Powołanie JOT - wykaz osobowy
-
Topic author - Posty: 132
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
- Status: Offline
Powołanie JOT - wykaz osobowy
Witam. Jestem młodym naczelnikiem. Mamy zamiar powołać JOT kat I, spełniamy wszystkie wymogi (włącznie z Odwodem Wojewódzkim), tylko brakuje nam ludzi po kursie podstawowym. Dostałem informacje od Komendanta Gminnego Ochrony Przeciwpożarowej (etatowego w Urzędzie Gminy), że mogę powołać JOT kat I. Ludzi mam dość, tylko że dużo bez kursu podstawowego. Powiedział mi żebym powołać JOT, w wykazie wykazał wszystkich członków czynnych i równocześnie napisał pismo do Komendanta PSP z prośbą o przeprowadzenie kursu podstawowego ze względu na powołanie JOT-ki. Będziemy w sumie 2 jednostką w powiecie z kat I, ponieważ tylko te 2 jednostki są w Odwodzie Wojewódzkim. Po za tym czytając wyposażenie jakie mają spełniać samochody ratowniczo-gaśnice oraz wyposażenie zapasowe na stanie Strażnicy w kat. I myślę, że bardzo ale to bardzo mało spełnia te wymagania w 100%. Co myślicie na temat powołania JOT-ki kat I. z wykazem ludzi bez kursu podstawowego? Na dzień dzisiejszy mam ok. 25 ludzi z kursem podstawowym, oczywiście resztę kursów mam na odpowiednim poziomie.

Re: Powołanie JOT - wykaz osobowy
JOT możesz sobie powołać w kat. I. To wy decydujecie jaką kategorię sobie nadacie. Sprawdź w sumie w statucie kto powołuje u Ciebie JOT. Moim zdaniem zarząd powołuje i uchwala regulamin JOT. Reszta w twoich rękach. Wprowadzenie do JOT ludzi bez kursu i tak nie pozwoli im jeździć do działań (zgodnie z ustawą o ochronie przeciwpożarowej). Jeśli chcesz ich wprowadzić to od razu zaznacz że są bez prawa do udziału w działaniach do momentu ukończenia kursu podstawowego przynajmniej jego I części. Co do sprzętu. Wytyczne opisują co powinno być. Jak macie braki to uzupełnicie je w czasie. A jak nie uzupełnicie to i tak z tego tytułu nie ma konsekwencji. Bo to są tylko wytyczne.
-
- OSP (gm., woj.): JRG OSP Kopydłowo
nie zgodzę się kolego z twoją wypowiedzią, poniżej fragment z WYTYCZNYCH w sprawie kategoryzacji Jednostek Operacyjno-Technicznych Ochotniczych Straży Pożarnych.kwas pisze:JOT możesz sobie powołać w kat. I. To wy decydujecie jaką kategorię sobie nadacie.
"5. Ustalenie kategorii JOT oraz inne uwarunkowania, wymogi i uwagi.
1)aktualna i planowana kategoria JOT ustalana jest w gminnym i powiatowym planie ratowniczym;"
-
Topic author - Posty: 132
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
akurat ten punkt mnie nie dotyczy, bo mam planowaną kat. I wszystkie normy spełniam (prawie) tylko ludzi przeszkolonych mi brak.