UPRAWNIENIA KIEROWCY SAMOCHODU UPRZYWILEJOWANEGO
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: UPRAWNIENIA KIEROWCY SAMOCHODU UPRZYWILEJOWANEGO
Zainteresowanym pragnę przytoczyć art. 95a ust. 4 Prawa o ruchu drogowym - Kierujący pojazdem uprzywilejowanym ochotniczej straży pożarnej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta), potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2 oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2 - Dz.U. 2005.108.908). W mojej gminie burmistrz delegował te uprawnienia Komendantowi Gminnemu ZOSP RP.
Wartość człowieka poznajemy niezawodnie po tym, jak on umie spędzać czas wolny. K.H. Waggerl
-
- OSP (gm., woj.): www.osp-trzciana.pl
tak kolega ale auto uprzywilejowane jest wtedy gdy ma włączone koguty ale jak wyłączysz to traci już tem status
-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
A co jest tutaj nie do zrozumienia kolego. Temat tego wątku dotyczy uprawnień kierowcy pojazdu uprzywilejowanego czyli takiego którym jedziesz do działań ratowniczo-gaśniczych autem z użyciem sygnałów dzwiękowych i świetlnych. Burmistrz lub Wójt jest osobą która niejako sprawuje władze na terenie gminy w której jest OSP i to on jest władny wystawić takie zaświadczenie a to że naczelnik lub prezes pozwala Ci jechać i tankować auto to już jest inna bajka. Kwalifikacje czyli kurs na przewóz rzeczy potrzebujesz wtedy gdy pracujesz zawodowo u jakiegoś pracodawcy lub prowadzisz działalność gospodarczą. Do jazdy np.Starem 244 potrzebna będzie Ci kat. C i podczas jazdy do działań zaświadczenie od Wójta lub Burmistrza i nic więcej.cob pisze:macie jakies niezwykłe wymagania w waszych gminach że musicie miec pozwolenie od wójta czy burmistrza na prowadzenie auta w osp, tylko dlaczego bo nierozumiem? wójt czy burmistrz nie jest właścicielem ani dysponentem aut w osp, właścicielem jest dana jednostka osp czyli dysponentem jest naczelnik lub prezes osp. Co do prowadzenia auta uprzywilejowanego oczywiście jest potrzebne uprawnienie i badania , ale auto uprzywilejowane jest wtedy gdy ma włączone sygnały świetlne i dzwiękowe, jeśli się jedzie bez kogutów jest wtedy normalnym autem służbowym które może prowadzić każda osoba z danym prawem jazdy ale musi być zgoda dysponenta czyli prezesa lub naczelnika i nie musi być na piśmie, np do zatankowania żuka wystarczy kat b, a do stara kat c + kwalifikacje do prowadzenia samochodów ciężarowych ale niestety musi być to kwalifikacja wystawiona na daną firme czyli w tym przypadku osp
Pozdrawiam serdecznie Grzegorz.
-
- OSP (gm., woj.): www.osp-trzciana.pl
jeśli wasz wójt jest lekażem i ma pracownie to może i tak. Do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych są potrzebne psychotesty poszukaj na necie kosztują okolo 90 zł
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Niestety psychotesty na pojazdy uprzywilejowane są droższe...
Ja płaciłem 230zł (Szczecin)
Te za 90zł są dla kierowców zawodowych na daną kategorię prawa jazdy, nie na uprzywilejowane. Niestety nie wiem czym to się różni (chyba podstawą prawną) , ale jest inna cena:(
Ja płaciłem 230zł (Szczecin)
Te za 90zł są dla kierowców zawodowych na daną kategorię prawa jazdy, nie na uprzywilejowane. Niestety nie wiem czym to się różni (chyba podstawą prawną) , ale jest inna cena:(
-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
A Ty dalej swoje. Tylko żeby te zaświadczenie uzyskać robisz badania lekarskie i psychotechnikę. Nie chce mi sie teraz szukać podstawy prawnej, ale już o tym było pisane w tym wątku.cob pisze:jeśli wasz wójt jest lekażem i ma pracownie to może i tak. Do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych są potrzebne psychotesty poszukaj na necie kosztują okolo 90 zł
Ps: bez urazy "lekarzem"

-
- OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
- Kontakt:
znalazłem coś takiego na stronie naszego czasopisma Strażak
i jeszcze coś takiegoZgodnie z art. 95a ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. nr 108 poz. 908 z późn. zm.) kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające jej zatrudnienie oraz spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, i psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
Wyjątki od tej zasady zostały określone w ust. 2 i 3 w przypadku kierujących pojazdami uprzywilejowanymi sił zbrojnych i policji. Szczególnie w przypadku pojazdów wojskowych bardzo często kierującymi pojazdami są żołnierze służby zasadniczej, którzy nie są pracownikami wojska, ani też nie łączy ich z jednostką wojskową stosunek służbowy. Dlatego też zasadne jest, aby podobny wyjątek dotyczył także kierowców OSP. W przeciwnym wypadku nadal pozostanie wątpliwość, kto może wydać żądane przez prawo zaświadczenie dla kierowcy OSP, którego OSP nie zatrudnia.
No i chyba już wszystko jasne powinno być na ten tematInformacja nt. zaświadczeń dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych
Departament Transportu Drogowego w Ministerstwie Infrastruktury uprzejmie informuje, że zgodnie z art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 z późn. zm), dodanym przez ustawę z dnia 23 lipca 2003 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 149, poz. 1452) kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, poświadczające jej zatrudnienie oraz spełnianie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2 oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
W opinii Ministerstwa pomimo, że działalność Ochotniczych Straży Pożarnych podlega przepisom ustawy o transporcie drogowym jako niż zarobkowy transport drogowy, w/w jednostki nie mają obowiązku ubiegania się o wydanie zaświadczenia potwierdzającego prowadzenie przewozów drogowych na potrzeby własne. W stosunku do kierowców oraz sami kierowcy obowiązani są spełniać wymagania ustawy o transporcie drogowym.
Ponieważ wymagania dla kierowców wykonujących transport nie zarobkowy oraz kierowców pojazdów uprzywilejowanych są ze sobą zbieżne, przy czym, w przypadku kierowców pojazdów uprzywilejowanych wymagane jest ukończenie 21 lat niezależnie od dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu którym wykonywany jest transport, aby nie podwajać ilości dokumentów które kierowca jest obowiązany przy sobie posiadać uważamy, że bardziej zasadne jest wystawianie kierowcom Ochotniczych Straży Pożarnych zaświadczeń, o których mowa w art. 95a ustawy – Prawo o ruchu drogowym.
Zaświadczenie potwierdzające spełnianie przez kierującego pojazdem uprzywilejowanym wymagań ustawy, powinno być wydawane według wzoru określonego w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie postępowania z dokumentacją związaną z praca kierowcy (Dz. U. Nr 230, poz. 2303) z naniesionymi odpowiednimi zmianami:
- przy wypełnianiu zaświadczenia należy pamiętać o podaniu odpowiedniej podstawy prawnej z której wynikać będzie obowiązek wystawienia zaświadczenia. W przypadku zaświadczenia dla kierującego pojazdem uprzywilejowanym - będzie to „art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 58, poz. 515 z późn. zm.)”;
- kierowcy Ochotniczych Straży Pożarnych, którzy są członkami stowarzyszenia – w tej formie działają OSP, nie mają pracodawcy ani nawiązanego stosunku pracy, należy więc z zaświadczenia określonego we wzorze usunąć rubrykę „jest zatrudniony” i zastąpić ją „ jest kierowcą pojazdu uprzywilejowanego Ochotniczej Straży Pożarnej działającej na obszarze gminy ...................................(nazwa)”;
- ponieważ, w przypadku Ochotniczych Straży Pożarnych, które działają jako stowarzyszenia, władze tego stowarzyszenie często nie mają warunków lokalowych oraz zaplecza biurowego pozwalającego na prowadzenie i gromadzenie dokumentów kierowców pojazdów uprzywilejowanych, obowiązki w tym zakresie może przejąć wójt lub burmistrz gminy jako, że do zadań własnych gminy należą sprawy z zakresu ochrony przeciwpożarowej, oraz mają oni możliwości i zaplecze niezbędne do wykonywania tego obowiązku. (jb)
Natomiast pojazd uprzywilejowany, to pojazd w myśl ustawy - "Prawo o ruchu drogowym":
Art. 2
38. "pojazd uprzywilejowany" - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
-
- OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
- Kontakt:
psychotesty dla kierowcy samochodu uprzywilejowanego wydaje się na podstawie przepisów o ruchu drogowym a dla kierowcy zawodowego na podstawie ustawy o transporcie drogowym. niby badania te same ale inny papierek. a koszt u mnie taki sam czyli 80zł
-
- OSP (gm., woj.): Bełk woj. Ślaskie
U nas jest tak, że to gmina czyli burmistrz jest waścicielem samochodów pożarniczych my jesteśmy użytkownikami i to właśnie burmistrz w tym przypadku wydaje pozwolenie na kierowanie tymi pojazdami.A OSP w naszej gminie jest 10 i trochę tych aut jest.Pozdrawiam
Kolego ARTUR, bez urazy, ale jak coś podajesz to sprawdź aktualność.
Art. 95a ustawy Prawo o ruchu drogowym jest już trochę inny - uwzględnia strażaków OSP i im (nam) takie zaświadczenie wydaje Wójt/Burmistrz/Prezydent miasta.
cytat jeszcze obowiazującego zapisu w ustawie Prawo o ruchu drogowym:
Art. 95a.
1. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, z zastrzeżeniem ust. 2–4, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające jej zatrudnienie oraz spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, i psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
2. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez dowódcę jednostki wojskowej, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
3. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Policji może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez odpowiedni organ Policji, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
4. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym ochotniczej straży pożarnej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta), potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań
lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
Podpisana już przez Prezydenta ustawa z dnia 5 stycznia 2011 roku o kierujących pojazdami nakłada obowiazek ukończenia dodatkowego kursu dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi, a zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym będzie wydawać (chyba) Starosta (dojdą więc dodatkowe koszty).
Art. 106. (ustawa o kierujących pojazdami - czeka na opublikowanie w Dzienniku Ustaw)
1. Kierować pojazdem uprzywilejowanym może osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada prawo jazdy odpowiedniej do rodzaju pojazdu kategorii;
3) uzyskała orzeczenie:
a) lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym,
b) psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
4) ukończyła kurs dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi;
5) posiada zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym w zakresie określonej kategorii prawa jazdy.
2. Przepisu ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do funkcjonariuszy, o których mowa w art. 8 ust. 3.
Pozdrawiam
Art. 95a ustawy Prawo o ruchu drogowym jest już trochę inny - uwzględnia strażaków OSP i im (nam) takie zaświadczenie wydaje Wójt/Burmistrz/Prezydent miasta.
cytat jeszcze obowiazującego zapisu w ustawie Prawo o ruchu drogowym:
Art. 95a.
1. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, z zastrzeżeniem ust. 2–4, która:
1) ukończyła 21 lat;
2. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez dowódcę jednostki wojskowej, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
3. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym Policji może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez odpowiedni organ Policji, potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
4. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym ochotniczej straży pożarnej może być osoba, która posiada zaświadczenie wydane przez właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta), potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie badań
lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, oraz psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
Nie jest to jednak koniec zmian, odnośnie kierowania pojazdem uprzywilejowanym, jakie nas czekają.Artur pisze:znalazłem coś takiego na stronie naszego czasopisma StrażakZgodnie z art. 95a ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. nr 108 poz. 908 z późn. zm.) kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
Wyjątki od tej zasady zostały określone w ust. 2 i 3 w przypadku kierujących pojazdami uprzywilejowanymi sił zbrojnych i policji. Szczególnie w przypadku pojazdów wojskowych bardzo często kierującymi pojazdami są żołnierze służby zasadniczej, którzy nie są pracownikami wojska, ani też nie łączy ich z jednostką wojskową stosunek służbowy. Dlatego też zasadne jest, aby podobny wyjątek dotyczył także kierowców OSP. W przeciwnym wypadku nadal pozostanie wątpliwość, kto może wydać żądane przez prawo zaświadczenie dla kierowcy OSP, którego OSP nie zatrudnia.
Podpisana już przez Prezydenta ustawa z dnia 5 stycznia 2011 roku o kierujących pojazdami nakłada obowiazek ukończenia dodatkowego kursu dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi, a zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym będzie wydawać (chyba) Starosta (dojdą więc dodatkowe koszty).
Art. 106. (ustawa o kierujących pojazdami - czeka na opublikowanie w Dzienniku Ustaw)
1. Kierować pojazdem uprzywilejowanym może osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada prawo jazdy odpowiedniej do rodzaju pojazdu kategorii;
3) uzyskała orzeczenie:
a) lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym,
b) psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
4) ukończyła kurs dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi;
5) posiada zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym w zakresie określonej kategorii prawa jazdy.
2. Przepisu ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do funkcjonariuszy, o których mowa w art. 8 ust. 3.
Pozdrawiam
Witam, jestem kierowcą OSP , mam wydane w 1974 roku prawo jazdy kat c, nie jestem kierowcą zawodowym i nie wiem czy muszę przejść szkolenie okresowe aby dalej być kierowcą OSP. Proszę o odpowiedź
-
- OSP (gm., woj.): Bełk woj. Ślaskie
Kod: Zaznacz cały
tomek82
witam
widzę tu dużą dyskusje na temat kierowców
ja mam pytanie tez związane z kierowcami
tutaj link do tego tematu na forum...
dodam ze tam nie uzyskałem odpowiedzi wiec liczę ze może teraz się uda
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=3538
pozdrawiam
widzę tu dużą dyskusje na temat kierowców
ja mam pytanie tez związane z kierowcami
tutaj link do tego tematu na forum...
dodam ze tam nie uzyskałem odpowiedzi wiec liczę ze może teraz się uda
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=3538
pozdrawiam
Mam pytanie czy ktoś może podać mi informacje zgodne z prawem co powinien posiadać kierowca wozu strażackiego OSP ST.244 . Bo mam lat 40 posiadam prawo jazdy kategori C+E posiadam orzeczenie lekarskie, orzeczenie psychlogiczne oraz posiadam samochód ciężarowy którym posługuję sie na co dzień! Zostałem wybrany przez członków OSP jako kierowca przy komisji: komendanta gminnego, wójta oraz przedstawiciela z PSP.
poszedłem do wójta jako przedstawiciela i właściciela pojazdu o zawarcie umowy ze mną? pracownik UG-zajmujący się sprawami straży powiedział że nie może zawrzeć umowy z powodu takiego iż weszła nowa ustawa do której bodajże nie ma zatwierdzenia czy coś takiego?............
Proszę kogoś kto by prawnie mi wytłumaczył albo podpowiedział o co w tym wszystkim chodzi! (Wiem ze muszę zrobić badania lekarskie i psychotesty na wozy uprzywilejowane)........ Pozdrawiam

Proszę kogoś kto by prawnie mi wytłumaczył albo podpowiedział o co w tym wszystkim chodzi! (Wiem ze muszę zrobić badania lekarskie i psychotesty na wozy uprzywilejowane)........ Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Jezu ludzie szukajcie trochę na tym forum :/
Zapraszam do lektury http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=3448
Zapraszam do lektury http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=3448
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek