Umundurowanie.

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
Mateusz74214
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Wola Ociecka (Ostrów, podkarpackie)
Status: Offline

Umundurowanie.

Post autor: Mateusz74214 »

Witam, mam pytanie odnośnie umundurowania strażaka. Mam 16 lat i chciałbym mieć mundur strażacki. Myślę, że ze straży od prezesa nie dostanę, ale nachodzi mnie na to aby sobie samemu kupić mundur galowy. Proszę o odpowiedzi w tej sprawie. Chciałbym przynajmniej w taki sposób uczestniczyć w działalności naszej jednpostki. Na akcje jeszcze nie mogę jeździź, to np. chciałbym iść po strażacku w jakieś święta kościelene takie jak Bożę Ciało, czy stać przy grobie Pańskim w Wilekim Tygodniu.
Pozdrawiam
Mateusz74214 :)

bogdanskarbnik
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie

Re: Umundurowanie.

Post autor: bogdanskarbnik »

Mateusz ,koszt zakupu pełnego umundurowania galowego wynosi ok.500 zł jeśli Cię stać możesz sobie kupić nie ma problemu.Tylko pierw pogadaj z prezesem lub naczelnikiem może uda Ci się coś wskurać w tej materii ,nie podejmuj pochopnej decyzji.

Topic author
Mateusz74214

ale to nie było by niezgodne z prawem, że sam mógłbym sobie kupić, i czy ja 16- latek mógłbym mieć mundur ??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Wszystko zależy od tego, czy zostałeś oficjalnie zgłoszony i przyjęty do tej jednostki OSP. Jeżeli nie, to jako osoba "cywilna" nie jesteś raczej upoważniony do noszenia munduru strażackiego. Ponadto powinieneś posiadać legitymację członka OSP. Jeżeli należysz do OSP, to zgadzam się, że powinieneś pogadać z prezesem na ten temat.

St.Strażak
OSP (gm., woj.): OSP Stale gm.Grębów,woj.Podkarpackie

Post autor: St.Strażak »

Witam ja jestem w straży w MDP przez 5 lat u nas jest tak, do kościoła jeśli chcesz chodzić i widać że jesteś zainteresowany bardzo tym po prostu sam załatwiasz sobie mundur od strażaka który wcześniej chodził a teraz nie ma za bardzo czasu by iść do kościoła i on ci go daje i tak sobie przekazujemy z pokolenia na pokolenie aby było dużo osób i to ładnie wyglądało.
Prezes też od nas kupuje mundury dla strażaków jak zasługują na to i też tak jak ty mam 16 lat i mam swój mundur, powinieneś go dostać albo powinni ci kupić jeśli się udzielasz bardziej od tych osób które maja i tego nie robią. :)
Pozdrawiam.

Topic author
Mateusz74214

Pomóżcie jak to zapytać się prezesa naszej OSP i zapytać się czy dostanę ten mundur, zapytać się go czy dostanę nowy mundur czy po jakimś strażaku, który ma mundur ale nie chodzi, tylko żeby nie był zniszczony. Przecież mógłbym dostać mundur po strażaku który jest w straży ale na jakieś uroczystości strażackie nie chodzi, a ja z miłą chęcią bym, chodził, tylko chodzi o mundur.
Pozdrawiam

Topic author
Mateusz74214

Koledzy druhowie, pomóżcie. Kto wie ile nowych mundurów przyznaczone jest na rok dla każdej jednostki OSP ???

Pilnie proszę, o odpowiedź.

A przy okazji składam wszystkim druhom na forum, wesołych świąt wielkanocnych ;)
Pozdrawiam

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

Wiesz myślę że nie ma czegoś takiego jak przydział na mundury. Jeżeli w jednostce brakuje ubrań to się je kupuje u mnie np. nie wszyscy maja mundury galowe, koszarówki raczej są dla wszystkich dostępne inna sprawa że nie zdarza się żeby wszystkie na raz były wykorzystywane. Nie wiem jakie masz układy z prezesem, idz do niego i powiedz że chcesz mieć mundur jak nie nowy to może po kimś byś dostał. Plus dla Ciebie za chęci ale wiem że nie każdy na to spojrzy. Powodzenia.
A co do zakupu ubran to ja bym nie szalał z kasą.
Pozdro

Topic author
Mateusz74214

dzięki pietruch za odpowiedz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Jeżeli chodzi o "przydziały' na mundury to niestety ale taki termin istnieje u nas ;] Mimo wszystko w mniejszych miejscowościach budżet jest ograniczony i jeżeli chce się dostać nowy mundur jest u nas taki zwyczaj, że trzeba sobie na niego zasłużyć, albo załatwić od kogoś, kto w nim rzadka uczęszcza. Sam jak na razie chodzę w mundurze, który już swoje przeżył, ale ciesze się, że go odratowałem jeszcze i jako tako wygląda. Nie jest on pierwszej klasy, ale pokazywać śmiało można.
Sprawa kupna na własną rękę munduru wyjściowego/galowego jest bardzo prosta: rzadko kogo stać, aby ad hoc położyć koło 500 zł na stół na mundur, jak to stwierdził Druh Kolega powyżej. Najlepiej rzeczywiście porozmawiać z Prezesem, albo w ogóle z Zarządem. Dodatkowo zakup munduru o ile się nie mylę musi być potwierdzony pieczątką członka Zarządu (a na bank Prezesa), także tutaj możesz spotkać się z taką barierą ;].
Po trzecie musisz być członkiem OSP, bo w sumie nie stwierdziłeś, ale zakładam, że nim jesteś;]. Noszenie munduru i nie bycie członkiem OSP zarazem jest karalne. Tak samo jest w przypadku na medale i odznaczenia. Jak nie masz dowodów, że możesz je nosić, a przyłapią Cię, to możesz spotkać się z niemiłą rozmową na komisariacie ;P.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem,
druhprzemek

p.s. jak coś chciałbyś jeszcze wiedzieć to pisz na pw ;]
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat