Utworzenie OSP - krok po kroku
-
Topic author - Posty: 8
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Utworzenie OSP - krok po kroku
Jestem osobą niepełnoletnią(14l.).
Chciałbym, aby w dzielnicy mojego miasta powstała Ochotnicza Straż Pożarna.
Z tego powodu utworzyłem stronę, która ma zrzeszyć chętnych do utworzenia takiej jednostki.
Czy moglibyście mi napisać co jest potrzebne do utworzenia jednostki - jakie dokumenty, abym mógł poinformować o nich na stronie i udostępnić pełnoletnim, którzy jednostkę utworzą.
Pomogą Państwo?
Chciałbym, aby w dzielnicy mojego miasta powstała Ochotnicza Straż Pożarna.
Z tego powodu utworzyłem stronę, która ma zrzeszyć chętnych do utworzenia takiej jednostki.
Czy moglibyście mi napisać co jest potrzebne do utworzenia jednostki - jakie dokumenty, abym mógł poinformować o nich na stronie i udostępnić pełnoletnim, którzy jednostkę utworzą.
Pomogą Państwo?
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Re: Utworzenie OSP - krok po kroku
Pewnie, że pomożemy.
Pamiętaj jednak, że aby utworzyć Jednostkę OSP to musisz mieć kilku pełnoletnich pasjonatów, którzy zechcą to pociągnąć. Niestety sam nie możesz być odpowiedzialny za wszystko w tym wieku. Jeśli stronka, o której pisałeś faktycznie działa i sprawnie przyciąga chętnych to znajdź najlepiej takich pełnoletnich co poczują klimat i zajmą się papierologią:)
Pełnoletnich na pewno będziesz potrzebował do zarządu.
OSP w Polsce działają w oparciu o ustawę Prawo o stowarzyszeniach - http://lex.pl/serwis/du/2001/0855.htm - Tu podsyłam link do treści tej ustawy.
Kolejnym ważnym dokumentem jest Ustawa o ochronie przeciwpożarowej - http://www.oficynamm.pl/akt-prawny.php?id=753 - tu treść tej ustawy w PDF.
Kolejnym ważnym krokiem jest Statut takiej jednostki, który byście musieli napisać, skonsultować z odpowiednimi władzami (burmistrz/prezydent, komendant miejski PSP) a następnie zarejestrować go w KRS.
Lekko nie jest na początku ale życzę wytrwałości i powodzenia!
Pozdrawiam
Jarek
PS. Jak pogrzebiesz trochę na forum to znajdziesz już kilka takich wątków.
Pamiętaj jednak, że aby utworzyć Jednostkę OSP to musisz mieć kilku pełnoletnich pasjonatów, którzy zechcą to pociągnąć. Niestety sam nie możesz być odpowiedzialny za wszystko w tym wieku. Jeśli stronka, o której pisałeś faktycznie działa i sprawnie przyciąga chętnych to znajdź najlepiej takich pełnoletnich co poczują klimat i zajmą się papierologią:)
Pełnoletnich na pewno będziesz potrzebował do zarządu.
OSP w Polsce działają w oparciu o ustawę Prawo o stowarzyszeniach - http://lex.pl/serwis/du/2001/0855.htm - Tu podsyłam link do treści tej ustawy.
Kolejnym ważnym dokumentem jest Ustawa o ochronie przeciwpożarowej - http://www.oficynamm.pl/akt-prawny.php?id=753 - tu treść tej ustawy w PDF.
Kolejnym ważnym krokiem jest Statut takiej jednostki, który byście musieli napisać, skonsultować z odpowiednimi władzami (burmistrz/prezydent, komendant miejski PSP) a następnie zarejestrować go w KRS.
Lekko nie jest na początku ale życzę wytrwałości i powodzenia!
Pozdrawiam
Jarek
PS. Jak pogrzebiesz trochę na forum to znajdziesz już kilka takich wątków.

-
A ile jest osób minimalnie potrzebnych do utworzenia Zarządu i na jakie stanowiska?
Przewodniczący, Z-ca i co jeszcze?
Przewodniczący, Z-ca i co jeszcze?
-
Wiesz... to nie takie proste, wiele zależy od tego jaki status napiszecie i czy zarejestrujecie go w KRS.
U mnie np jest tak że Walne zebranie wybiera 7 członków zarządu, z czego minimum połowa musi być pełnoletnia. Funkcje - Prezes, Naczelnik ( jest również v-ce prezesem), Skarbnik, Sekretarz i 2 v-ce Prezesów, do tego Gospodarza lub Kronikarza lub Zastępce naczelnika. Następnie 3 członków Komisji rewizyjnej (min dwóch 18 lat). Pozostali mogą być niepełnoletni ale muszą mieć min 16 lat i być członkami MDP.
Poza tym kwestia tego jeszcze co chcecie robić? Zadania i cele waszej osp? Jeśli chcecie być podmiotem wspomagającym KSRG i brać udział w jakiś zadaniach, wiadomo w przyszłości to na akcję pojadą tylko pełnoletni.
Wiesz już co chcielibyście robić? Co moglibyście? Mówiłeś, że to miasto... wiesz już w jaki sposób możecie im pomóc?
Wiesz, nie zniechęcaj się, nie chcę Cię odwieść od tego pomysłu bo mi osobiście bardzo się podoba i chwalę taką inicjatywę. Cieszę się, że są młodzi ludzie, którzy chcą tworzyć organizację typu OSP. U mnie takich aktualnie trochę brakuje:(
Przeczytaj sobie przykładowo statuty różnych OSP z Polski, mają je dostępne na stronach jednostek. Będziesz mniej więcej wiedział co i jak.
U mnie np jest tak że Walne zebranie wybiera 7 członków zarządu, z czego minimum połowa musi być pełnoletnia. Funkcje - Prezes, Naczelnik ( jest również v-ce prezesem), Skarbnik, Sekretarz i 2 v-ce Prezesów, do tego Gospodarza lub Kronikarza lub Zastępce naczelnika. Następnie 3 członków Komisji rewizyjnej (min dwóch 18 lat). Pozostali mogą być niepełnoletni ale muszą mieć min 16 lat i być członkami MDP.
Poza tym kwestia tego jeszcze co chcecie robić? Zadania i cele waszej osp? Jeśli chcecie być podmiotem wspomagającym KSRG i brać udział w jakiś zadaniach, wiadomo w przyszłości to na akcję pojadą tylko pełnoletni.
Wiesz już co chcielibyście robić? Co moglibyście? Mówiłeś, że to miasto... wiesz już w jaki sposób możecie im pomóc?
Wiesz, nie zniechęcaj się, nie chcę Cię odwieść od tego pomysłu bo mi osobiście bardzo się podoba i chwalę taką inicjatywę. Cieszę się, że są młodzi ludzie, którzy chcą tworzyć organizację typu OSP. U mnie takich aktualnie trochę brakuje:(
Przeczytaj sobie przykładowo statuty różnych OSP z Polski, mają je dostępne na stronach jednostek. Będziesz mniej więcej wiedział co i jak.
-
Załóżmy, że chciałbym stworzyć obecnie jednostkę z najmniejszą ilością osób - łatwiej będzie "złapać ludzi"; ile ich wtedy by być musiało.
I czy teoretycznie z Zarządzie mogą być osoby <16 lat?
I czy teoretycznie z Zarządzie mogą być osoby <16 lat?
-
Biorąc pod uwagę przykładowy statut OSP z ZOSP to potrzebujesz minimum 5 ludzi którzy ukończyli 18 lat + 5 ludzi 16 lat.
Z tego uda Ci się stworzyć zarząd. Ale musisz mieć tez jakiś członków którzy będą zarządzani przez ten zarząd:)
pyt. 2
Nie, ani teoretycznie ani praktycznie. W zarządzie nie mogą być osoby poniżej 16 roku życia.
Z tego uda Ci się stworzyć zarząd. Ale musisz mieć tez jakiś członków którzy będą zarządzani przez ten zarząd:)
pyt. 2
Nie, ani teoretycznie ani praktycznie. W zarządzie nie mogą być osoby poniżej 16 roku życia.
OSP jest stowarzyszeniem i tak jak każde inne stowarzyszenie aby mogło zostać zarejestrowane musi mieć minimum 15 członków.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
To w końcu jak - musi być min. 10, czy 15? I nie można by tego na początek zmniejszyć do 5?
Bo 15 będzie b. ciężko znaleźć, 10 trochę łatwiej, ale na pewno mi się uda 5 załatwić.
Bo 15 będzie b. ciężko znaleźć, 10 trochę łatwiej, ale na pewno mi się uda 5 załatwić.
-
Kolega kamil237 ma 100% racji... Jest to zapis z ustawy o stowarzyszeniach i musisz mieć minium 15 członków.kamil237 pisze:OSP jest stowarzyszeniem i tak jak każde inne stowarzyszenie aby mogło zostać zarejestrowane musi mieć minimum 15 członków.
Ja pisząc o 10 miałem na myśli sam zarząd. Przepraszam jeśli tą wypowiedzią wprowadziłem kogoś w błąd. Umknął mi ten "podstawowy" zapis z ustawy o stowarzyszeniach:) o którym po prostu zapomniałem:)
-
To może być kiszka. Jeśli trzeba 15 osób, to nie wiem czy tyle uzbieram. Ale dzięki za informację.
-
A jakie stanowiska w Zarządzie powinny być(przy najmniejszej liczbie czyli 10). I wiecie gdzie można znaleźć najprostszy statut OSP?
Statut wzorcowy OSP? Zapytaj wujka google to nie boli. A jest tego masa. np. http://www.zosprp-powiatpoznan.net/statut i na dole masz wzorcowy statut OSP
A co do składu zarządu...
Prezes, naczelnik, zastępca prezesa, zastępca naczelnika, skarbnik, sekretarz.
Może być jeszcze kronikarz, gospodarz no i po prostu członkowie zarządu bez wyraźnej funkcji.
A co do składu zarządu...
Może być jeszcze kronikarz, gospodarz no i po prostu członkowie zarządu bez wyraźnej funkcji.
-
[quote="kamil237"
Może być jeszcze kronikarz, gospodarz no i po prostu członkowie zarządu bez wyraźnej funkcji.[/quote]
Do tego 3 członków komisji rewizyjnej, bez której nic z tego.
I pamiętaj, żeby zarejestrować stowarzyszenie MUSISZ mieć minimum 15 osób.
Prawo o stowarzyszeniach.
Art. 9.
Osoby w liczbie co najmniej piętnastu, pragnące założyć stowarzyszenie, uchwalają statut stowarzyszenia i wybierają komitet założycielski.
Może być jeszcze kronikarz, gospodarz no i po prostu członkowie zarządu bez wyraźnej funkcji.[/quote]
Do tego 3 członków komisji rewizyjnej, bez której nic z tego.
I pamiętaj, żeby zarejestrować stowarzyszenie MUSISZ mieć minimum 15 osób.
Prawo o stowarzyszeniach.
Art. 9.
Osoby w liczbie co najmniej piętnastu, pragnące założyć stowarzyszenie, uchwalają statut stowarzyszenia i wybierają komitet założycielski.
-
Ten link: http://www.zosprp-powiatpoznan.net/statut coś przestał działać...
Faktycznie przestał działać.
Proszę oto następny link bezpośrednio do pobrania projektu statutu.
http://www.zosprp.pl/files/Statut%20OSP.doc
Proszę oto następny link bezpośrednio do pobrania projektu statutu.
http://www.zosprp.pl/files/Statut%20OSP.doc