Ładnie wszystkich opisałem, ich wkład i zasługi na rzecz rozwoju jednostki - wnioski złożyłem do sekretarza zarządu gminnego, po czym... zwrócili mi połowę wniosków z powrotem.
O zaostrzonych przepisach w sprawie przyznawania medali i odznak czytałem w STRAŻAK-u już jakiś czas temu, ale kilka spraw mnie męczy:
1. Dwa miesiące temu dwóch członków MDP stało się pełnoletni. Okazuje się że nie można nadać im srebrnej odznaki za zasługi w czasie służby w MDP, ponieważ nie są już w MDP.
2. Odznaki strażaka wzorowego też im nie można nadać, bo są za krótko w seniorach.
3. Srebrny i złoty medal ma kadencję pięciu lat po poprzednim. No ale można przecież uwzględnić szczególne przypadki (zeszłoroczna powódź) i to ominąć?! Obecnie mija im trzy lata od poprzednich medali.
4. Brązowego medalu za zasługi nie można nadać, bo trzeba mieć od trzech lat odznakę strażaka wzorowego. Inna sprawa że napisałem wniosek dla Pani sołtys, ponieważ bardzo nam pomogła. Tutaj nie ma obowiązku posiadania strażaka wzorowego, bo nie jest w strukturach OSP i medal jest opiniowany przez zarząd gminny pozytywnie. Bez sensu.
Pozostanie mi wyróżniać druhów dyplomami, bo mamy sztywne zasady i koniec!

Piszcie jakieś porady, bo mi już brak pomysłów.