Hej, planuje zakup pierwszego mieszkania z rynku wtórnego, mam już jedno upatrzone (kupno przez agenta) i potrzebuje porady w kilku kwestiach.
Na co zwracać uwagę? O co zapytać przy oglądaniu?
Jak wygląda negocjacja ceny? Ile udało wam się zbić i dlaczego?
Program rodzinny kredyt mieszkaniowy (bez wkładu własnego) - czy ktoś skorzystał i podzieli się doświadczeniami?
Jakie są dodatkowe koszta? (Czytałam wiele artykułów, ale jakoś dalej nie czuje się w tym temacie pewnie)
Czy biuro nieruchomości pomaga tylko sprzedającemu, czy pomogą też ogarnąć papiery związane z kupnem?
I czy możecie polecić biuro nierucomości w Krakowie?
Biuro nieruchomości w Krakowie
-
Topic author - Posty: 181
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): lublin, ubelskie
Re: Biuro nieruchomości w Krakowie
1. Elektryka jaka jest poprowadzona w mieszkaniu, jak jest ze spółdzielnia, „czy coś było majstrowane” poza remontem, zalania, wilgoć, jacy są sąsiedzi i czy są menele, jaka okolica (to dla mnie było najważniejsze przy zakupie z rynku wtórnego, bo do dewelopera to miałam inne pytania.
2. Generalnie nam się udało zbić 19tys, ale to dlatego, że musieliśmy je sobie wyremontować.
3. Z rynku wtórnego mamy mieszkanie z bk2%, ale mieliśmy wkład własny 100tys, więc tu nie pomogę. Wiem tyle, że tam jest bardzo ograniczona cena za m2 jak czytałam.
4. My kupowaliśmy to mieszkanie z biura nieruchomości, więc opłata dla nich 2% (w naszym przypadku), koszty umowy wstępnej/rezerwacyjnej u notariusza to było około 600zl, potem umowa przyrzeczona 2/3tys (nie pamiętam dokładnie), wszystkie umowy typu podłączenie światłowodu to są dodatkowe koszty.
5. U nas babka się wszystkim zajmowała, my tak naprawdę tylko podpisywaliśmy - chciała też za nas iść do urzędu załatwiać wszystkie sprawy, ale to sobie sami ogarnęliśmy.
W Krakowie polecam przejrzeć sobie mieszkania w tym biurze https://www.ap7.pl/pl/nieruchomosci/ofe ... a/krakow/1
2. Generalnie nam się udało zbić 19tys, ale to dlatego, że musieliśmy je sobie wyremontować.
3. Z rynku wtórnego mamy mieszkanie z bk2%, ale mieliśmy wkład własny 100tys, więc tu nie pomogę. Wiem tyle, że tam jest bardzo ograniczona cena za m2 jak czytałam.
4. My kupowaliśmy to mieszkanie z biura nieruchomości, więc opłata dla nich 2% (w naszym przypadku), koszty umowy wstępnej/rezerwacyjnej u notariusza to było około 600zl, potem umowa przyrzeczona 2/3tys (nie pamiętam dokładnie), wszystkie umowy typu podłączenie światłowodu to są dodatkowe koszty.
5. U nas babka się wszystkim zajmowała, my tak naprawdę tylko podpisywaliśmy - chciała też za nas iść do urzędu załatwiać wszystkie sprawy, ale to sobie sami ogarnęliśmy.
W Krakowie polecam przejrzeć sobie mieszkania w tym biurze https://www.ap7.pl/pl/nieruchomosci/ofe ... a/krakow/1
-
- OSP (gm., woj.): poznań, wielkopolskie
Re: Biuro nieruchomości w Krakowie
A może zainteresowałyby Cię również nowe mieszkania mragowo? Jeśli tak, to polecam przyjrzeć się inwestycji Pratum, a dokładniej pięknym apartamentom na osiedlu Miejski Las. Na mnie zrobiły one niesamowite wrażenie