Zabezpieczenie do garażu
-
Topic author - Posty: 258
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): gmina chełm województwo lubelskie
- Status: Offline
Zabezpieczenie do garażu
Chodzi mi po głowie zrobienie małego zabezpieczenia w swoim garażu.. Chciałbym w bramie umieścić czujniki magnetyczne które gdy wykryją, że brama została otwarta, albo wykryje wstrząs, to wyśle sygnał do modułu GSM który to albo do mnie zadzwoni, albo wyśle SMS'a. Garaż mam niedaleko więc nic bardziej wyrafinowanego mi nie potrzeba. Może z czasem bym dodał coś takiego, żeby po wykryciu ruchu włączała się kamerka która by transmitowała obraz przez internet na zewnętrzny serwer. Czy jest tutaj ktoś kto siedzi w takich tematach i byłby w stanie wskazać od czego zacząć żeby móc coś takiego stworzyć? Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to arduino z odpowiednimi modułami.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Gmina Hanna w woj Lubelskim
Re: Zabezpieczenie do garażu
Kontrakton na drzwi, podpięte np. do Arduino z modułem GMS + np. ukryty gdzieś guzik.
Arduino cały czas monitoruje czy na pinie z kontaktonem jest stan wysoki.
Jeżeli nie ma to zaczyna liczyć czas i sprawdza czy w tym czasie nie został wciśnięty guzik (jako dezaktywacja) jeżeli nie to poprzez moduł GMS wysyła SMS z informacją o włamaniu.
Jeżeli guzik naciśnięty to dezaktywuje alarm, nie wysyła SMSa i czeka na ponowne naciśnięcie guzika jako aktywacja alarmu.
Dobrze jest sprawdzić sobie alarmy bezprzewodowe na ASD - w firmie doradzą Ci, na co konkretnie się zdecydować.
Arduino cały czas monitoruje czy na pinie z kontaktonem jest stan wysoki.
Jeżeli nie ma to zaczyna liczyć czas i sprawdza czy w tym czasie nie został wciśnięty guzik (jako dezaktywacja) jeżeli nie to poprzez moduł GMS wysyła SMS z informacją o włamaniu.
Jeżeli guzik naciśnięty to dezaktywuje alarm, nie wysyła SMSa i czeka na ponowne naciśnięcie guzika jako aktywacja alarmu.
Dobrze jest sprawdzić sobie alarmy bezprzewodowe na ASD - w firmie doradzą Ci, na co konkretnie się zdecydować.
-
- OSP (gm., woj.): Pszczyna, śląskie
Najważniejsza jest oczywiście brama garażowa co nie. Powinniście wybrać solidną, szczelną i też ładną. Jeżeli chodzi o takie zakupy to na stronie https://www.bramtech.com.pl/blog/brama- ... onserwacji będziecie mogli sporo praktycznych rzeczy się dowiedzieć na temat bram garażowych, też jak o nie dbać i o odpowiednią konserwacje. Proponują tu spory wybór samych bram i drzwi, wraz z silnikami z renomowanej firmy somfy.
Jeśli jest to garaż publiczny i posiada osobne wejście to konieczne drzwi powinny posiadać okucia przeciwpaniczne . Umożliwiają one szybkie otwarcie drzwi podczas sytuacji kryzysowych. Stosuje się je we wszystkich budynkach użyteczności publicznej
-
Jeśli chodzi o garaż to widziałem, że sporo znajomych posiada nawierzchnię do garażu. Bardzo ciekawe rozwiązanie, gdyż nie wymaga czyszczenia nawet po kontakcie z olejem lub paliwem. Dodatkowo kolorystycznie jest spory wybór, każdy kolor z palety RAL jest dostępny.
Jeśli chodzi o garaże, to mogę polecić super firmę, która zajmuje się bramami garażowymi https://czasnaokna.pl/bramy-garazowe-wroclaw/
-
- OSP (gm., woj.): Osina, zachodniopomorskie
Zawsze dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość. Trzeba chronić swoje rzeczy przed różnymi zabezpieczeniami. Ja właśnie sprawdzam garaże w ofercie https://pl.taurustal.com/oferta/garaze- ... nopodobne/ i myślę, że na jakieś się zdecyduję. Nie ukrywam, że wygląd ma również dla mnie spore znaczenie.
Świetne wskazówki na temat zabezpieczenia do garażu są w tym wpisie na blogu najlepsze otwieranie. Artykuł wyjaśnia, jakie zamki najlepiej sprawdzą się w garażu i co warto wziąć pod uwagę przy ich wyborze. Zdecydowanie polecam, jeśli planujesz wymianę zamka w swoim garażu.