Wzory wniosków do odznaczeń
-
Topic author - Posty: 28
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Służewo gm. Aleksandrów Kujawski
- Status: Offline
Wzory wniosków do odznaczeń
Druhowie Moja jednostka w przyszłym roku obchodzi jubileusz 100-lecia. W dniu rocznicy będą rozdawane odznaczenia. W związku z tym potrzebuje ściągi do wypełniania wniosków. Czy moglibyście podesłać mi wzory wypełnionych wniosków do odznaczeń tak działaczy jak strażaków i jednostki. Z góry dziękuję
BOGU NA CHWAŁĘ, LUDZIOM NA POŻYTEK
http://www.ospsluzewo.za.pl
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Re: Wzory wniosków do odznaczeń
Ale dokładniej, z czym masz problem? We wnioskach nie ma chyba nic skomplikowanego? Imię, nazwisko, funkcja itd.
Starszy sikawkowy
-
W każdym z wniosków jest rubryka gdzie trzeba opisać kandydata do odznaczenia. Tu trzeba niejako "naczarować". Chciałbym jeśli to możliwe aby ktoś kto taki wniosek potrafi napisać zamieścił jakiś wzorcowy szkic czegoś takiego.
Mamy 100-lecie jednostki stąd będą oznaczenia. Dla jednostki chciałbym złoty znak związku po stu latach mamy prawo. Dwóch honorowych członków którzy są w jednostce pewnie jakieś 60 lat też złote odznaki. Inni dostaną medale "za zasługi dla pożarnictwa" różnych stopni. Chciałbym kilka odznak za wysługę lat. Dla młodych członków odznaki MDP. Mamy dwóch członków którzy są z nami rok więc chyba dla nich będą tylko dyplomy niestety.
Mamy 100-lecie jednostki stąd będą oznaczenia. Dla jednostki chciałbym złoty znak związku po stu latach mamy prawo. Dwóch honorowych członków którzy są w jednostce pewnie jakieś 60 lat też złote odznaki. Inni dostaną medale "za zasługi dla pożarnictwa" różnych stopni. Chciałbym kilka odznak za wysługę lat. Dla młodych członków odznaki MDP. Mamy dwóch członków którzy są z nami rok więc chyba dla nich będą tylko dyplomy niestety.
To jak w końcu- Twoi kandydaci do odznaczeń mają jakieś zasługi dla jednostki czy zostaną odznaczeni , bo wypada przy takim jubileuszu ?. Choćby ktoś podesłał Ci "gotowca" to przecież nie zastosujesz go we wszystkich wnioskach, bo raczej każdy z kandydatów ma chyba różne zasługi godne odznaczenia.Remi ze Służewa pisze:W każdym z wniosków jest rubryka gdzie trzeba opisać kandydata do odznaczenia. Tu trzeba niejako "naczarować".
Z ilością odznak wręczanych podczas uroczystości proponowałbym nie przesadzać, to samo z czasem czytania Kroniki jednostki. Jeśli na strażackiej uroczystości stałeś kiedyś w szyku kompanii z zaproszonych gości, to wiesz o czym mówię.Remi ze Służewa pisze: Chciałbym kilka odznak za wysługę lat. Dla młodych członków odznaki MDP. Mamy dwóch członków którzy są z nami rok więc chyba dla nich będą tylko dyplomy niestety.
Są inne okazje do wręczenia "Wysługi.." czy t.p. odznak, np Dzień Strażaka lub Walne zebranie.
Jajakobyły
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Ja tego doświadczyłem 3 lata temu właśnie na takim jubileuszu 100-lecia (ok. 25 stopni na słońcu, zero wiatru, przez 4,5 godziny)Jeśli na strażackiej uroczystości stałeś kiedyś w szyku kompanii z zaproszonych gości, to wiesz o czym mówię.
Dla potwierdzenia załączam link do fotek:
http://www.zosprp.pl/?q=node/889
Zwróćcie uwagę, jak padają cienie na pierwszym i ostatnim zdjęciu

Dlatego kolego Remi proponuję Ci, żebyście na tej uroczystości ograniczyli się do najwyższych odznaczeń, a dyplomy i inne przenieść na 4 maja

Starszy sikawkowy
cienie jak cienie,kto ubierał te poczty sztandarowe z szarfami na lewym ramieniu,a co do ciepłoty to musze sie niestety zgodzić,super się stoi i to nieważne gdzie,w środku czy na dworze jak jest ponad 25stopni
-
Chyba się nie wyraziłem jasno o co mi chodzi.
Każdy dokument urzędowy ma specyficzną formę i specyficzny język, czy to byłby pit czy podanie o przyjęcie do pracy. W tym przypadku takim dokumentem jest wniosek o odznaczenie. Mam druki więc wiem jaką mają mieć formę, nie wiem natomiast jaki ma być język. Potrzebuję jakiegoś jednego szkicu udanego jednego wniosku na którym mógłbym się wzorować aby udało się te odznaczenia dla straży zdobyć.
Czy wiecie jeszcze może jak jest z czasem załatwiania czegoś takiego do kiedy składać. kiedy jest rozpatrywanie wniosków. Czy aby wyrobić się do czerwca 2012 nie jest już za późno.
Każdy dokument urzędowy ma specyficzną formę i specyficzny język, czy to byłby pit czy podanie o przyjęcie do pracy. W tym przypadku takim dokumentem jest wniosek o odznaczenie. Mam druki więc wiem jaką mają mieć formę, nie wiem natomiast jaki ma być język. Potrzebuję jakiegoś jednego szkicu udanego jednego wniosku na którym mógłbym się wzorować aby udało się te odznaczenia dla straży zdobyć.
Czy wiecie jeszcze może jak jest z czasem załatwiania czegoś takiego do kiedy składać. kiedy jest rozpatrywanie wniosków. Czy aby wyrobić się do czerwca 2012 nie jest już za późno.
Przestudiuj sobie "Regulamin odznaczeń, odznak i wyróżnień" http://www.zosprp.pl/files/prawo/Odznaczenia_1.pdf Czasu masz jeszcze od groma, bo jak stanowi pkt 25 wnioski należy składać na dwa miesiące przed wręczeniem odznaki. Jednak w związku z limitami odznaczeń warto nieco się pospieszyć, szczególnie w przypadku wniosku o "Złoty znak Zawiązku OSP". Warto byś się zorientował w Twoim ZOW (kuj-pom. ?) na ile odznak możesz liczyć, żebyś nie musiałRemi ze Służewa pisze:Czy wiecie jeszcze może jak jest z czasem załatwiania czegoś takiego do kiedy składać. kiedy jest rozpatrywanie wniosków. Czy aby wyrobić się do czerwca 2012 nie jest już za późno.
się na daremnoRemi ze Służewa pisze:"naczarować"

Co do "języka" wniosku, niewiele mogę pomóc. Wypełniałem i składałem takowe 13 lat temu, ale niewiele pamiętam.Tyle że były w treści prawie jednakowe i wtedy to przeszło. Jak jest teraz, czy ktoś w ZOW czyta te opisy- Św. Florian raczy wiedzieć.
Jajakobyły
Podaję przykład uzasadnienia do wniosku o odznaczenie:
Do OSP wstąpił w ......... roku i aktywnie uczestniczy w działalności jednostki. Ukończył wszystkie kursy dla członków OSP oraz kurs uprawniający do obsługi podnośników samochodowych. Posiada również kurs ratownictwa przedmedycznego. Tylko w ....... roku uczestniczył w 18, a sierpniu 21 akcjach ratowniczych. Jest etatowym kierowcą oraz został wybrany na gospodarza jednostki. Poza tym reprezentuje jednostkę na różnych uroczystościach występując w poczcie sztandarowym. W/w w pełni zasługuje na wyróżnienie.
Do OSP wstąpił w ......... roku i aktywnie uczestniczy w działalności jednostki. Ukończył wszystkie kursy dla członków OSP oraz kurs uprawniający do obsługi podnośników samochodowych. Posiada również kurs ratownictwa przedmedycznego. Tylko w ....... roku uczestniczył w 18, a sierpniu 21 akcjach ratowniczych. Jest etatowym kierowcą oraz został wybrany na gospodarza jednostki. Poza tym reprezentuje jednostkę na różnych uroczystościach występując w poczcie sztandarowym. W/w w pełni zasługuje na wyróżnienie.
Inny przykład:
Do OSP wstąpił w ............... roku i aktywnie uczestniczy w działalności jednostki biorąc udział w różnych uroczystościach reprezentujących jednostkę. Kurs podstawowy ukończył w ........ roku i aktywnie uczestniczy w akcjach ratowniczo gaśniczych. Tylko w ......... roku uczestniczył 16 razy w akcjach ratowniczych. Uczestniczył również przez kilka dni w akcji ratowniczej w .............. po przejściu wichury w dniu. Poza tym, co roku reprezentuje jednostkę w Gminnych Obchodach Dnia Strażaka, Pielgrzymce Strażaków, Zawodach Pożarniczych, świętach: Konstytucji 3 maja i 11 Listopada. W/w zasługuje na w/w odznaczenie.
Do OSP wstąpił w ............... roku i aktywnie uczestniczy w działalności jednostki biorąc udział w różnych uroczystościach reprezentujących jednostkę. Kurs podstawowy ukończył w ........ roku i aktywnie uczestniczy w akcjach ratowniczo gaśniczych. Tylko w ......... roku uczestniczył 16 razy w akcjach ratowniczych. Uczestniczył również przez kilka dni w akcji ratowniczej w .............. po przejściu wichury w dniu. Poza tym, co roku reprezentuje jednostkę w Gminnych Obchodach Dnia Strażaka, Pielgrzymce Strażaków, Zawodach Pożarniczych, świętach: Konstytucji 3 maja i 11 Listopada. W/w zasługuje na w/w odznaczenie.
we wniosku pisz tylko o zasługach za okres od ostatniego odznaczenia a nie za cały okres słuzby
tzn. jesli dany druh otrzymał 5 lat temy brazowy medal a teraz piszesz wniosek o srebrny to skupiasz sie na ostatnich 5-ciu latach jego słuzby . i wez jeszcze jedno pod uwage ze medale przyznaje sie za osiagniecia a nie za sama tylko przynalezność do
OSP i płacenie składek
tzn. jesli dany druh otrzymał 5 lat temy brazowy medal a teraz piszesz wniosek o srebrny to skupiasz sie na ostatnich 5-ciu latach jego słuzby . i wez jeszcze jedno pod uwage ze medale przyznaje sie za osiagniecia a nie za sama tylko przynalezność do
OSP i płacenie składek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny