Koszt utrzymania aparatu powietrznego???

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
usher225
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Mikołajowice, gm. Wierzchosławice, woj. małopolskie
Status: Offline

Koszt utrzymania aparatu powietrznego???

Post autor: usher225 »

Czy ktoś wie ile kosztuje roczne utrzymanie jednego aparatu powietrznego? Proszę o pomoc.

Strazakosp998osp

Re: Koszt utrzymania aparatu powietrznego???

Post autor: Strazakosp998osp »

My mamy 2 aparaty ale nic nie płacimy za utrzymanie wszystkie przeglądy robi nam JRG które ma papiery od auera na takie coś
Awatar użytkownika

marcinas7majster
OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie

Post autor: marcinas7majster »

U nas jest podobnie. O aparaty mamy dbać sami. Czyścić po akcjach i jak nieużywane, to też z kurzu przetrzeć. A co jakiś czas zawozimy do JRG i oni tam robią przegląd kompletny. Za darmo oczywiście. I napełniają też za darmo. Więc roczne utrzymanie nic nie kosztuje. Dodam, że też mamy Auera.
Awatar użytkownika

Lechu
OSP (gm., woj.): Bełk woj. Ślaskie

Post autor: Lechu »

No nie tak całkiem za darmo,OSP nie płaci ale PSP wystawia faktury za serwis (wymienione części) gminie i gmina (miasto) płaci :D

jacekm

Post autor: jacekm »

Witam.
Lechu masz racje. U mnie jest tak samo . My mamy 4 aparaty.

marcinas7majster wydaje mi się że nie co jakiś czas :shock: zawozi się do przeglądu,tylko zgodnie z harmonogramem
przeglądów który znajduje się w książce przypisanej każdemu aparatowi ( co 6 miesięcy),a gdy są używane między
przeglądami to obowiązkowo trzeba je zawieść do sprawdzenia :!: .

Pozdrawiam i zapraszam na naszą str. www.ospkobylany.strazacy.pl
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

jacekm pisze: marcinas7majster wydaje mi się że nie co jakiś czas :shock: zawozi się do przeglądu,tylko zgodnie z harmonogramem
przeglądów który znajduje się w książce przypisanej każdemu aparatowi ( co 6 miesięcy),a gdy są używane między
przeglądami to obowiązkowo trzeba je zawieść do sprawdzenia :!: .
Zgadza się, a u nas dodatkowo jest tak, ze w KP PSP mają swoją stację Pgaz Pdym i sprawdzają nam szczelność przy każdym napełnianiu... Butla, reduktory, maska :)
Nie wiem ile gmina za to płaci, ale patrząc na naszą ostatnią liczbę wyjazdów to nie wiele.

Tak samo nie wiem, czy producent aparatu ma znaczenie?:) My mamy Auera z butlą kompozytową 2szt. Oczywiście nadciśnieniowy. Właśnie, tak się zastanawiam, bo podciśnieniowe są starsze i z nimi może być inaczej:)
Awatar użytkownika

marcinas7majster
OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie

Post autor: marcinas7majster »

Przepraszam za brak precyzji ale nie miałem możliwości poszukać co jaki okres wozimy je do PSP. Prawdopodobnie jest to okres 6 miesięcy. Naczelnik się tym zajmuje. Również mamy takie książeczki, gdzie każdy przegląd jest udokumentowany. No i oczywiście po każdej akcji zawożone są na napełnienie i pewnie przechodzą jakiś drobny przegląd. Pierwszego Auera chyba już 3 lata mamy, potem doszły 2 kolejne i jeszcze złotówki nie wydaliśmy za przeglądy itp. Pozdrawiam.

Topic author
usher225
OSP (gm., woj.): Mikołajowice, gm. Wierzchosławice, woj. małopolskie

Post autor: usher225 »

Dzięki za podpowiedzi i jak macie coś do doradzenia to bardzo proszę. Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam. A i jeszcze a nie orientuje się ktoś czy KM PSP Tarnów robi takie przeglądy?
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

usher225 pisze: A i jeszcze a nie orientuje się ktoś czy KM PSP Tarnów robi takie przeglądy?
W prawdzie nie orientuję się jak to jest w Tarnowie (ja z zachodniopomorskiego jestem) ale wydaję mi się że skoro wszystkie KP PSP robią takie przeglądy to miejska też może mieć takie możliwości;)

Znajdź nr na ich stronie głównej i zadzwoń jak Twoja OSP należy pod nich:) Zapytaj i się dowiesz;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Lechu
OSP (gm., woj.): Bełk woj. Ślaskie

Post autor: Lechu »

Przeglądy nie przy każdej komendzie,do nas jeżdżą z 2 komend bo u nas jest serwis
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat