dyskwalifikacja za buty na zawodach powiatowych

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
Facho998
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

dyskwalifikacja za buty na zawodach powiatowych

Post autor: Facho998 »

Co o tym sadzicie buty skórzane z atestem zostały zakupione w sklepie strażackim a na zawodach zostaliśmy z dyskwalifikowani bo niby buty tego typu nie są skórzane według sędziego głównego a co śmieszne nie było weryfikacji przed startem tylko po starcie jak już przebiegliśmy sztafetę i zawodnik z drugiego toru doniósł ze niby mamy nie odpowiednie buty
Załączniki
ten typ buta
ten typ buta
Grom_WZ_742_2.jpg (6.07 KiB) Przejrzano 4540 razy
Awatar użytkownika

major
OSP (gm., woj.): XXXXXXXXXXXXXXX

Re: dyskwalifikacja za buty na zawodach powiatowych

Post autor: major »

Sam w takich biegam i jeszcze nikt nigdy słowa nie powiedział na żadnych zawodach. Po za tym co chwile widać że, wielu zawodników biega w tych butach na różnych zawodach od gminnych zaczynając a na krajowych kończąc.
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

To jakaś kpina. Z tego co pamiętam zawsze na odprawach jest określone że obuwie ma być za kostkę! Ja bym na Waszym miejscu składał protest do Komendanta Powiatowego. Skrzywdzono Was i tyle w temacie. :cry:
Awatar użytkownika

galovy998
OSP (gm., woj.): osp Gorzedów Kamieńsk Łódzkie

Post autor: galovy998 »

U nas połowa druzyny miała takie buty i nikt nic nie mówił. Sa za kostke to powinno być ok. Piszcie protest.

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

widać że mało kto znał regulamin z sędziów:

najnowszy:

obuwie – buty skórzane albo z tworzywa. Wymagane jest obuwie obejmujące lub zakrywające
kostkę. Przytwierdzone do podeszwy kolce, korki i metalowe szpilki nie są dozwolone.
Nie dopuszcza się obuwia sportowego,

stary:

obuwie - buty na twardej podeszwie z cholewką powyżej kostki,
wzmocnione trzewiki skórzane z podwyższoną cholewką lub skutery - nie
dopuszcza się obuwia sportowego,

wiec ewidentny protest trzeba składać

dodam że myśmy startowali w jeszcze lżejszych butach i nikt nawet słowem nic nie powiedział że są złe.

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

teraz to już musztarda po obiedzie obawiam się
podczas zawodów było zrobić aferę i może by coś dała a teraz to co wam ze skarg drugi raz ktoś zawodów nie zrobi raczej

u nas też nam chcieli punkty wjeb...ć za to że klucz spadł z podestu wskutek pracy pompy ew może go mechanik przesunał jakoś, fakt faktem chłopaki od ssawnego rzucili klucze i oba zostały, ale kilku ludzi poszło do sędziów i przyznali nam rację

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Niestety wszyscy mają racje to zwyczjme pszustwo. Ale jak to było dobrze napisane musztarda po obiedzie wiec teraz moze lepiej nie robić sobie wrogów? Taka moja rada ale w myśl starej zasady " Jak chcieli was udupcyć i udupcyli"

Tomasz 56
OSP (gm., woj.): Drohiczyn; Podlaskie

Post autor: Tomasz 56 »

Druhowie trzeba czytać regulamin i pamiętać co w nim piszą, regulamin dopuszcza obuwie zakrywające kostki nic nie mówi jkiej firmy to ma być a klucze mogą leżeć na ziemi nie muszą na podeście :lol:

witan

Post autor: witan »

Jeżeli chodzi tu o zawody drużyn z powiatu Wadowice, to pozwolę sobie o komentarz. Byłem na tych zawodach jako obserwator. To co pokazali sędziowie z JGR Andrychów oraz JGR Wadowice to obraz nędzy i rozpaczy. Ich znajomość regulaminu jest bardzo nikła. Sytuacja na zawodach wyglądała tak. Drużyna danej jednostki OSP przystąpiła do biegu sztafetowego bez wcześniejszej weryfikacji sprzętu, odzieży czy obuwia (która powinna być dokonana przed wejściem jednostki na płytę boiska). Po zakończonym starcie któryś z sędziów zgłosił sędziemu głównemu, że jeden z zawodników startował w nieodpowiednim obuwiu. Sędzia główny ogłosił dyskwalifikacje drużyny ze względu na "nieregulaminowe obuwie". Jednostka OSP odwołała się od tej decyzji i otrzymała zgodę na ponowny start w biegu sztafetowym ale w innych ("regulaminowych") butach. Strażacy przebrali buty i ponownie przystąpili do biegu sztafetowego. Wywołało to fale protestów innych drużyn. Kibice wygwizdali i zbruzgali drużynę, która startowała po raz drugi. Sędzia główny zwołał dowódców drużyn i po krótkiej naradzie postanowił, że dana jednostka będzie dopuszczona do ćwiczeń bojowych pod warunkiem, że w klasyfikacji będzie liczył się czas pierwszego biegu w sztafecie danej OSP tzn. biegu w którym startowali niby w "nieregulaminowym obuwiu". Warto zaznaczyć, że w drugim starcie - w "regulaminowym obuwiu" drużyna uzyskała lepszy czas. Bardzo kontrowersyjne są więc decyzje sędziego głównego, który nie dość, że wykazał się nieznajomości regulaminu co do wymaganego obuwia to jeszcze nie jest konsekwentny. Drużyna o której mowa przystąpiła więc do bojówki i tym samym brała udział w rywalizacji o mistrzostwo powiatu. W bojówce dana jednostka pokazała na co ją stać gdyż uzyskała świetny wynik i tym samym zdeklasyfikowała pozostałe drużyny. W klasyfikacji ogólnej uzyskała najlepszy czas. Jakież było więc moje zdziwienie gdy podczas ogłoszenia wyników okazało się, że drużyna ta zajęła ostatnie miejsce z powodu dyskwalifikacji. Przy takim sędziowaniu nie można mówić o zdrowej rywalizacji. Sędziowie w ogóle nie nadający się do prowadzenia zawodów, nieprofesjonalni. Wywołali niemałe zamieszanie i to bezpodstawnie przez co jednostka o której była mowa została zmieszana z błotem. Po prostu skandal....

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

witan to co piszesz jest smutne i niestety prawdziwe na bardzo wielu powiatach.

Furgot

Post autor: Furgot »

Brawo dla wszystkich najmądrzejszych. A ja znam sprawę od drugiej strony ponieważ doskonale znam sędziego głównego i znam tez jego komentarz do tej całej sprawy.

Wiem co było mówione na odprawie sędziowskiej przed tymi zawodami powiatowymi! I wiem, że głośno i wyraźnie przy aprobacie przedstawicieli wszystkich drużyn ustalono tam, że seniorki i seniorzy startować będą w obuwiu SKÓRZANYM a nie materiałowo-skórzanym!!! Sędzia główny poruszał wtedy wszystkie możliwe szczegóły regulaminowe, odprawa trwała 3 godziny i część jej uczestników miała już serdecznie dość problemów i problemików i innych cudów na kiju jakie wymyślali przy tym niektórzy druhowie - szczególnie z niektórych jednostek - a głównie OSP Stanisław Dolny!!!

Mało tego - wiem też, że sędzia główny wysłał po tej odprawie e-maila do wszystkich jednostek (wiem bo też go posiadam w swojej skrzynce), w którym stoi jak wół, że obowiązuje (jak ustalono na tej odprawie) obuwie SKÓRZANE (a nie materiałowo-skórzane). Jest to do sprawdzenia w poczcie elektronicznej!

Więc stając tu w obronie sędziego głównego, pytam was - czy te buty, które prezentujecie powyżej (na zdjęciu) to są buty SKÓRZANE??? Jeśli tak, to ktoś tu jest chyba ślepy i... Bo moim skromnym zdaniem to są buty materiałowo-skórzane. Gdyby ktokolwiek na odprawie rzucił propozycję, że mogą być tego typu buty, to chyba logiczne, że sędzia nie miałby nic przeciwko temu aby w nich startować a że nikt nie puścił wówczas pary z gęby na ten temat (bo większość ma typowe buty SKÓRZANE więc im to zwisało) to niby czyja wina że sędzia dał możliwość Przytkowicom żeby mogli wystartować po raz drugi? Sędziego wina ? Przecież on był konsekwentny z ustaleniami z odprawy!

