Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Witam
My mamy takie legitymacje jak w podanym linku http://www.zosprp.poznan.pl/popup.php?m=pliki&id=103
Na pewno część z was też takie posiada..
Dzisiaj otrzymałem wszystkie dokumenty od byłego naczelnika i moje pytanie brzmi czy na zdjęcie musi nachodzić pieczątka jeśli tak to jaka podłużna jednostki czy z Orzełkiem...??? Bo mi się wydaje że powinna być z orzełkiem ale to tylko moje odczycie a nasz były naczelnik stawiał podłużną...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
maryousz1 pisze: czy na zdjęcie musi nachodzić pieczątka jeśli tak to jaka podłużna jednostki czy z Orzełkiem...??? Bo mi się wydaje że powinna być z orzełkiem
W OSP raczej nie są używane pieczęcie "z orzełkiem" -stosowna Uchwała ZG (załącznik nr 6) http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/uch ... czecie.pdf
Co do I-szej części pytania - z reguły we wszystkich dokumentach ze zdjęciem, pieczęć instytucji wydającej "nachodziła" na fotkę. Ja na okoliczność stemplowania legitymacji i np. potwierdzeń wpłaty składki członkowskiej, posiadam okrągłą pieczątkę średnicy ok.20 mm (a' la referentka). W koło napis Ochotnicza Straż Pożarna, wewnątrz koła- nazwa miejscowości. Taki stempelek jest już u nas stosowany od niepamiętnych czasów. Oczywiście Uchwała ZG nic o takim wzorze pieczęci nie wspomina, ale przecież nasi "dobrodzieje" mają tyle ważniejszych spraw, więc są ponad takimi "drobiazgami".
fireman90 pisze:Oczywiście Uchwała ZG nic o takim wzorze pieczęci nie wspomina, ale przecież nasi "dobrodzieje" mają tyle ważniejszych spraw, więc są ponad takimi "drobiazgami".
Mówi Panie Kolego. Twoja pieczęć powiedzmy, że nie spełnia wymagań.
Wzór graficzny pieczęci okrągłej przedstawia koło o średnicy 40 mm.
Wewnątrz umieszczone jest symetrycznie drugie koło o średnicy 30 mm, tworząc pas
o szerokości 5 mm. Na pasie widnieje napis „OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
w...............................”. Wewnątrz mniejszego koła umieszczony jest znak graficzny
przyjęty przez dana OSP .Znak ten może być związany z tradycja ochotniczej straży
pożarnej, lub może wynikać z historii regionu.
JakuB pisze:Panie Kolego. Twoja pieczęć powiedzmy, że nie spełnia wymagań.
Ależ Panie Kolego Takową pieczęć również posiadamy i jest używana tak jak w Uchwale ZG przykazano.
Jak zrozumiałem, @maryousz1 pytał o pieczęć do stemplowania legitymacji członkowskich i w tym sensie o używanej u nas napisałem. Co prawda nie próbowałem, ale może przywalenie takiej 40 mm pieczęci na fotkę w legitce całkiem efektownie by wyglądało .
W legitymacje jest znaczek m.p i tam trzeba przybić pieczątkę jaka ona powinna by??
Podajcie wzór w postaci rzeczywistego zdjęcia, zależy mi na czasie.
bonek92 pisze:też poprosze wzór legitymacji OSP ale w wymiarach do wydruku już
Nie posiadacie w Zarządzie sekretarza ? Przecież to on zajmuje się (powinien) m.in.takimi rzeczami jak wydawanie legitymacji. Chyba że nie jesteś członkiem OSP a "legitkę" chcesz mieć dla szpanu. Jeśli zaś masz szczęście być sekretarzem Zarządu, to udaj się do właściwego biura ZOW gdzie wydadzą Ci tyle legitymacji ile będziesz potrzebował.
A czy biuro Zarządu Oddziału Powiatowego wydaje legitymacje odpłatnie czy trzeba za nie jednak zapłacić Pytam bo ostatnio obiło mi się o uszy, że w naszym regionie aby otrzymać legitymacje od biura trzeba zapłacić za sztukę bodajże 3zł co wg mnie jest totalnym nieporozumieniem - legitymacje powinny być bezpłatne (wiem wiem, że takie mogą być kosztu druku legitymacji ale zważywszy na przynależność do Związku powinny być bezpłatne).
Adam Acher pisze:
Po drugie dobrze by było gdyby powstały legitymacje w postaci kart plastikowych, którymi można się wylegitymować jak np udzielamy pierwszej pomocy. W niektórych sytuacjach spowodowało by to mniejsze problemy z gapiami mających uwagi co do naszych kompetencji. Niekiedy policja nie chce dopuszczać do miejsca zdarzenia a sama nie zawsze wie jak pomóc poszkodowanym, więc jak by mieć taką legitymacje i nosić ją jak kartę do bankomatu to by było łatwiej.
prezokomendant pisze:Bardzo dobra propozycja z tymi plastikowymi legitymacjami (Wg wzoru można by wydrukować dwustronnie i zalaminować). Banalnie proste.
Druhowie podaję pod dyskusje projekt nowej legitymacji OSP typu karta bankomatowa (80x48 mm bez laminowania, po zalaminowaniu i przycięciu 85x54 mm), tak jak to sugerowali przedmówcy.
Karta zrobiona w Word, można wpisywać dowolne dane, wydrukować,(w miejscu Św, Floriana, oczywiście zdjęcie członka OSP) podpisać, zalaminować i używać.
Proszę o wszelkie uwagi, co jeszcze powinno się znaleźć na "legitce"? co dodać ? co usunąć? co zmienić?
Po uwzględnieniu uwag, projekt finalny legitymacji mogę udostępnić do powszechnego użytku.