Nadawanie medali i odznak.

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Nadawanie medali i odznak.

Post autor: podymacz »

Sprawa tyczy się wniosków o medale i odznaki dla druhów z mojej OSP.
Ładnie wszystkich opisałem, ich wkład i zasługi na rzecz rozwoju jednostki - wnioski złożyłem do sekretarza zarządu gminnego, po czym... zwrócili mi połowę wniosków z powrotem.
O zaostrzonych przepisach w sprawie przyznawania medali i odznak czytałem w STRAŻAK-u już jakiś czas temu, ale kilka spraw mnie męczy:
1. Dwa miesiące temu dwóch członków MDP stało się pełnoletni. Okazuje się że nie można nadać im srebrnej odznaki za zasługi w czasie służby w MDP, ponieważ nie są już w MDP.
2. Odznaki strażaka wzorowego też im nie można nadać, bo są za krótko w seniorach.
3. Srebrny i złoty medal ma kadencję pięciu lat po poprzednim. No ale można przecież uwzględnić szczególne przypadki (zeszłoroczna powódź) i to ominąć?! Obecnie mija im trzy lata od poprzednich medali.
4. Brązowego medalu za zasługi nie można nadać, bo trzeba mieć od trzech lat odznakę strażaka wzorowego. Inna sprawa że napisałem wniosek dla Pani sołtys, ponieważ bardzo nam pomogła. Tutaj nie ma obowiązku posiadania strażaka wzorowego, bo nie jest w strukturach OSP i medal jest opiniowany przez zarząd gminny pozytywnie. Bez sensu.

Pozostanie mi wyróżniać druhów dyplomami, bo mamy sztywne zasady i koniec! :evil:

Piszcie jakieś porady, bo mi już brak pomysłów. :?
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Re: Nadawanie medali i odznak.

Post autor: damian_osp »

JA np dostałem STRAŻAKA WZOROWEGO w wieku 20 lat, czyli 2 lata stażu w OSP, (nie liczę przed 18). Prezes poprosił prezesa gminnego żeby nadać mi bo bardzo mu na tym zależy i jakoś dało się ominąć regulamin.
Widze że radykalnie u was podchodzą do sprawy. Spróbuj z nimi pogadać, a jak nie możesz złożyć wniosek o wysługe lat chociaz to marne odznaczenie.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

podymacz pisze:O zaostrzonych przepisach w sprawie przyznawania medali i odznak czytałem w STRAŻAK-u już jakiś czas temu
Wychodząc naprzeciw limitowaniu odznaczeń w naszej "branży", częstochowscy działacze pożarnictwa podjęli inicjatywę utworzenia własnej odznaki dla strażaków. Jest to medal "Za walkę z żywiołami". Wg zapewnień jest zgodny ze stosownymi przepisami dot. odznaczeń. Ilość odznaczonych druhów jest w zasadzie ograniczona tylko możliwościami finansowymi OSP, bo w przeciwieństwie do bezpłatnych odznak związkowych, te trzeba zakupić. Rzecz jasna choć medal można sobie kupić, to raczej odznaczani powinni być ci druhowie którzy faktycznie wyróżniają się w działalności pożarniczej.
Gdy opanuję sztukę wrzucania fotek na to forum to zaprezentuję jak ta odznaka i legitymacja do niej wyglądają.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Wrzuć te fotki :)
Myślę, że wszyscy chętnie zobaczymy jak wygląda nowa błyskotka, którą już niedługo dumnie będą nosili na piersi dzielni członkowie OSP którzy nigdy ognia nie widzieli... :evil:
1.jpg
1.jpg (65.66 KiB) Przejrzano 4483 razy
2.jpg
2.jpg (53.31 KiB) Przejrzano 4483 razy
3.jpg
3.jpg (62.71 KiB) Przejrzano 4483 razy
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

fireman90

kamil237 pisze:Wrzuć te fotki

Próbuję ale wyświetla mi komunikat "Rozszerzenie jest zablokowane".
zresztą jeśli miałoby być tak jak wieszczysz
kamil237 pisze:zobaczymy jak wygląda nowa błyskotka, którą już niedługo dumnie będą nosili na piersi dzielni członkowie OSP którzy nigdy ognia nie widzieli...
to może lepiej dam se siana.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

