Zawody Wojewódzkie OSP 2010

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

xtravaganza
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Zawody Wojewódzkie OSP 2010

Post autor: xtravaganza »

Sławko. Jeśli chodzi o wątek to zgadzam się w stu procentach! Do polemiki i konstruktywnej krytyki oczywiście powinien być inny wątek a tutaj same czasy bez żadnych zbędnych komentarzy! Myślę że waśnie i kłótnie niestety są tak zakorzenione w tym i w innych dziedzinach sportu że niewiele da się z tym zrobić! Niestety jak już pisałem nie podoba mi się gdy ktoś oczernia drugiego i nie podpiera swych wypowiedzi żadnymi faktami ,dlatego postanowiłem napisać poprzedni post. Na pocieszenie jednak mogę dodać że każdy ma swoje sumienie i rozlicza się na swój rachunek! Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika

Sławko

Post autor: Sławko »

No i tak trzymać :D :lol: :P
Jak dobrze być strażakiem :-)
Slawko OSP - forum www.strażak.pl

mloda95

Post autor: mloda95 »

A czy wiadomo który płotek przewróciły zawodniczki z Błeszna ?

Bisiu
OSP (gm., woj.): Łęg, gm. Kruszyna, woj. śląskie
Kontakt:

Post autor: Bisiu »

No ja mam filmik na którym widać, że pierwszy płotek (na drugiej zmianie) nie został przewrócony, więc zapewne chodzi o ten drugi (na szóstej zmianie), bo tam akurat ludzie zasłaniają i nie widać tego na filmie.

Dziewczyny z Błeszna powinny dostać punkty za to, że woda zarówno na pierwszej jak i drugiej rocie pojawiła się zanim pomocnik zajęły swoje pozycje (co widać na stop-klatkach gdzie woda już leci a zawodniczki jeszcze w biegu).

Tutaj jest film drużyny męskiej OSP Błeszno z bojówki:
http://il.youtube.com/watch?v=zF1wb6o7JLM
Można tu zobaczyć np. jak przodownik II roty po wydaniu komendy zmienia pozycję oraz, że klucz jest nałożony na smoka już na podeście, ale nie wiem jakie były ustalenie na odprawie przed zawodami, więc nie wiem czy to był błąd czy nie.
Jak patrzę na bojówkę Rogoźnika to też się 10pkt karnych należało, więc mniej więcej i tak wyszło po równo. Pewnie w kolejnych drużynach też sporo błędów by się znalazło.

Szacunek dla drużyn z Błeszna, bo są świetne i nie wiem czy inne drużyny też nie powinny dostać punktów, których nie dostały, ale wiemy, że Błeszno na pewno powinno.
Ostatnio zmieniony pt 15 paź 2010, 20:55 przez Bisiu, łącznie zmieniany 1 raz.

guzik132
OSP (gm., woj.): Stara Wieś, gm. Mircze, pow. Hrubieszowski

Post autor: guzik132 »

Moim zdaniem wykonanie ćwiczenia na granicy zapisów regulaminu ale mimio wsztystko bezbłędne. Rozkaz wydany został po zatrzymaniu a nie w biegu więc chyba nie powinno być punktów. Poza tym jedna z najszybciej jeżeli ni najszybciej złożonych linii ssawnych jakie są na youtube.

Bisiu
OSP (gm., woj.): Łęg, gm. Kruszyna, woj. śląskie
Kontakt:

Post autor: Bisiu »

Ssawniak w 11,8 sek rzeczywiście cudowny i nie był to przypadek, zresztą jak całość bardzo dograna i wypracowana na treningach.
Komenda wydana była na stojąco, a potem przodownik usiadł, więc może być to traktowane jako przedwczesne wydanie komendy.

A tutaj ćwiczenie bojowe kobiet z Błeszna:
http://www.youtube.com/watch?v=_nj43OqD46k

Andrzej82400

Post autor: Andrzej82400 »

HEJKA Punkty powinny byc za klucz nalozony na kosz przez mechanika i ja osobisci to dalbym jeszcze 5 za to ze w mojej ocenie pomocnik roty II zamiast rzucic wezem tłocznym to go poprostu poscił (czy tez upuscił) jak kto woli . A ssawna taka szybka bo polowe roboty odwalił mechanik nakładając wczesniej klucz na kosz A NA ZAWODACH KRAJOWYCH TO NIE UJDZIE TAK NA SUCHO! 5 PEWNA!!!

monita

Post autor: monita »

taka mała uwaga dla osób powołujących się na regulamin-widać ,że nie byliście na odprawie kierowników-wtedy zakazano używania kombinezonów na zawodach!!!kobiety jak i mężczyźni mają występować w moro lub nomexach! a tak poza tym to zawody były beznadziejne, widać, że nie chodzi już o sportową rywalizację ale o to by pieniądze zostały w Częstochowie.zawody były nie przygotowane, tor był niebezpieczny i wiadomo było z góry kto miał wygrać...

mloda95

Andrzej82400 pisze:HEJKA Punkty powinny byc za klucz nalozony na kosz przez mechanika i ja osobisci to dalbym jeszcze 5 za to ze w mojej ocenie pomocnik roty II zamiast rzucic wezem tłocznym to go poprostu poscił (czy tez upuscił) jak kto woli . A ssawna taka szybka bo polowe roboty odwalił mechanik nakładając wczesniej klucz na kosz A NA ZAWODACH KRAJOWYCH TO NIE UJDZIE TAK NA SUCHO! 5 PEWNA!!!
Kolego pokaż mi w regulaminie punkt który zakazuje mechanikowi przyłożenia klucza do łącznika.

monita pisze:taka mała uwaga dla osób powołujących się na regulamin-widać ,że nie byliście na odprawie kierowników-wtedy zakazano używania kombinezonów na zawodach!!!kobiety jak i mężczyźni mają występować w moro lub nomexach! a tak poza tym to zawody były beznadziejne, widać, że nie chodzi już o sportową rywalizację ale o to by pieniądze zostały w Częstochowie.zawody były nie przygotowane, tor był niebezpieczny i wiadomo było z góry kto miał wygrać...
Wybacz koleżanko ale chyba byliśmy na dwóch rożnych spotkaniach odnośnie zawodów województwa śląskiego 2010. Na tej co ja byłem ustalono że umundurowanie zawodników jak iż zawodniczej zgodnie z regulaminem tj. hełm strażacki, pas bojowy bez zatrzaśnika i toporka, ubranie moro, koszarowe lub kombinezon, buty trzewiki na twardej podeszwie bez kolcy nie mogą być sportowe za wyjątkiem drużyn gr. C gdzie można startować w obuwiu typu sportowego bez kolcy. Hełm i pas jak w MDP dotyczy gr. C.

MAŁA RUDA
OSP (gm., woj.): OSP KOCIERZ MOSZCZANICKI

Post autor: MAŁA RUDA »

młoda95 może to twój kierownik drużyny miał indywiduale ustalenia na odprwie ? bo wszyscy mieli takie same, tylko jedna jednostka (OSP Częstochowa Błeszno) przyjechała w kombinezonach, gdyby było inaczej to podejrzewam, że każda drużyna zarówno męska jak i żeńska startowała bym w leciutkich kombinezonach budowlanych.

mloda95

A byłaś na tej odprawie ? Wiesz chociaż gdzie i kiedy ta odprawa była ?

A tak na marginesie nie każdą jednostkę stać na kupienie kombinezonów "budowlanych".

monita

no to Częstochowę już stać:) może na przyszłych zawodach będziecie mieli kombinezony w innym kolorze?bo jakaś mała odmiana by się przydała:)

mloda95

Było nas stać na pompę od pana Wyszogrodzkiego więc będzie nas stać na nowe kombinezony. :)

monita

najlepiej różowe.młoda-do nauki!

guzik132
OSP (gm., woj.): Stara Wieś, gm. Mircze, pow. Hrubieszowski

Post autor: guzik132 »

Dokładna nazwa tych kombinezonów - ubranie startowe (a nie jak niektórzy złośliwie piszą kombinezony murarskie). Miejsce gdzie można kupić - WUS Brzeziny. Koszt ok. 170 zł + VAT (także chyba już wiadomo dlaczego nie wszystkie jednostki w nich startują). Nie ma ich na stronie internetowej zakładu, trzeba się dowiadywać telefonicznie. Startowała w nich reprezentacja Polski na olimpiadzie CTiF, jak również sporo jednostek w całym kraju. Zapisy krajowego regulaminu i regulaminu CTiF odnośnie umundurowania są praktycznie takie same. Także może temat kombinezonów zostanie już zamknięty?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat