Zarząd OSP
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Żebry,gm.Wąsosz,woj.podlaskie
- Status: Offline
Zarząd OSP
Witam wszystkich druhów i druhny. Mam jedno pytanie. Czy w zarządzie OSP musi być także wiceprezes czy wystarczy Naczelnik-wiceprezes . Z góry Dziękuję i Proszę o szybką odpowiedź.
Naczelnik OSP
„Idę tam,skąd wszyscy inni uciekają w obawie przed śmiercią”
Re: Zarząd OSP
Kolego sprawdź w statucie swojej jednostki. Ja sprawdziłem w statucie wzorcowym i jest tam taki zapis:
Z tego wynika, że drugi wiceprezes jest potrzebny. Ale może w statucie Twojej jednostki jest inny zapis. Sprawdź.C. ZARZĄD
§ 24
1. Zarząd wybiera ze swego grona prezesa, naczelnika, dwóch wiceprezesów, sekretarza i skarbnika, a także może wybrać gospodarza, kronikarza i zastępcę naczelnika straży. Naczelnik sprawuje funkcję wiceprezesa.
2. Zarząd może dokooptować do swego składu nowych członków na miejsce ustępujących w liczbie nie przekraczającej 1/3 ustalonego składu.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
Wystarczy zmienić Statut i w nim określić jak ma wyglądać
Zarząd.......

-
- OSP (gm., woj.): Porąbka śląskie
Wszystko zależy jaki macie zapis w statucie swojej jednostki.
-
W statucie mojej jednostki jest taki sam zapis jak w statucie wzorcowym, ale czy koniecznie musi być przecież te zadania może wykonywać Naczelnik-Wiceprezes.
Naczelnik OSP
Sami sobie utrudniamy życie. Może być coś czy nie może. Wzieliśmy wzorcowy statut OSP i przyjeliśmy jak swój. Bez zastanowienia. Nie mówię że wszyscy ale bardzo dużo OSP tak zrobiło. Odpowiedź jest bardzo prosta. W statucie mam zapisanie i się tego trzymam. Jak mi to nie odpowiada to nie pytam się czy może być czy nie może (bo to jest naciąganie mojego własnego prawa wewnętrznego) tylko zgłaszam zmiany do statutu, przeforsowuję je i mam taki statut jaki mi pasuje.
Jest zapis wybiera to wybieram. Jest zapis że może wybrać to mogę ale nie muszę. Oczywiście że może coś tam zrobić wiceprezes - naczelnik. Ale niech inni też robią.
Jest zapis wybiera to wybieram. Jest zapis że może wybrać to mogę ale nie muszę. Oczywiście że może coś tam zrobić wiceprezes - naczelnik. Ale niech inni też robią.
-
Bardzo Dziękuję Wszystkim Druhom za odpowiedzi dotyczące tematu.Pozdrawiam
Naczelnik OSP