Witam.
Zamieszczam to pytanie w dziale porady prawne ponieważ najczęściej to zarząd OSP opiekuje się orkiestrą.
Moje pytanie jest takie: Na jakiej podstawie Urząd Gminy może przekazywać dotację na utrzymanie orkiestry (konkretna podstawa) ponieważ nasz UG tłumaczy się tym że Regionalna Izba Obrachunkowa zarzuca że nie można finansować orkiestry będącej przy OSP żadnymi dotacjami z budżetu gminy. Jak wy druhowie radzicie sobie z tym problemem?
Ze strażackim pozdrowieniem
misiu8514.
Problem z orkiestrą
-
Topic author - Posty: 138
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Problem z orkiestrą
Ale istnieje też wątek "Orkiestry strażackie", konkretny dla tych spraw. Zresztą nieważne i tak na tym forum jest niezły b....l.misiu8514 pisze:Zamieszczam to pytanie w dziale porady prawne
W naszej gminie, orkiestry (2) dofinansowywane są przez Gminny Ośrodek Kultury, który jest jednostką organizacyjną gminy.misiu8514 pisze: Na jakiej podstawie Urząd Gminy może przekazywać dotację na utrzymanie orkiestry .... Jak wy druhowie radzicie sobie z tym problemem?
Faktycznie, środki na dofinansowanie i tak pochodzą z budżetu gminy lecz nie są przekazywane bezpośrednio na orkiestry ale poprzez instytucję służącą rozwojowi kultury. Pod to podciągnięta jest m.in. działalność orkiestr czy innych zespołów.
Interpretacja różnych przepisów przez RIO jest zależna od regionu. W jednej gminie się do czegoś przyp....olą a w innej na to samo nawet nie zwrócą uwagi.
Jajakobyły
Dziękuję za odpowiedź
Miałem zamiar zamieścić to w dziale orkiestry ale to najczęściej zarząd osp opiekuje się orkiestrą i z praktyki wiem że nie wszyscy członkowie zwracają uwagę na dział orkiestry.Ale Urząd Gminy tłumaczy to tak że żeby coś przekazywać to trzeba to mieć(GOK nie ma orkiestry i tu jest problem bo dotacja nie może być tam gdzie czegoś nie ma)
Miałem zamiar zamieścić to w dziale orkiestry ale to najczęściej zarząd osp opiekuje się orkiestrą i z praktyki wiem że nie wszyscy członkowie zwracają uwagę na dział orkiestry.Ale Urząd Gminy tłumaczy to tak że żeby coś przekazywać to trzeba to mieć(GOK nie ma orkiestry i tu jest problem bo dotacja nie może być tam gdzie czegoś nie ma)

Nasze orkiestry również nie podlegają GOK-owi tylko OSP, ale skoro do zadań GOK-u należy m.in rozwijanie różnych form działalności kulturalnej to dofinansowanie orkiestr również się w tym mieści. Rzecz jasna nie są to (w naszym przypadku) jakieś astronomiczne kwoty, ale zawsze to jakieś wsparcie dla zarządu OSP w kwestii finansowania orkiestry.misiu8514 pisze:Urząd Gminy tłumaczy to tak że żeby coś przekazywać to trzeba to mieć(GOK nie ma orkiestry i tu jest problem bo dotacja nie może być tam gdzie czegoś nie ma)
Jajakobyły