Naczelnik OSP a kierowca

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
wlodek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Żuromin, gm. Żuromin, woj. mazowieckie
Status: Offline

Naczelnik OSP a kierowca

Post autor: wlodek »

Witam wszystkich.
potrzebuję waszej porady. Czy Naczelnik Ochotniczej Straży Pożarnej może być kierowcą samochodu gaśniczego w tej jednostce.
Mam co do tego wątpliwości, ponieważ w statucie zapisane jest że naczelnik dba o gotowość bojowa jednostki oraz nadzoruje pracę kierowcy. I tu powstaje konflikt interesów, bo jak może nadzorować sam siebie.
Poproszę o pomoc .

pozdrawiam

Włodek :roll:
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Re: Naczelnik OSP a kierowca

Post autor: Jarek »

U nas tak było od kiedy pamiętam... i od kiedy słyszałem ... czyli jakieś 65 lat ;p

W sumie ciekawe cy to legalne? :)
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Ja w mojej OSP jestem naczelnikiem i kilka razy byłem równocześnie kierowcą. Ale jeżeli zgłasza się na alarm inny kierowca uprawniony do prowadzenia pojazdu uprzywilejowanego, to oczywiste jest że powinien on kierować, a Naczelnik dowodzić.
Awatar użytkownika

ratmed998

Post autor: ratmed998 »

nadzoruje pracę - ale to nie znaczy, że sam nie może być kierowcą. Co jeśli jednostka ma tylko jednego kierowcę z kategorią C i wóz bojowy ciężki? To znaczy, że nie może wyjeżdżać do działań ? nie trzyma się kupy.

Statut nie zabrania, a jeśli nie zabrania znaczy, że można :)
...a ósmego dnia Bóg stworzył strażaka!
Tyle przyjazdów, ile wyjazdów!
Awatar użytkownika

misiu8514

Post autor: misiu8514 »

Dlaczego nie. Jeśli jest inna osoba posiadająca stosowne kursy(dowódców,naczelników) to żaden problem żeby prowadził naczelnik (jak w piosence: SAM KOMENDANT DZIŚ PROWADZI WÓZ :D ) Sam jestem naczelnikiem i często siadam za kierownicę, chociaż wolę jak któryś z kierowców siada. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

marcinas7majster
OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie

Post autor: marcinas7majster »

Znam wiele jednostek, których Naczelnicy są również kierowcami. Mają poprostu papiery i kierują. I w przypadku naszej jednostki staramy się z projektu unijnego zrobić uprawnienia do kierowania 3 strażakom, w tym naszemu Naczelnikowi.

leszkoma
OSP (gm., woj.): wielkopolskie - poznański

Post autor: leszkoma »

I tak trzymać :) U nas jest czterech kierowców w tym naczelnik czyli ja . Nikogo nie dziwi że siadam za kółkiem, na domiar złego pozostali wyznaczają mnie naczelnikowi że w sobote i niedziele mam dyżur kierowcy. U nas nie ma sporu o kierowanie bo kierowca to nudne zajęcie podczas akcji.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat