Strona 1 z 1

składniki potraw, które do siebie nie pasują

: pn 12 lut 2018, 20:39
autor: kamillo
Lubimy eksperymentować w kuchni. To podobno cecha facetów. Tak niedawno odkryłem zalety smażonej z cebulą przetartej marchewki która ma delikatny smak magi i idealnie pasuje do zup i sosów.. Jednak nie zawsze łączenie równych składników wychodzi nam na zdrowie. Są składniki potraw, które do siebie nie pasują. Pamiętamy z historii że kiszone ogórki są dobre o ile nie popijemy je wodą. Podobnie jest z mlekiem i cytryną. Takie połączenia skutkują natychmiastowo. Jednak niekorzystnych powiązań jest znacznie więcej. Można o tym przeczytać na portalu Zachowajmy Zdrowie .

Re: składniki potraw, które do siebie nie pasują

: pt 16 lut 2018, 08:54
autor: samwise
Po tym, jak miałem okazję w restauracji jeść karpia z pomarańczą, żadne połączenie smaków mnie już nie zaskoczy.