Więcej niż jedna jednostka w miejscowości..

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
borys
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Polska Małopolska
Status: Offline

Więcej niż jedna jednostka w miejscowości..

Post autor: borys »

Witam, podczas urlopu zwiedziłem kilka miejscowości w Beskidzie Śląskim i naszły mnie takie pytania. Jakim cudem w małej miejscowości Wisła gdzie mieszka 11 tyś mieszkańców działają i to prężnie 4 jednostki OSP ?? Albo w Ustroniu 17 tyś mieszkańców i 5 ! jednostek OSP i do tego jednostka JRG !!! Oprócz tego jednostka GOPR. Rozumiem że teren górzysty ale aż taka ilość jednostek ? Oczywiście czym więcej tym lepiej jednak jak to przekłada się w podziale pieniędzy, sprzętu i jakie relacje panują między nimi ?

W pobliżu mojej miejscowości znam dwa takie przypadki
W Brzeszczach : OSP Brzeszcze i OSP Brzeszcze Bór
W Kętach : OSP Kęty i OSP Kęty Podlesie

Jednak w obydwu przypadkach te drugie są to małe dzielnicowe jednostki przy prężnie działających pierwszych
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Więcej niż jedna jednostka w miejscowości..

Post autor: druhprzemek »

Przede wszystkim zapewne są to bogate gminy, które mogą sobie na to pozwolić. Sytuacja może być różna. To jednak nic nie znaczy;]. Nikt im przecież nie zabrania istnienia. W miasteczku liczącym nawet i 3 tys. mieszkańców mogą działać swobodnie 5 OSP. Prawo nie zabrania przecież :P.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Świeta racja mozę ich być dowolna ilość. Wszystko jest kwestia pieniedzy, a musi to być bogata gmina bo z jednej miejscowości do KSRG wszystkie nie wstąpią a więc utrzymuje je gmina.
Awatar użytkownika

Charlie
OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol

Post autor: Charlie »

Witam, w mojej małej gminie jest aż 10 jednostek OSP + JRG więc mnie to nie dziwi. Nie wiem czemu takie zdziwienie? jeśli ktoś chcę działać społecznie to źle? Fakt nie jest łatwo dostać jakie kol wiek pieniądze na funkcjonowanie, ale liczy się to że ludzie chcą poświęcać się dla innych.
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

Charlie pisze:Witam, w mojej małej gminie jest aż 10 jednostek OSP + JRG więc mnie to nie dziwi.
Nie chodzi o gminę, tylko o miejscowość - kłania się czytanie ze zrozumieniem :mrgreen:

Osobiście nie spotkałem się z podobną sytuacją. Ale jeżeli działają prężnie i gmina ma z czego ich opłacać to czemu nie ;)

Topic author
borys

Ale panowie nie chodzi o to. Ciekawi mnie jakie są relacje między nimi? Czy strazacy "robią transfery"?
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

To pewnie już ich sprawy ;]. Zależy również od człowieka. Są ludzie co dali by zedrzeć sobie skórę za nazwę jednostki, a są ludzie co są obojętni. Zastanawiam się jednak po co transfery w OSP? To nie kluby sportowe, gdzie w grę wchodzą większe pieniądze niż ekwiwalent, który dawany jest na pokrycie kosztów poniesionych.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420

jemal

Post autor: jemal »

Kolego co powiesz na to że w Częstochowie jest 12 jednostek OSP z czego 4 w KSRG jedna ratownictwo wodne a do tego 3 JRG i CSPSP :):)

Topic author
borys

druhprzemek pisze:To pewnie już ich sprawy ;]. Zależy również od człowieka. Są ludzie co dali by zedrzeć sobie skórę za nazwę jednostki, a są ludzie co są obojętni. Zastanawiam się jednak po co transfery w OSP? To nie kluby sportowe, gdzie w grę wchodzą większe pieniądze niż ekwiwalent, który dawany jest na pokrycie kosztów poniesionych.
Znam dwie sąsiednie jednostki które rywalizują - a to która pierwsza przyjedzie na akcje, a to kto ma nowszy sprzęt itp. Na zawodach byle kto ma wygrać byle byle być wyżej niż sąsiedzi. Gdy gmina przekazywała nowe pompy Tohatsu jedna jednostka dostała ciut nowszy model. Komendant gminny był przez pewien czas Persona Non Gratta w tej wsi :D

Co do transferu to znam jedną osobę która zmieniła jednostkę gdyż miała mało wyjazdów i ogólnie był tam syf, a odległości miał podobne.

kolejną miejscowości jest Bieruń. Działają tam 3 OSP, Bieruń Nowy i Stary i OSP Czarnuchowice. Remizy OSP BN i Czarnuchowice leżą od siebie jakieś 2 km i obydwie jednostki należą do KSRG !! Jako ciekawostkę podam że Powiat Bieruńsko Ledziński jako jedyny nie posiada PSP. Ale za to nie znam drugiej takiej gminy gdzie by prawie każda jednostka była w systemie

protektor
OSP (gm., woj.): OSP Bieruń Nowy

Post autor: protektor »

Kolego Borys... Może zacznijmy od tego że Czarnuchowice nie są w systemie, lecz starają się wejść. Z nieoficjalnych źródłem wiem, że mają marne szanse.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat