Pokrewieństwo

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
Zielona!
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): małopolska, kraków
Status: Offline

Pokrewieństwo

Post autor: Zielona! »

Wiem, ze te tematy już były, ponieważ wszytskie prawie przerobiłam, ale dzisiaj właśnie dostałam telefon o posiedzeniu zarządu w mojej jednostce, ponieważ podobno gdy byli złożyć papiery po niedawnym zebraniu wyborczym o nowym zarządzie to gmina nie zgodziła się aby zarzad wyglądał w ten sposób że skarbnik i kronikarz to dzieci prezesa, że tak nie może być, że sekretarz też nie moze być spokrewniony z prezesem.
Więc z tego tytółu mam pytanie: czy aby faktycznie gmina może się nie zgodzić na taki zarząd?
Bo we wszystkich innych postach piszecie, ze jest to kwestia statutu danej OSP.
POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: Pokrewieństwo

Post autor: seligow »

Pokrewieństwo w zarządzie to wielka zaleta, a nie wada, gdyż zarząd musi być zgrany. Nie ma nigdzie mowy o tym, że członkowie zarządu nie mogą być spokrewnieni. Co innego zarząd i komisja rewizyjna, tutaj już pokrewieństwa być nie może...
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

Gmina nie ma nic do skłądu zarządu. No jedynie to że taka informacje przyjmuje do wiadomości.

Bardzo często jest tak, że w OSP są pokoleniowe rodziny. I nie można wykluczyć sytuacji że jest pokrewieństwo miedzy członkami.
Awatar użytkownika

Topic author
Zielona!
OSP (gm., woj.): małopolska, kraków

Post autor: Zielona! »

Tak właśnie myślałam. Chciałm się upewnić ponieważ nasz nowy zarząd a mianowicie prezes z naczelnikiem coś kombinują i zwołali zebranie zarządu. Dlatego chce mieć pewność, żeby wiedzieć co mówić.
Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat