Polityka a Straż

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
dh.michal
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
Kontakt:
Status: Offline

Polityka a Straż

Post autor: dh.michal »

Witam Druhny i Druhowie, na samym początku chcę napisać, że nie należę do żadnej partii i nie kandyduję w tych wyborach.
Niby nie jest to strona do spraw politycznych, ale jednak muszę coś napisać.
Jak wiecie 9 października odbędą się wybory parlamentarne, w tych wyborach kandyduję także PSL bo to właśnie o niej będę pisać. Ja nikogo do niczego nie zmuszam, a dają bardzo dobrą propozycję.
Dlaczego warto strażakom zagłosować na PSL, ponieważ jest to jedyna partia którą obchodzą jednostki OSP partii tj.PO, PiS,SLD ich to nie obchodzi oni jeżeli czymś już się zajmują to tylko tym co według nich pomoże Polsce , oni uważają że pożarami lepiej niech się zajmie PSP , a OSP to przeżytek. Druh Waldemar Pawlak jaki jest to jest, ale to człowiek ze wsi, to strażak, on rozumie potrzeby wsi , a także jednostek OSP, czasami zdarza się, że czegoś dla straży nie zrobi choć ma taką możliwość, ale on nas strażaków rozumie. Ja sam osobiście będę głosował na ludzi PSL na Pana Pawlaka nie bo nie jest z mojego okręgu wyborczego, ale na ludzi z mojego okręgu wyborczego z Polskiego Stronnictwa Ludowego, po to że to PSL wygrał a pan Pawlak, żeby został Premierem, to na pewno wyjdzie ludziom nie tylko ze wsi ale wszystkim, a najbardziej strażakom zwłaszcza z OSP wyjdzie to na dobre. PiS już rządziło nic dla nas nie zrobił,PO już rządziła nic dla nas nie zrobili, SLD już rządził nic dla nas nie zrobili, małe partie nic dla nas nie zrobią chyba że w ostatnim roku kadencji bo pierwszo będą chciały nabrać dla siebie, a PSL co prawda rządził ale to byli inne czasy bo nie byliśmy jeszcze w Unii Europejskiej , więc PSL jeszcze nie rządził, więc niech pokaże co potrafi a będziemy wszyscy zadowoleni.

Zachęcam do glosowania na PSL, bo oni nam (mam nadzieję) pomogą.

Na koniec chciałbym jeszcze zacytować słowa pewnego strażaka
"...puki Pan Pawlak będzie strażakiem będzie miał mój głos..."

Więc głosujmy na swoich.

Pozdrawiam
„Idę tam,skąd wszyscy inni uciekają w obawie przed śmiercią”

http://www.osp.wies-zebry.pl

grzegorz79
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie

Re: Polityka a Straż

Post autor: grzegorz79 »

Powinno być bez komentarza,ale co Pan Pawlak zrobił dla nas przez ostanie cztery lata?Moim zdaniem NIC,szczególnie biorąc pod uwagę,że jest w-ce premierem.
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

:shock: No to mnie kolego rozwaliłeś tym postem...
Niech każdy zagłosuje zgodnie z własnym sumieniem. Forum strażackie nie jest od tego aby przekonywać kogoś do głosowania na tą czy inną partię polityczną...

A co myślą strażacy?
Pozwolę sobie przytoczyć wątek z tego forum: http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=2466
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

jakbym byl tu modem to już byś miał bana za takie posty
q.wa kościół się w polityke wpier.la teraz jeszcze na forum osp będą spoty wyborcze
no wariatkowo ten kraj

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Ja osobiście nie sądze ze pan Pawlak jest super prezesem ale jaki jest to jest. Nastepny zjazd krajowy wybierze raczej nowego, ale co to ma do rzeczy ? Głosujemy w rzeczy samej na partie ale czy to da nam cokolwiek? Kto ma zadbać o przyszłość strażaków jak nie sami strażacy? Mamy renome ( jak widać na forum wielu podpalaczy itp ja psuje). Jest nas dużo nawet bardzo i teraz kazdy chce nasze glosy. Popatrzmy na swoje samorządy ( nie wszystkie) jak odmawaija zakupu sprzętu. Ale jesli sprzet przez caly czas swojego użytkowania uratuje komuś zycie czy nie warto? Oczywisćie dobry strażak pójdzie do wyborów i wybierze tak jak uważa. Ale wybierze tak jak ON uważa a nie jak nawołuje ktoś na forum.

Remi ze Służewa
OSP (gm., woj.): Służewo gm. Aleksandrów Kujawski

Post autor: Remi ze Służewa »

pietruch pisze:jakbym byl tu modem to już byś miał bana za takie posty
q.wa kościół się w polityke wpier.la teraz jeszcze na forum osp będą spoty wyborcze
no wariatkowo ten kraj
A co ma do całej sprawy kościół chyba chciałeś troszkę na forum pokrzyczeć.
BOGU NA CHWAŁĘ, LUDZIOM NA POŻYTEK
http://www.ospsluzewo.za.pl

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

heeh pokrzyczec to ja sobie moge w domu
Są rzeczy instytucje osoby ktore powinny być apolityczne

i dobrze dh.michal zauwazyl to nie jest strona do spraw politycznych tylko skoro to wie to po co porusza sprawe polityki

Topic author
dh.michal
OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
Kontakt:

Post autor: dh.michal »

pietruch pisze:
i dobrze dh.michal zauwazyl to nie jest strona do spraw politycznych tylko skoro to wie to po co porusza sprawe polityki
Sprawy polityki poruszam, ponieważ to dotyczy także nas strażaków ochotników, bo PSP jest musi być i już, a OSP nie, gdy wygra PiS,SLD, lub inne partie, to już teraz możemy rozwiązywać nasze jednostki, bo oni je rozwiążą, albo wyłączą nas z działań ratowniczych, bo to za dużo kosztuje, ale to właśnie dzięki ochotnikom dużo ludzi wciąż żyje, wciąż stoją budynki , a także spokojnie rosną lasy, bo PSP bez nas nie dało by rady. Zauważyliście że nie napisałem obok PiS i SLD, PO ponieważ gdyby niestety wygrali (znowu) i byliby w koalicji z PSL, byłoby tak jak jest, gdyby byli w koalicji z inną partią, byłby koniec OSP, ale PSL jeszcze nas trzyma, wyżej jeden z druhów napisał, że Prezes Pawlak jest wicepremierem więc może więcej, nie nie może bo platforma nie pozwala, a PSL musi się ich trochę słuchać i nie przesadzać bo PO zrobi to co PiS z Samoobroną i LPR, wywali ich, a wtedy będzie koniec OSP. A gdyby PSL wygrało na pewno bylibyśmy mieli lepiej oni o to by zadbali, mielibyśmy więcej dofinansowania na sprzęt. A to zależy tylko od nas.

Jeszcze jedna sprawa jeden z druhów wyżej podał link do innego artykułu o Prezesie Pawlaku, a dotyczy to że Prezes nie chodzi w mundurze, i oczywiście to się nam nie podoba (dla mnie też) bo jaki przykład daje. Ale gdyby chodził to byłoby źle bo jak polityk niech chodzi w garniturze, a nie się "pokazuje". Dla nas Polaków nigdy dobrze nie będzie, raz chcemy tak i gdy już tak jest, to źle przedtem było dobrze.
Pozdrawiam
„Idę tam,skąd wszyscy inni uciekają w obawie przed śmiercią”

http://www.osp.wies-zebry.pl

druh Marek
Kontakt:

Post autor: druh Marek »

Ja powiem krótko, żadna partia nie rozwiąże OSP bo to byłby strzał w swoje pięty, zresztą nikt by nie miał odwagi... a jak doszłoby do tego w szczerze wątpię, napewno ruch strażacki nie pozostałby bierny, ale to nie te czasy Panowie :)

ja sam szczerze niewiem na kogo głosować, bo nam potrzeba ludzi którzy nie ciągle gadają i się kłócą ale działają i to na naszą korzyść, kiedyś były maile od Janusza Piechocińskiego, ogólnie partie powinny przed głosowaniem przedstawić swój plan działań do wglądu każdego obywatela, na co by kładli nacisk, co by chcieli zrobić itd... Zresztą w całej polsce jest tych oddziałów, biur partii chyba nie poto by tam siedzieć i pierdzieć w stołek? tylko poto by żyć między ludźmi i czuć ich potrzeby, zbierać informacje i informować "górę" o brakach, pomocy i inwestycjach nieprawdaż?

a tu jest jak jest, jak się dopomina człowiek to może i dostanie, jak nie to widocznie jest OK... a i tak będą robić to co chcą później, a my będziemy żałować...

np. od 2008 roku zmieniły się przepisy Urząd Skarbowy szaleje i daje kary OSP za organizowanie festynów, zabaw za to że nie mają kas fiskalnych, nie prowadzą działalności gosp. a ktoś chyba zapomniał, że nie robi się tego z nudów, tylko ma się plany, chęci ale trzeba pieniędzy... a prowadzenie działalności przy niskich obrotach w osp oraz wprowadzenie pełnej księgowości jest dla mnie chore... Ktoś kto siedzi na górze niech się zastanowi nad tym wszystkim, bo OSP to nie tylko akcje, szkolenia, to też działalność kulturowa itd. a kontrole z US, kary itd nas ochotników nie napawają do pracy a zniechęcają do działań i coś co możnaby było zrobić, a zarobione z tego tytułu pieniądze zainwestować w sprzęt nie zostanie wykonane bo staje sie nieopłacalne...

jak to powiedział pewien Pan z US" z całym szacunkiem dla OSP, rozumiemy wszystko, ale straż niech się zajmie ratowaniem a nie zarabianiem pieniędzy bo przepisy chcąc nie chcąc musimy przestrzegać wszyscy"

więc albo niech Państwo doposaży wszystkich po zęby w sprzęt to straż zajmie się samym ratownictwem, albo niech pozwoli ochotnikom zarobić, a brakujące kwoty do danego zakupu dofinansować.
pozdrawiam

druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Takie reklamowanie partii powinno być zabronione na forum. Osobiście walczę z takiego typu zachowaniem: postrzeganiem, że OSP i partie polityczne, a szczególnie PSL to jedno. Teraz do Druha, który reklamuje PSL i Druha Prezesa Pawlaka: Szlag mnie k***a jasny trafia i krew jasna zalewa, wylewa się przez uszy, nozdrza i oczy jak widzę Pana Prezesa. Skoro jest taki świetny, to czemu nie robi noc w kierunku ciągłej modernizacji Jednostek? Czemu nie ułatwia pewnych spraw typowo finansowo-operacyjnych jak np. dofinansowanie karosacji używanego wozu bojowego? A teraz najbardziej banalne pytanie: Czemu Druh Prezes nie asymiluje się z nami? Na każdym święcie strażackim widzę go w garniturze. Nie mówię, żeby paradował 24/7 w galówce, ale mógłby w końcu pojawiać się i ułatwiać Jednostkom ich funkcjonowanie, a nie przeznaczać więcej pieniędzy na możliwość zakupu mundurów wyjściowych niż UPS-ów czy jak kto woli Nomexów, bo był kiedyś taki rok. Ostatnio pojechałem na akcję ratowniczą, a strażak z PSP pyta się gdzie mam rękawiczki i wstyd mi było powiedzieć, że są tak zużyte, że mógłbym równie dobrze założyć rękawiczki-jednorazówki do roboty, które były używane przy rąbaniu i układaniu drewna.

Czas w końcu, aby Związek i wszystkie OSP przestały utożsamiać z partiami politycznymi. Nie chcę pozbawiać kogokolwiek swoich upodobań politycznych, ale te powinny zostać w domu, a w remizie każdy powinien mieć na celu dobro straży, a nie PiS-u, PO, SLD, PSL-u, PJN-u, Ruchu Palikota i innych cholernych polityków. Zajmijmy się w końcu strażą, a nie polityką. Śp. B. Chomicz pewnie skręca się w grobie widząc z góry, co się dzieje z dziełem, które utworzył, bo nie tak to wszystko miało wyglądać. I idąc śladem jednego z kabaretów: może jest to mocne, ale k... potrzebne!

Daj sobie spokój Druhu z politycznymi zagrywkami. Nie takie z nami numerki.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420

marqs
OSP (gm., woj.): BIESAL, warmińsko-mazurskie

Post autor: marqs »

Dokładnie.Sympatie i antypatie polityczne zostawmy w domu.

P.S. do autora postu - Pan Prezes Pawlak i jego PSL współrządził już tym krajem w koalicji z róznymi partiami więc nie mów ze nie miał szansy nic zmienić bo miał o ma cały czas a jednak sytuacja wielu jednostek OSP sie pogarsza a nie polepsza. nie patrzymy na polityków działajmy sami. To napewno da większy efekt niz liczenie na ludzi których obchodzi obywatel na miesiąc przed wyborami a przez kolejne lata obchodzimy ich tyle co zeszłoroczny śnieg
Amen
Awatar użytkownika

TadekB

Post autor: TadekB »

Pietruch napisał, że są instytucje, które powinny być apolityczne. Nie wiem jak Wy, ale ja do tych instytucji zdecydowanie zaliczyłbym OSP. My nie powinniśmy mieć celów politycznych i politycznych sposobów działania. Gdybym przed wyciągnięciem gościa z samochodu albo wyjazdem do pożaru zastanawiał się, jakiej opcji jest poszkodowany, to chyba bym się ze straży wypisał. Proponuję temat zamknąć.
A co do likwidacji, to niech się PSP martwi, bo tam idzie kupa kasy, a poza dużymi miastami i tak PSP bez OSP sobie nie poradzi. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to niech spróbuje sobie wyobrazić ogólnopolski tygodniowy strajk OSP. Masakra.
998 + 112 = 1110 !

Firestarter
OSP (gm., woj.): Okolice Krakowa

Post autor: Firestarter »

Panie prezesie Pawlak .bardzo proszę nie angażować munduru OSP w kampanie wyborczą.Oto przykład http://www.tvn24.pl/12690,1716585,0,1,p ... omosc.html

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Moze to nie ten temat ale to juz przesada. Na tych gościach w żadnym miejscu napisu STRAŻ ani czegos podobnego tylko PSL. Tak jakby to partia ratowała ludzi.

jemal

Post autor: jemal »

Dla mnie PSL w ten sposób poniża strażaków ochotników ponieważ wyręcza się się nimi tylko nie wiem dlaczego Ci panowie się zgodzili na wystąpienie w spocie wyborczym. Ostatnio również widziałem jak na konferencji prasowej PSL-u temu politykowi co się wypowiadał podawał kartki ktoś w mundurze galowym to jest według mnie obraza dla nas u ustawianie nas pod PSL, a obstawiam że nie każdy z nas sobie tego życzy bo ja np. nie. Ale zauważyłem również po Panu Pawlaku że wybory się zbliżają bo w mundurze się dzisiaj prezentował. Czyżby chciał zdobyć Nasz głos??
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat