Badania lekarskie wg. nowego rozporządzenia.
-
Topic author - Posty: 252
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Badania lekarskie wg. nowego rozporządzenia.
Szukam odpowiedzi na temat nowych badań dla biorących bezpośredni udział w akcjach.
W rozporządzeniu jest podany zakres badań dla opowiednich grup ale nigdzie nie ma mowy o badaniach wysokościowych.
W zaświadczeniu jest zapis:
wobec braku przeciwwskazań zdrowotnych jest zdolny/zdolna – niezdolny/niezdolna* do
bezpośredniego udziału w działaniach ratowniczych polegających na walce z pożarami, klęskami
żywiołowymi i innymi miejscowymi zagrożeniami przy pomocy specjalistycznego sprzętu, w tym
również sprzętu ochrony dróg oddechowych.Brak jest tylko - praca na wysokości.
Temat trudny bo w czasie akcji różnie bywa , a w razie wypadku - brak odszkodowania.
Jeżeli ktoś przerabiał ten temat , proszę o odpowiedź. czj1@wp.pl
W rozporządzeniu jest podany zakres badań dla opowiednich grup ale nigdzie nie ma mowy o badaniach wysokościowych.
W zaświadczeniu jest zapis:
wobec braku przeciwwskazań zdrowotnych jest zdolny/zdolna – niezdolny/niezdolna* do
bezpośredniego udziału w działaniach ratowniczych polegających na walce z pożarami, klęskami
żywiołowymi i innymi miejscowymi zagrożeniami przy pomocy specjalistycznego sprzętu, w tym
również sprzętu ochrony dróg oddechowych.Brak jest tylko - praca na wysokości.
Temat trudny bo w czasie akcji różnie bywa , a w razie wypadku - brak odszkodowania.
Jeżeli ktoś przerabiał ten temat , proszę o odpowiedź. czj1@wp.pl
Re: Badania lekarskie wg. nowego rozporządzenia.
W skierowaniu na badania lekarskie piszesz że osoba będzie uczestniczyła w pracach na wysokoscvi. Lekarz na tej podstawie zdecyduje jakie badania dodatkowe ma ta osoba zrobić. Jak nie zdecyduje to i tak nie twój problem. Najwazniejsze aby w zaświadczeniu był zapis "zdolny do pracy na wysokości powyżej 3 metrów". Tak jest przynajmniej u mnie
Wczoraj robilem takie badania począwszy od psychologa przez laryngologa,neurologa,okuliste wszyscy wpisywali zdolny do pracy powyżej 3 metów, lekarz medycyny pracy wystawił na to zaświadczenie z taką notatką
Panowie wszystko się zgadza ale na jakiej podstawie wpisujecie w skierowanie praca na wysokości
W rozporządzeniu jest zapis ze badania są bezpłatne i podany jest zakres jakie badania ma przeprowadzić lekarz - nie ma tam nic o wysokościowych. U nas takie pełne badanie kosztuje 225 zł i mam obawy , że przy 250 strażakach ktoś w urzędzie miasta zapyta dlaczego są takie drogie i dlaczego w skierowaniu wpisałem badanie wysokościowe , jeżeli w zakresie badań go nie ma.
W rozporządzeniu jest zapis ze badania są bezpłatne i podany jest zakres jakie badania ma przeprowadzić lekarz - nie ma tam nic o wysokościowych. U nas takie pełne badanie kosztuje 225 zł i mam obawy , że przy 250 strażakach ktoś w urzędzie miasta zapyta dlaczego są takie drogie i dlaczego w skierowaniu wpisałem badanie wysokościowe , jeżeli w zakresie badań go nie ma.
Witam.
czester0 odpisałem Ci na e-maila .Prawdą jest że badania są bezpłatne i to leży w gestii U.G, U.M. i.t.d.
I nie jest powiedziane że z jednej OSP ma mieć badania pewna ilość, tylko wszyscy którzy się do tego nadają,
i bez względu na ilość przeprowadzonych badań U.G, U.M. i.t.d. ma obowiązek zapłacić .
Badania wysokościowe muszą być przeprowadzone nawet ze względu na okres zimowy podczas odśnieżania ale
i nie tylko .
Pozdrawiam. i zapraszam na naszą str. www.ospkobylany.strazacy.pl
Jacek macałka Prezes OSP w Kobylanach.
czester0 odpisałem Ci na e-maila .Prawdą jest że badania są bezpłatne i to leży w gestii U.G, U.M. i.t.d.
I nie jest powiedziane że z jednej OSP ma mieć badania pewna ilość, tylko wszyscy którzy się do tego nadają,
i bez względu na ilość przeprowadzonych badań U.G, U.M. i.t.d. ma obowiązek zapłacić .
Badania wysokościowe muszą być przeprowadzone nawet ze względu na okres zimowy podczas odśnieżania ale
i nie tylko .
Pozdrawiam. i zapraszam na naszą str. www.ospkobylany.strazacy.pl
Jacek macałka Prezes OSP w Kobylanach.
Badanie nie powinni mieć wszycy w OSP tylko ci co jeżdżą co działąń ratowniczych czyli ci co są w JOT. Przynajmniej u mnie jest tak.jacekm pisze:Witam.
I nie jest powiedziane że z jednej OSP ma mieć badania pewna ilość, tylko wszyscy którzy się do tego nadają
Na jakiej podstawie wpisujemy pracę na wysokosci? Pracą na wysokości w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy z póżn. zm. (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r., nr 169, poz. 1650 ze zm.) jest praca wykonywana na powierzchni znajdującej się na wysokości co najmniej 1,0 m nad poziomem podłogi lub ziemi. Przecież jadąc do działań ratowniczych nie będziesz sie zastanawiał czy ma ktoś uprawnienia do pracy na wysokosci czy też nie. Po prostu musza mieć ja wszysycy strażacy ratownicy majacy uprawnienia do udziału w działaniach.
Witam..
kwas napisał Badanie nie powinni mieć wszycy w OSP tylko ci co jeżdżą co działąń ratowniczych czyli ci co są w JOT. Przynajmniej u mnie jest tak.
A co z jednostkami OSP które nie są w systemie KSRG oraz nie
powołali JOT
. Według mnie to z twojej odpowiedzi wynika że te OSP wymienione prze zemnie w ogóle nie powinny wyjeżdżać do zdarzeń i nie powinny posiadać badań
To chyba mija się z celem.
I jeszcze jedno " Po prostu musza mieć ja wszysycy strażacy ratownicy majacy uprawnienia do udziału w działaniach.(odpowiedz twoja)
" czyżby nie jest to samo w mojej odpowiedzi "I nie jest powiedziane że z jednej OSP ma mieć badania pewna ilość, tylko wszyscy którzy się do tego nadają"
Tyle z mojej strony na ten temat.
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na naszą str. www.ospkobylany.strazacy.pl
Jacek macałka Komendant Gm.
Prezes OSP w Kobylanach.
kwas napisał Badanie nie powinni mieć wszycy w OSP tylko ci co jeżdżą co działąń ratowniczych czyli ci co są w JOT. Przynajmniej u mnie jest tak.

powołali JOT

I jeszcze jedno " Po prostu musza mieć ja wszysycy strażacy ratownicy majacy uprawnienia do udziału w działaniach.(odpowiedz twoja)
" czyżby nie jest to samo w mojej odpowiedzi "I nie jest powiedziane że z jednej OSP ma mieć badania pewna ilość, tylko wszyscy którzy się do tego nadają"
Tyle z mojej strony na ten temat.
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na naszą str. www.ospkobylany.strazacy.pl
Jacek macałka Komendant Gm.
Prezes OSP w Kobylanach.
jacekm pytasz a co z z jednostkami OSP które nie są w systemie KSRG oraz nie powołali JOT? Nic nie stoi na przeszkodzie aby OSP które nie jest w KSRG powołało JOT. Więcej patrzac na twoje zdjecie na waszej stronie widze że OSP którego jesteś członkiem jest w Związku. Więc ja postawie pytanie. Dlaczego OSP które są w zwiazku nie przestrzegaja chwał i nie powołuja JOTów? W końcu jest na to uchwała.
Jeszcze raz to wytłumaczę. Jako zrzeszeniw związku mamy uchwałę o tym iż mamy powołać JOTy. Skłąd JOTu nie jest tożsamy ze składem OSP. Z różnych przyczyn. Np wiekowych. Są takie jednostki w Polsce gdzie skład JOTu jest dużo mniejszy niż skład członków OSP. Więc nie powinni mieć badań wszyscy którzy się do tego nadają a teoretycznie nadaje się każdy w przedziale wiekowym 18 - 65 lat. Powinni mieć tylko ci których do JOTu powołał naczelnik. A powodem takiego stanu rzeczy może być chociażby kasa. Szkoda wysyłać na badanie kogoś kto nie będzie w JOCie. Powodem moze być również i to iż ktos mieści sie w przedziale wiekowym ale nie nadaje sie do udziału w działaniach ratowniczych. Z różnych przyczyn. Chociażby z powodu tego że nie potrafi sie podporządkować i ni potrafi działać w zespole. Skoro nie musze mieć takiej osoby w JOCie to jej tam nie powołuję. W końcu to naczelnik odpowiada za działalnosć operacyjno - techniczną i on dobiera tam ludzi. Powodem moze być i to że ktoś nie ma wyszkolenia pożarniczego. A najbliższe szkolenie będzie za pół roku. Wiec nie ma sensu aby taka osoba już szła na badania bo szkoda kasy i szkoda aby miał badania lekarskie nieprzydatne do niczego.
Proponuję sobie przeczytać artykuł http://www.zosprp.poznan.pl/files/pliki/26.pdf
Jeszcze raz to wytłumaczę. Jako zrzeszeniw związku mamy uchwałę o tym iż mamy powołać JOTy. Skłąd JOTu nie jest tożsamy ze składem OSP. Z różnych przyczyn. Np wiekowych. Są takie jednostki w Polsce gdzie skład JOTu jest dużo mniejszy niż skład członków OSP. Więc nie powinni mieć badań wszyscy którzy się do tego nadają a teoretycznie nadaje się każdy w przedziale wiekowym 18 - 65 lat. Powinni mieć tylko ci których do JOTu powołał naczelnik. A powodem takiego stanu rzeczy może być chociażby kasa. Szkoda wysyłać na badanie kogoś kto nie będzie w JOCie. Powodem moze być również i to iż ktos mieści sie w przedziale wiekowym ale nie nadaje sie do udziału w działaniach ratowniczych. Z różnych przyczyn. Chociażby z powodu tego że nie potrafi sie podporządkować i ni potrafi działać w zespole. Skoro nie musze mieć takiej osoby w JOCie to jej tam nie powołuję. W końcu to naczelnik odpowiada za działalnosć operacyjno - techniczną i on dobiera tam ludzi. Powodem moze być i to że ktoś nie ma wyszkolenia pożarniczego. A najbliższe szkolenie będzie za pół roku. Wiec nie ma sensu aby taka osoba już szła na badania bo szkoda kasy i szkoda aby miał badania lekarskie nieprzydatne do niczego.
Proponuję sobie przeczytać artykuł http://www.zosprp.poznan.pl/files/pliki/26.pdf