fireman90 pisze:Próbuję ale wyświetla mi komunikat "Rozszerzenie jest zablokowane".
Możliwe, bo sam już kilka razy miałem podobny problem (np. przy próbie wrzucenia dokumentu w formacie .doc). Zdjęcie aby zostało zaakceptowane powinno być w formacie jpg.
Fajnie by było gdybyś jednak to wrzucił :)
Chciałbym zobaczyć co tam ciekawego wykombinowali :) Bo na necie jakoś nie mogę nic znaleźć...
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

fireman90

medaliony.jpg
medaliony.jpg (248.52 KiB) Przejrzano 4464 razy
Tak ta odznaka wygląda, pod tym nic nie znaczącym napisem po prawej jest wygrawerowana nazwa miejscowości.
:oops: trochę wielgachny ten obrazek mi się wstawił :) .
Jajakobyły

grzegorz79
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie

Post autor: grzegorz79 »

Panowie popadamy w skrajności.Czy dlatego zostaliśmy członkami OSP,żeby paradować w mundurach jak radzieccy generałowie...
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

grzegorz79 pisze:Panowie popadamy w skrajności.Czy dlatego zostaliśmy członkami OSP,żeby paradować w mundurach jak radzieccy generałowie...
Kolego Grzegorzu: Po co piszesz takie głupoty? Powiem Ci, że ja osobiście nie przykładam wagi do ilości żelastwa na mundurze, ale uważam, że jest to doskonała okazja do podziękowania dla chłopaków za ich pracę i trud włożony w OSP. Bo jak najlepiej podziękować takim ludziom? Taka uroczysta gala jest najlepszą okazją do tego. Zasłużony druh występuję i na chwilę oczy tłumu są zwrócone na takiego człowieka. Ma swoją chwilę chwały. Czuje się doceniony. Myślę, że to jest piękne.
Kiedyś jeden ze starszych druhów mi powiedział, że przecież działamy w straży dla idei, a nie medali. Powiem wam, że na wręczeniu medalu za zasługi najprężniej wypinał klatę. To cieszy każdego, że został wyróżniony. Jest też później pamiątka, aby pokazać dzieciom i wnuczkom, że tata/dziadek coś kiedyś robił dla innych.

Co do samego medalu, to fajnie to wygląda. Uważam, że to jest dobre uzupełnienie medali nadawanych w OSP.

Ja znalazłem jeszcze w strażaku ofertę firmy ORDER. Tam też mają fajne medale, ale wychodzi to po 150zł za sztukę. Zamierzamy zamówić "Złote medale przyjaźni", dla osób, które nam pomogły.
Oto link: http://www.order.info.pl/
Awatar użytkownika

fireman90

podymacz pisze:Tam też mają fajne medale, ale wychodzi to po 150zł za sztukę

Drogawo nieco, tych "moich" (po cenie netto) miałbyś 6 szt za taką kwotę.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

Przypomniał mi się cytat ze znanej piosenki Elektrycznych Gitar:
Blaszka mu przyprawia mordę,
nie wie durna człowieczyna,
że nie ważne kto ma order,
ważny ten, co go przypina.
Wracając do pierwszego posta:
1. regulamin przewiduje odznaczanie odznakami MDP osób pełnoletnich.
Powiem szczerze, że na zebraniu Gminnym dostałem w rękę kilka odznak MDP ze słowami "to nie nasza sprawa komu przydzielacie - zróbcie wg własnego uznania".

Chcesz porad - znać się z władzami zarządów powiatowych, wojewódzkich i krajowych - niestety, takie czasy
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Dzisiaj usłyszałem ciekawą interpretację przepisów w sprawie nadawania medali i odznak:

Druh, który dostał kiedyś "Brązowy Medal za Zasługi dla Pożarnictwa" nie może już dostać odznaki "Strażak Wzorowy".
Czy to jest zgodne z przepisami?! :x

Dodam tylko, że przez przypadek pominięto naszego druha (stary zarząd) przy nadawaniu odznaczeń z okazji jubileuszu i chcieliśmy to naprawić teraz.

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Nagroda za prace sie należy, ale czy była to wlaściwa praca to zależy od zarządu. Tak bywa że tym ktorzy pracowali nic nie dano a osoby nie będace w straży są "wynoszone na ołtarze". Ciężka sprawa. Pamiętam jak ja otrzymywalem odznaki MDP były problemy bo to staż mały, za szybko ale w uzasadnieniu tylko napisane bylo " finalista OTWP" i przeszło.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat