dystynkcje

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
cob
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): www.osp-trzciana.pl
Status: Offline

dystynkcje

Post autor: cob »

witam, czy może ktoś wie na jakich zasadach są przydzielane dystynkcje St Strażaka, i wzwyż
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Re: dystynkcje

Post autor: JakuB »

W mnie jest mniej więcej tak, że po zapisaniu się członek ma stopień (?) strażak. Stopień st.strażak dostaje się po ukończeniu kursu podstawowego. A dowódcę po przejściu kursu dowódców OSP.

Do każdego stopnia mianuje Naczelnik (wspólnie z zarządem). Także nawet po ukończeniu kursu dowódców nie ma się prawa nosić wyższego stopnia od razu po kursie. To oczywiście w teorii "zdrowej" OSP. Jak jest naprawdę to przechodzi ludzkie pojęcie.

Jak znajdę, to dopiszę artykuł "Strażaka" o przyznawaniu dystynkcji.

EDIT:
Znalazłem: http://www.zosprp.pl/files/strazak/Funk ... 2_2003.pdf

Topic author
cob

dzięki kolego ,bo jako tako niema chyba żadnej oficjalnej procedury przyznawania dystynkcji,i i praktycznie obowiązują tylko 3 stopnie strażak, st strażak i dowudca.

a jeszcze pytanie takie jeżeli Prezes lub jakiś inny członek zarządu teoretycznie jest wyżej w chierarchi niż dowudca,
ale co w sytuacji kiedy jesteśmy na akcji jest 3 strażaków, 2 dowudców, i prezes, oczywiście miarą rangi prezes dowodzi ale ten prezes nie zawsze ma dowudców tylko kurs podstawowy i kto tu prawnie powinien rządzić?

jeszcze jedno, co na pagonie nomexa (czyli w czasie akcji) powinien mieć prezes i inny członek zarządu
dystynkcje funkcyjne (prezes) czy dystynkcje np dowudcy jeśli posiada czy strażaka?
Awatar użytkownika

JakuB
Kontakt:

No obowiązuje więcej w zależności od wielkości OSP: strażak, starszy strażak, dowódca roty, pomocnik dowódcy sekcji, dowódca sekcji, pomocnik, dowódcy plutonu, dowódca plutonu.

Co do kolejnego pytania: dowódcą wszystkich dowódców w OSP jest naczelnik. On jest w czasie akcji najwyższy stopniem. Oczywiście zakładając, że ma ukończone odpowiednie kursy. Dowodzić na akcji powinna osoba, która ma odpowiednie uprawnienia. Dla przykładu: do akcji wyjeżdża prezes, naczelnik, 2 dowódców, 3 strażaków. Przed wyjazdem naczelnik może podjąć decyzję, aby jakiś dowódca dowodził, a nie on. Reszta musi się podporządkować i spełniać odpowiednie zadania.

Co do dystynkcji na nomexach to widziałem tylko raz - także nie wiem czy jest to reguła, czy przypadek.
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

cob pisze:co na pagonie nomexa (czyli w czasie akcji) powinien mieć prezes i inny członek zarządu
Prezes będzie zawsze Prezesem (przynajmniej przez kadencję :D ) więc czemu miałby zmieniać dystynkcję zależnie od okoliczności ?
JakuB pisze:Co do dystynkcji na nomexach to widziałem tylko raz -
Skoro jest na ubraniu specjalnym miejsce na dystynkcję, powinna ona tam być acz nie jest to raczej obowiązkiem.
Jajakobyły

Topic author
cob

tak właśnie dlatego nie pisałem o naczelniku bo według prawa naczelnik nie może być naszelnikiem jeżeli niema uprawnień i jeśli jest naczelnik na akcji to zawsze on decyduje, ale co jeśli go niema tylko jest prezes który niema szkolenia dowódców a na aucie jest dowódca z papierami.

co do dystynkcji powiedz mi w jaki sposób są nadawane dystynkcje dowódcy roty, ponocnika dowódce sekcji, pomocnika dowódcy plutonu, dowódcy plutonu. Ztego co wiem niema żadnych szkoleń w tym zakresie a szkolenie dowódcy sekcji na papierze jest wpisane dowódca osp tylko że niema takiej dystynkcji i niewiadomo do końca jakto do końca postrzegać
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

Temat był poruszony prawie trzy lata wstecz (poczytaj tu:) http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... kie#p10733 i od tamtego czasu chyba nic się nie zmieniło -czyli każdy po swojemu.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

JakuB
Kontakt:

Prawda. Nic się nie zmieniło.

Podobno kiedyś były kursy na każdy stopień dowódcy: kurs dowódcy sekcji, kurs dowódcy plutonu... Teraz zostało to ujednolicone. Ja mam wpisane kurs dowódców OSP. W temacie, który podałeś jest dobry przykład jak to rozwiązać.

U siebie w OSP ja nie widzę problemu przyznawania stopni, bo każdy z ekipy wie co robić i na czym się zna najlepiej. Przyznawanie konkretnych stopni może być przydatne, gdy mamy dużo dowódców (powiedzmy, ze cały JOT składa się z dowódców) w celu szybkiego ustanowienia hierarchii przed wyjazdem.

Rozszerzając temat: czy poprawnym jest przyznawanie stopnia dowódcy plutonu, jeżeli w jednostce istnieje jedna sekcja, drugie pytanie: czy potrzebny jest kurs dowódców aby otrzymać stopień "dowódca roty" ??
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat