl. Może nie należy do najtańszych, ale został wybranych ze względów praktycznych. Trzeba zwrócić uwagę na wiele rzeczy i wybrać najodpowiedniejsze zestawienie dla siebie: przestrzeń dyskowa, baza danych, transfer (a dokładniej jego limit), konta e-mailowe, gotowe systemy zarządzania treścią (co daje oszczędność czasu przy ręcznej instalacji wybranego CSM). Jednak masz rację, że szkoda pieniędzy jeśli będzie niewielki ruch na stronie (gdzie w początkowym etapie oglądalność będzie tylko wśród członków OSP). Nie od razu uzyska się wysoki PageRank, a i odpowiednia budowa wg prawideł SEO nie na pewno nie przyniesie natychmiastowego efektu.3zuch pisze:Na darmowym, chyba, że masz się już doświadczenie i środki i jest pewność, że będzie ktoś na nią zaglądał, bo tak to szkoda kasy.
 ) Daje sporo, jak na "darmówkę", a dla mojej małej jednostki wystarczająco. Co prawda trochę mało przestrzeni dyskowej, stąd trzeba powściągliwie zarządzać fotografiami, ale można pokombinować i zdjęcia trzymać na innym serwerze, a do modułów galeriowych zdjęcia importować w postaci adresu URL. Bardzo chętnie postawiłbym stronę na serwerze ZOSPRP. Jednak jest trochę za mały pod wieloma względami. Przykro mi to mówić, ale niestety... Jest on dla prostych głównie statycznych witryn. A jak obserwuję, to witryny jednostek są bardziej złożone.
 ) Daje sporo, jak na "darmówkę", a dla mojej małej jednostki wystarczająco. Co prawda trochę mało przestrzeni dyskowej, stąd trzeba powściągliwie zarządzać fotografiami, ale można pokombinować i zdjęcia trzymać na innym serwerze, a do modułów galeriowych zdjęcia importować w postaci adresu URL. Bardzo chętnie postawiłbym stronę na serwerze ZOSPRP. Jednak jest trochę za mały pod wieloma względami. Przykro mi to mówić, ale niestety... Jest on dla prostych głównie statycznych witryn. A jak obserwuję, to witryny jednostek są bardziej złożone.