Zarząd OSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
krzysztof.zarzecki
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Żebry,gm.Wąsosz,woj.podlaskie
Status: Offline

Zarząd OSP

Post autor: krzysztof.zarzecki »

Witam wszystkich druhów i druhny. Mam jedno pytanie. Czy w zarządzie OSP musi być także wiceprezes czy wystarczy Naczelnik-wiceprezes . Z góry Dziękuję i Proszę o szybką odpowiedź.
Naczelnik OSP

„Idę tam,skąd wszyscy inni uciekają w obawie przed śmiercią”
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Zarząd OSP

Post autor: kamil237 »

Kolego sprawdź w statucie swojej jednostki. Ja sprawdziłem w statucie wzorcowym i jest tam taki zapis:
C. ZARZĄD

§ 24

1. Zarząd wybiera ze swego grona prezesa, naczelnika, dwóch wiceprezesów, sekretarza i skarbnika, a także może wybrać gospodarza, kronikarza i zastępcę naczelnika straży. Naczelnik sprawuje funkcję wiceprezesa.
2. Zarząd może dokooptować do swego składu nowych członków na miejsce ustępujących w liczbie nie przekraczającej 1/3 ustalonego składu.
Z tego wynika, że drugi wiceprezes jest potrzebny. Ale może w statucie Twojej jednostki jest inny zapis. Sprawdź.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Strazak998

Post autor: Strazak998 »

Wystarczy zmienić Statut i w nim określić jak ma wyglądać :roll: :roll: Zarząd.......
Awatar użytkownika

mkos91
OSP (gm., woj.): Porąbka śląskie

Post autor: mkos91 »

Wszystko zależy jaki macie zapis w statucie swojej jednostki.

Topic author
krzysztof.zarzecki

W statucie mojej jednostki jest taki sam zapis jak w statucie wzorcowym, ale czy koniecznie musi być przecież te zadania może wykonywać Naczelnik-Wiceprezes.
Naczelnik OSP

Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

Sami sobie utrudniamy życie. Może być coś czy nie może. Wzieliśmy wzorcowy statut OSP i przyjeliśmy jak swój. Bez zastanowienia. Nie mówię że wszyscy ale bardzo dużo OSP tak zrobiło. Odpowiedź jest bardzo prosta. W statucie mam zapisanie i się tego trzymam. Jak mi to nie odpowiada to nie pytam się czy może być czy nie może (bo to jest naciąganie mojego własnego prawa wewnętrznego) tylko zgłaszam zmiany do statutu, przeforsowuję je i mam taki statut jaki mi pasuje.
Jest zapis wybiera to wybieram. Jest zapis że może wybrać to mogę ale nie muszę. Oczywiście że może coś tam zrobić wiceprezes - naczelnik. Ale niech inni też robią.

Topic author
krzysztof.zarzecki

Bardzo Dziękuję Wszystkim Druhom za odpowiedzi dotyczące tematu.Pozdrawiam
Naczelnik OSP

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat