Przychody w CIT-8
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Przychody w CIT-8
Witam, po raz pierwszy muszę rozliczyć CIT 8 i mam pewnie problem.
Gdzieś na forum przeczytałem, że w przychodach w pozycji 27 do dochodów dodaję stan środków pieniężnych na koniec roku sprawozdawczego.
Natomiast w sprawozdaniu z zeszłego roku znalazłem, że osoba która je wypełniała nie dodawała ich.
Jak to w końcu jest z tymi dochodami? Dodaje się te środki pieniężne czy nie?
Gdzieś na forum przeczytałem, że w przychodach w pozycji 27 do dochodów dodaję stan środków pieniężnych na koniec roku sprawozdawczego.
Natomiast w sprawozdaniu z zeszłego roku znalazłem, że osoba która je wypełniała nie dodawała ich.
Jak to w końcu jest z tymi dochodami? Dodaje się te środki pieniężne czy nie?
Re: Przychody w CIT-8
mam ten sam problem proszę o radę
-
- OSP (gm., woj.): Bełk woj. Ślaskie
Tak, dodaje się
przecież stan konta musi sie zgadzać z tym co podajesz w CIT.Jeżeli nie dodasz sumy z roku poprzedniego to raczej się zgadzać nie będzie 

-
- OSP (gm., woj.): małopolska, kraków
A jeżeli nie jesteś pewien czy się wszystko zgadza to przed oddaniem dokumentu do okienka podskocz sobie do punktu informacji tam ci powiedzą w którym pokoju ktoś Ci sprawdzi przed oddaniem.
Ja na szczęcie trafiłam na bardzo miła Panią urzędnik która można powiedzieć wypełniła wszystko za mnie.
Ja na szczęcie trafiłam na bardzo miła Panią urzędnik która można powiedzieć wypełniła wszystko za mnie.
-
- OSP (gm., woj.): węgorzyno, zachodniopomorskie
Żadnego stanu konta z roku poprzedniego się nie dodaje
CIT-8
1. W pozycji 27 wpisujesz wszystkie przychody jakie uzyskałeś w roku podadtkowym czyli: dotacje, składki itd. czyli wszystko co ci wpłyneło do kasy i na konto
2. W pozycji 31 wszystkie wydatki jakie poniosłeś w roku podatkowym (zakupy itd.)
3. W pozycji 35 odejmujesz poz. 27 od poz. 31
4 Kwotę z poz. 35 wpisujesz do poz. 38, 40, 43
Jeżeli kwota z poz 35 jest większa niż zero wypełniasz dodatkowo CIT-8/0
1. w poz. 8 w pisujesz kwote z CIT-8 poz. 35
2. Następnie w poz. 70 wpisujesz sumę niewykorzystanych środków z poprzednich lat czyli jeżeli w 2009 zostało ci 10 zł na koncie i w kasie a w 2010 20 zł to wpisujesz tam 30 zł czyli w poz. 70 wpisujesz kwotę którą masz na koncie i w kasie (której nie zdążyłeś wydać)
Chyba wystarczająco prosto to wyjaśniłem
CIT-8
1. W pozycji 27 wpisujesz wszystkie przychody jakie uzyskałeś w roku podadtkowym czyli: dotacje, składki itd. czyli wszystko co ci wpłyneło do kasy i na konto
2. W pozycji 31 wszystkie wydatki jakie poniosłeś w roku podatkowym (zakupy itd.)
3. W pozycji 35 odejmujesz poz. 27 od poz. 31
4 Kwotę z poz. 35 wpisujesz do poz. 38, 40, 43
Jeżeli kwota z poz 35 jest większa niż zero wypełniasz dodatkowo CIT-8/0
1. w poz. 8 w pisujesz kwote z CIT-8 poz. 35
2. Następnie w poz. 70 wpisujesz sumę niewykorzystanych środków z poprzednich lat czyli jeżeli w 2009 zostało ci 10 zł na koncie i w kasie a w 2010 20 zł to wpisujesz tam 30 zł czyli w poz. 70 wpisujesz kwotę którą masz na koncie i w kasie (której nie zdążyłeś wydać)
Chyba wystarczająco prosto to wyjaśniłem

W 100% zgadzam się z przedmówcą.
Nam to robi biuro rachunkowe od 2 lat i też tak robią jak kolega przedmną napisał.
Nam to robi biuro rachunkowe od 2 lat i też tak robią jak kolega przedmną napisał.