hubertus33 pisze:i taka jednostka jest w KSRG !! a my mamy stara 266 i UAZa zadbany sprzet (oczywiscia przydalo by sie wiecej) na kazdy alarm stawie sie wiecej strazakow niz mozemy zabrac, 40 druhow ma ukonczony kurs podstawowy i prawie wszyscy aktualne badania, liczna MDP, pieniadze z ekwiwalentu zbieramy i kupujemy za nie potrzebyn drobny sprzet a mimo to nie mamy szans na przyjecie w struktury KSRG! jednostki z wielkim gronem ambitnych strazakow powinny zastepowac w systemie takie jak ta! na co oni wydaja pieniadze z dotacji?!
Kurcze, chłopaki, czegoś nie rozumiem...

Jak chcecie zastępować jednostki W KSRG które sobie nie radzą

Nie wyobrażam sobie tego...
przecież Wy możecie być super jednostką ale w zupełnie innym miejscu kraju (co innego gdyby to było w jednej gminie), ale przecież nie możecie np z pomorskiego zastąpić jednostki w podkarpackim bo ta sobie nie radzi...
Ja rozumiem, że są jednostki gdzie jest sprzęt, chęć do działania pokazywana w ilości czynnych i zdolnych do działań strażaków, ale pamiętajcie o kwestii rejonu

Samo włączenie do KSRG reguluje podpisanie porozumienia trójstronnego, jeśli w waszej gminie jest wystarczająco dużo OSP, które potrafią zabezpieczyć p.poż gminę to rozumiem, że wójt/burmistrz nie chcę włączyć was do systemu.
Przecież nie może być tak ze w Polsce zachodniej będzię systemowa OSP w każdej miejscowości a we wschodniej nie będzie żadnej.... Ja z zach-pom na akcję do Zakopca nie jadę!

Co do samej OSP widzianej na zdjęciach:
Kontrolerzy z KP powinni ostro się wziąć za zarząd jednostki, przede wszystkim naczelnik na dywanik do KP i niech się tłumaczy! Przypomnieć mu jasno co powinno być zrobione i niech się określi czy chcę się za to wziąć i naprawić zaistniałą sytuację. Jak chce działać to dać mu szansę, jak nie to niech podziękuję i znajdzie inne hobby, mniej odpowiedzialne. Dla przykładu powiem, że ja tak zrobiłem w swojej OSP, poszedłem do naczelnika i powiedziałem mu wprost, czego jako druh oczekuję od dowódcy jednostki, wytknąłem Wszystkie niedociągnięcia i powiedziałem żeby się okreslił. Jak się wypalił to niech nie kandyduję w kolejnych wyborach. Dziś ja go zastępuję...
tak samo OPR
 należy się pozostałym druhom i tym w zarządzie i tym zwyczajnym... najważniejszą władzą w OSP jest walne zebranie
  należy się pozostałym druhom i tym w zarządzie i tym zwyczajnym... najważniejszą władzą w OSP jest walne zebranie   Co
  Co  
   nie widzieli co się dzieje
 nie widzieli co się dzieje  widzieli na bank, nikt nie reagował, nikt nie miał na tyle odwagi by zwrócić uwagę naczelinkowi/przezesowi, że coś tu jest nie tak
  widzieli na bank, nikt nie reagował, nikt nie miał na tyle odwagi by zwrócić uwagę naczelinkowi/przezesowi, że coś tu jest nie tak   Nie można obwiniać jednej osoby. OSP to grupa ludzi, to drużyna i wszyscy ponoszą odpowiedzialność za taki stan rzeczy.
 Nie można obwiniać jednej osoby. OSP to grupa ludzi, to drużyna i wszyscy ponoszą odpowiedzialność za taki stan rzeczy. Ostro OPR i dać czas na poprawę.
AAAAA.... przypominam, że to wójt/burmistrz -> gmina odpowiedzialne są za utrzymanie zabezpieczenia p.poż gminy. Jest to zapewne jakaś znacząca dla gminy OSP skoro jest w KSRG to się dziwie, że włodarze tak sobie to zlekceważyli. Chodź z drugiej strony znam takie układu Włodarze Gminy/Zarząd OSP: "Ty od nas nie wołaj kasy na OSP a my się Ciebie nie będziemy czepiać" i prywata Kwitnie

Mam nadzieję, że chłopaki się jakoś ogarną, życzę im powodzenia i otwartych oczu na to jaka na nich spoczywa odpowiedzialność! Wkładając dziś mundur przynoszą wstyd imieniu OSP

kilka sekund i już czarno
 kilka sekund i już czarno