Opłata składek
-
Topic author - Posty: 5
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Łaszczów Lubelskie
- Status: Offline
Opłata składek
Witam, mam pytanie, czy na wyborach do Zarządu Gminnego mają czynne prawo wyborcze delegaci lub ustępujący zarząd, którzy nie opłacili lub nie opłacają składek członkowskich osp ponad rok? Oraz drugie, czy komendant Gminny może być wybierany do Zarządu Gminnego z urzędu skoro nie został podany na zebraniu jednostki na kandydata do Z.G. ? Czy reszta Zarządu też może być wybierana po uzyskanym absolutorium KR ?
Re: Opłata składek
Co do głosowania to głosują delegaci tylko. Jeśli jednostka nie wytypowała danego druha jako przedstawiciela do Z.G to nie może on startować do zarządu nawet jako ustępująca władza. Co do składek to jednostka jeśli nie nałożyła sankcji na druha do czasu wyborów to nie ma podstaw żeby je wyciągać na szczeblu gminnym bo od tego jest zarząd w danej osp.
-
Topic author - Posty: 5
- OSP (gm., woj.): Łaszczów Lubelskie
- Status: Offline
Tak, tylko w mojej gminie składki zbiera może ze dwie jednostki a reszta to tylko jest bo jest i czy nie należałoby przed wyborami sprawdzić potwierdzenia zebrania składek? Jednostka nie wybrała też na delegata burmistrza, który jest prezesem gminnym i co w takim wypadku? Zawsze było tak, że komendant gminny startował do zarządu gminnego z urzędu. Proszę gdzie mogę to znaleźć i poczytać. z góry dzięki.
Ale w jakim celu chcesz sprawdzać opłaty innych jednostek?? to jest ich podwórko i ich problem, ja mam taki sam problem ale nie intetersuję sie tym aż tak dociekliwie bo to nie moje podwórko.A to od druhów z jednostki zależy kogo delegują na wyższy szczebel jako przedstawiciela. Jak koniecznie chcesz coś zrobić to możesz zgłosić do komisji rewizyjnej danej jednostki ten fakt(kontrola skarbnika itp.),zapewne z mizernym skutkiem. A co do nie wybrania byłego prezesa jako ponownego przedstawiciela to niestety ale widocznie w ich oczach się nie sprawdził(jako delegat mógłby tylko głosować więc musiałby być wybrany jako przedstawiciel aby wejść do zarządu),czyli ma pozamiatane i będzie nowy prezes gminny, a co do komendanta gminnego to może być z urzędu(szczegółnie gdy łączy on dwie funkcje inspektora p.poż gminy oraz komendanta)w większości te dwie funkcję są rozgraniczane aby gmina nie przejeła monopolu na zarządzanie osp i komendantem mogł być ktoś kto cieszy się zaufaniem wśród druhów całej gminy. Jeśłi gmina chce oszczedzać to łąćzy te dwie funkcje w jedną czasem z niekorzyścia dla druhów. A co do aktów na ten temat to są dostępne na stronie zosprp.pl tylko poszukać
Pozdrawiam