Do ilu OSP mogę należec??
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Ząbrowo, gm.Iława
- Status: Offline
Do ilu OSP mogę należec??
Witam
Należę do jednego OSP będącego w KSRG jednak przeprowadziłem się, zaproszono mnie do OSP i zaproponowano członkostwo w zarządzie - z-ca Naczelnika.
Czy prawnie mogę być członkiem dwóch OSP a w jednym z nich być w zarządzie??
Pozdrawiam
Należę do jednego OSP będącego w KSRG jednak przeprowadziłem się, zaproszono mnie do OSP i zaproponowano członkostwo w zarządzie - z-ca Naczelnika.
Czy prawnie mogę być członkiem dwóch OSP a w jednym z nich być w zarządzie??
Pozdrawiam
Re: Do ilu OSP mogę należec??
Wg mnie możesz należeć do dwóch jednostek, ale zobacz sam: w jakim stopniu będziesz działał w jednostce macierzystej w jakim w nowej jednostce?
W nowej będziesz jeździł na akcje itp a starą, że tak powiem "olejesz"? Pomyśl czy nie lepiej by było gdybyś z którejś zrezygnował, np. z tej starej powołując się na to, że zmieniłeś miejsce zamieszkania i nie będziesz mógł ich wspierać fizycznie. No chyba, że masz na tyle sił i czasu to bądź członkiem w obydwu.
Takie jest moje zdanie i podejrzewam, że zaraz dostanę po głowie za nakłanianie do złych czynów (tj. rezygnacja z członkostwa w OSP). 

"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
-
Topic author - Posty: 2
- OSP (gm., woj.): OSP Ząbrowo, gm.Iława
czy zrezygnuje czy nie to inna sprawa. Chodzi mi tylko o przepis prawny można czy nie??
nie chciałbym wprowadzić w błąd, ale mi się wydaje, że przepis prawny do takiego wypadku nie istnieje... jeśli się mylę to przepraszam 

"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Ogólnie żadnego aktu zabraniającego nie znalazłem, ale za to przeczytałem stare tego typu tematy.
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=2447
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=1761
Osobiście jestem przeciwny należenia do dwóch OSP.
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=2447
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=1761
Osobiście jestem przeciwny należenia do dwóch OSP.
-
- OSP (gm., woj.): KŁODAWA, lubuskie
widzisz, żadnego aktu prawnego nie znalazłem, ale zastanów się czy znajdziesz czas na własne życie oraz na współpracę z dwoma jednostkami, poza tym jeśli będziesz zaniedbywał jedną z nich to są tak trywialne tematy jak koszty Twojego funkcjonowania w OSP: Twoj składka członkowska, opłata za badania lekarskie, koszt Twojego ubezpieczenia i w końcu któraś z nich może Ci podziękować za współpracę.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Jak dla mnie to sprawa wygląda tak:
Ochotnicze straże Pożarne w Polsce działają na podstawie ustawy "Prawo o stowarzyszeniach" i to jest główny akt prawny regulujący Twoją działalność w OSP.
W Polsce jesteś wolnym człowiekiem i Konstytucja gwarantuje Ci prawo swobodnego stowarzyszania się. Wynika z tego, że możesz należeć do dowolnej liczby stowarzyszeń i prowadzić w nich działalność statutową.
Teraz problem może się pojawić tylko w przypadku gdy w statucie jednej z OSP, do których chcesz należeć, będzie zapis o tym, że chcąc być członkiem tej OSP nie możesz należeć do innej OSP. Raczej mało prawdopodobne aby taki zapis gdzieś istniał
Ja osobiście swego czasu należałem do dwóch OSP. Uważam, że jest to dobre ze względu na możliwości jakie daje taka sytuacja. Nam udało się zorganizować wspólnie ciekawe manewry, które zakończyły się dość pomyślnie, obie OSP nawiązały dobrą współpracę i myślę, że jest to duży plus posiadać takiego "łącznika"
W tej chwili musiałem zrezygnować z działalności w jednej osp ponieważ w drugiej zostałem naczelnikiem i obawiałem się że nie będę mógł należycie wypełniać swoich obowiązków (mam spore wymagania względem siebie i OSP
), ale przyjaźń pozostała.
Sam widzisz, być w 2 osp nie jest łatwo, zwłaszcza jeśli będziesz chciał aktywnie działać w obu. Jednak nie dowiesz się jak nie spróbujesz. Polecam Ci rozmowę z zarządem obu jednostek i zapytanie ich po prostu jak oni to widzą, co o tym myślą. Sam musisz również ocenić na ile możesz się zaangażować tu i tu. Bądź rozsądny i licz siły na zamiary
Ja życzę powodzenia bo ja coś takiego przeżyłem i byłem super zadowolony, że mogłem się spełniać jako strażak ochotnik zarówno w rodzinnej miejscowości jak i w mieście na studiach.
Pozdrawiam
Ochotnicze straże Pożarne w Polsce działają na podstawie ustawy "Prawo o stowarzyszeniach" i to jest główny akt prawny regulujący Twoją działalność w OSP.
W Polsce jesteś wolnym człowiekiem i Konstytucja gwarantuje Ci prawo swobodnego stowarzyszania się. Wynika z tego, że możesz należeć do dowolnej liczby stowarzyszeń i prowadzić w nich działalność statutową.
Teraz problem może się pojawić tylko w przypadku gdy w statucie jednej z OSP, do których chcesz należeć, będzie zapis o tym, że chcąc być członkiem tej OSP nie możesz należeć do innej OSP. Raczej mało prawdopodobne aby taki zapis gdzieś istniał

Ja osobiście swego czasu należałem do dwóch OSP. Uważam, że jest to dobre ze względu na możliwości jakie daje taka sytuacja. Nam udało się zorganizować wspólnie ciekawe manewry, które zakończyły się dość pomyślnie, obie OSP nawiązały dobrą współpracę i myślę, że jest to duży plus posiadać takiego "łącznika"

Sam widzisz, być w 2 osp nie jest łatwo, zwłaszcza jeśli będziesz chciał aktywnie działać w obu. Jednak nie dowiesz się jak nie spróbujesz. Polecam Ci rozmowę z zarządem obu jednostek i zapytanie ich po prostu jak oni to widzą, co o tym myślą. Sam musisz również ocenić na ile możesz się zaangażować tu i tu. Bądź rozsądny i licz siły na zamiary

Ja życzę powodzenia bo ja coś takiego przeżyłem i byłem super zadowolony, że mogłem się spełniać jako strażak ochotnik zarówno w rodzinnej miejscowości jak i w mieście na studiach.
Pozdrawiam