Poszukuję regulaminu nadawania/przyznawania  dystynkcji od strażaka do dowódcy plutonu włącznie. Z góry dzięki za pomoc.
  Poszukuję regulaminu nadawania/przyznawania  dystynkcji od strażaka do dowódcy plutonu włącznie. Z góry dzięki za pomoc.Szkolenia pożarnicze a dystynkcje
- 

TadekB
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Szkolenia pożarnicze a dystynkcje
Nie znalazłem tego tematu (może gdzieś był omawiany - liczę na pomoc) nigdzie indziej. Nie jest też on najważniejszy w funkcjonowaniu OSP   Poszukuję regulaminu nadawania/przyznawania  dystynkcji od strażaka do dowódcy plutonu włącznie. Z góry dzięki za pomoc.
  Poszukuję regulaminu nadawania/przyznawania  dystynkcji od strażaka do dowódcy plutonu włącznie. Z góry dzięki za pomoc.

Poszukuję regulaminu nadawania/przyznawania  dystynkcji od strażaka do dowódcy plutonu włącznie. Z góry dzięki za pomoc.998 + 112 = 1110 !
						- 
				Fistach

- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Re: Szkolenia pożarnicze a dystynkcje
Nie ma czegoś takiego. Każdy może sobie nosić dowolnedystynkcje o których wspomniałeś.

- 

seligow

- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Witam. Jeżeli znajdę, to wstawię odpowiedź na mojego maila do Zarządu Głównego ZOSP RP. W mailu wysłałem identyczne zapytanie. Ogólnie odpowiedź była taka, że zostawiają tą kwestię każdej z jednostek z osobna, czyli np. w jednej dowódcą plutonu będzie strażak po 5 latach od ukończenia kursu KDR z nienaganną opinią, biorący regularnie udział w akcjach rat-gaś, a w drugiej po wypiciu flaszki z Prezesem   Może brutalne porównanie, ale bardzo życiowe. Jak znajdę ten mail, to podrzucę...
  Może brutalne porównanie, ale bardzo życiowe. Jak znajdę ten mail, to podrzucę...

Może brutalne porównanie, ale bardzo życiowe. Jak znajdę ten mail, to podrzucę...
  Może brutalne porównanie, ale bardzo życiowe. Jak znajdę ten mail, to podrzucę...Starszy sikawkowy
Dzięki za odzew - tak niestety podejrzewałem. Kiedyś (chyba) regulował to system szkoleń. W związku z tym chyba albo trzeba zlikwidować te dystynkcje albo stworzyć jakiś rozsądny regulamin jednolity dla wszystkich.

998 + 112 = 1110 !
						- 
				Fistach

- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Ale po co ?TadekB pisze:Dzięki za odzew - tak niestety podejrzewałem. Kiedyś (chyba) regulował to system szkoleń. W związku z tym chyba albo trzeba zlikwidować te dystynkcje albo stworzyć jakiś rozsądny regulamin jednolity dla wszystkich.
Przyjedzie an alarm 6 druhów i każdy będzie miał dystynkcje np. d-cy zastępu. I co to da ?:) Mniej tytułowania więcej rzetelnych ćwiczeń.
Ustalcie sobie wewnętrznie jakiś regulamin wspólnie i niech Zarząd na wniosek naczelnika mianuje na odpowiednie stopnie a nie wolna amerykanka z tym się nie zgadzam . Mam też wątpliwości co do przyznawania stopniami typu Dowódca plutonu jeśli OSP nie jest w stanie samodzielnie sformować Plutonu , ale to tylko moje zdanie

Teoretycznie przy udziale przynajmniej dwóch OSP z trzema zastępami można już pluton sformować i ktoś musi dowodzić, ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o sens występowania i nadawania tych dystynkcji oraz o zadziwiającą (a może wprost przeciwnie) opieszałość "góry" w regulowaniu takich w gruncie rzeczy drobnych nieścisłości. Bo na wolną amerykankę w straży zgody być raczej nie powinno.Zenus pisze:Ustalcie sobie wewnętrznie jakiś regulamin wspólnie i niech Zarząd na wniosek naczelnika mianuje na odpowiednie stopnie a nie wolna amerykanka z tym się nie zgadzam . Mam też wątpliwości co do przyznawania stopniami typu Dowódca plutonu jeśli OSP nie jest w stanie samodzielnie sformować Plutonu , ale to tylko moje zdanie
998 + 112 = 1110 !
						- 

Człowiek z OSP

Witam tu macie link do nadawania dystynkcji w OSP ogólny dla wszystkich jednostek:
http://www.ospossy.dbv.pl/viewpage.php?page_id=59
a odnośnie tych "lat stażu" powiem wam jak to funkcjonuje u mnie. Jest tak naczelnik nadaje funkcje odpowiednie po przeszkoleniu a lat stażu tylko pilnujemy jeżeli jest ktoś wymagany staż na stanowisku pomocnika dowódcy plutonu a nie ma przeszkolenia komendantów gminnych OSP to tak jak jest w regulaminie że po czasie 2 lat na stażu jako pomocnik dowódcy plutonu dostaje dystynkcje wyższa a jeżeli chodzi o wyjazdy kto ma dowodzić to u nas nie ma problemu kto jest z większym stażem dowodzenia ten kieruje akcja przecież jedziemy ratować ludzkie życie i nie ma czasu na kłótnie kto ma być KDRem

http://www.ospossy.dbv.pl/viewpage.php?page_id=59
a odnośnie tych "lat stażu" powiem wam jak to funkcjonuje u mnie. Jest tak naczelnik nadaje funkcje odpowiednie po przeszkoleniu a lat stażu tylko pilnujemy jeżeli jest ktoś wymagany staż na stanowisku pomocnika dowódcy plutonu a nie ma przeszkolenia komendantów gminnych OSP to tak jak jest w regulaminie że po czasie 2 lat na stażu jako pomocnik dowódcy plutonu dostaje dystynkcje wyższa a jeżeli chodzi o wyjazdy kto ma dowodzić to u nas nie ma problemu kto jest z większym stażem dowodzenia ten kieruje akcja przecież jedziemy ratować ludzkie życie i nie ma czasu na kłótnie kto ma być KDRem
Dzięki. Godne przemyślenia.
PS. Jeszcze raz podkreślam - nie chodzi mi o zasady dowodzenia, bo u nas też nie ma z tym problemu, tylko o praktykę nadawania dystynkcji. A tu jest całkiem niezły wzór.

PS. Jeszcze raz podkreślam - nie chodzi mi o zasady dowodzenia, bo u nas też nie ma z tym problemu, tylko o praktykę nadawania dystynkcji. A tu jest całkiem niezły wzór.
998 + 112 = 1110 !
Jak napisano w tytule, są to "Zasady nadawania stopni członkom OSP w Ossach" więc ew. można tylko skorzystać z tego wzoru (n.m. nie do końca doskonałego, np w kwestii dystynkcji d-cy plutonu).Człowiek z OSP pisze:link do nadawania dystynkcji w OSP ogólny dla wszystkich jednostek:
Jajakobyły