A jak miał ukarać druhów z Przytkowic ze niezgodne z ustaleniami obuwie? Nie ma za to punktów karnych w regulaminie i nie ma za to dyskwalifikacji!
To szef drużyny z Przytkowic sam stwierdził, że w związku z buntem pozostałych drużyn (które też w tym momencie popisały się - najlepiej to się tylko buntować i protestować) co do szansy jaką Przytkowicom dał sędzia główny i decydują się (czyli Przytkowice) na dyskwalifikację za sztafetę! Trzeba tu dodać, że inne drużyny zachowały się tez nie fair ponieważ jak zobaczyli, że Przytkowice uzyskały lepszy czas to hejże na nich i na sędziego, że oni się wycofują z zawodów. To był normalny szantaż - brawo panowie z Inwałdu, Nidku, Witanowic, Łękawicy, Marcyporęby, Spytkowic, Stanisławia Dolnego, Jaszczurowej, Lanckorony!
Warto dodać, że w sytuacji kiedy już było po pierwszym biegu Przytkowic i okazało się , że mieli te buty niezgodne z ustaleniami z odprawy sędzia nie miał możliwości podjąć innej decyzji niż powtórzenie biegu ponieważ w regulaminie nie ma za to ani dyskwalifikacji ani punktów karnych!!! Jest tylko napisane, że powtórzenie konkurencji może nastąpić m.in. "w przypadku innych ewidentnych np. utrudnień").

W związku z powyższym Przytkowice PO PODJĘCIU PRZEZ NICH SAMYCH decyzji o niejako samo-dyskwalifikacji w sztafecie miały świadomość, że bojówkę będą robić tylko "na pokaz".

I co wy na to? Nadal uważacie, że sytuacja była tak oczywista i sędziowie, a szczególnie sędzia główny, nie zna regulaminu?

To Przytkowice były głównym inicjatorem całego zamieszania (nie licząc zbyt późnej reakcji sędziów sztafetowych, którzy nie zgłosili przed startem faktu posiadania obuwia niezgodnego z ustaleniami a powinni to zrobić) ponieważ byli tak zapatrzeni w siebie, że zapomnieli o uzgodnieniach z odprawy! A z drugiej strony nie było ich jak ukarać regulaminowo za to obuwie ponieważ, jak już pisałem, w regulaminie nie ma za to kary!!!

Kończąc - nie chodzi o to, że sędzia nie zna regulaminu i nie dopuścił do startu w obuwiu, które jest dopuszczone na zawodach wojewódzkich i krajowych tylko o to, że ustalano na odprawie inny rodzaj obuwia i nikt nie wspomniał o takim typie!
I teraz wszyscy wieszają psy na sędzim głównym, który jak się okazało był właśnie w pełni świadomy tego co uzgodniono i doskonale znał regulamin! No ale najlepiej zmieszać z błotem jego niż przyznać się samemu do błędu!!

Tak panowie z Przytkowic !!! To właśnie Wy przez swoje niedbalstwo stworzyliście tą całą nerwową atmosferę i jeszcze obrażacie człowieka, który chciał wybrnąć bezkonfliktowo z tej sytuacji nie krzywdząc przy tym żadnej z drużyn.
Przemyślcie to sobie wszyscy krytykanci i jeśli macie choć odrobinę oleju w głowie i HONORU to zastanówcie się czy na pewno sędzia główny jest taki zły jak piszecie? Bo moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie!

Topic author
Facho998

Post autor: Facho998 »

Witam . i zwracam się do kolegi ,,Furgot’’ obuwie które jest na powyższym zdjęciu jest obuwiem skórzanym z dodatkiem membrany wodoszczelnej a nie jak piszesz (skórzano materiałowe), i nie wiem od kiedy na zawodach jest zatrudniany rzeczoznawca czy też materiałoznawca od obuwia! a było ich sporo . Nie potrafię zrozumieć o jakiej samo-dyskwalifikacji kolega pisze, bo jak by nie było ,to jak drużyna może się sama z dyskwalifikować ? ??drużyna może tylko nie podejść do wykonania ćwiczenia i wówczas ,po trzech minutach można drużynę zdyskwalifikować ,a myśmy podchodzili i to 3 razy ( 2 razy sztafeta ,1 raz bojówka ) i nie byliśmy świadomi tego że, niby do ćwiczenia bojowego podchodziliśmy na pokaz ,co ważne nie tylko my nie byliśmy tego świadomi bo drużyna startująca na drugim torze też o tym nie wiedziała jak również druhowie z innych jednostek też nie wiedzieli i sędziowie oceniający nasz start też chyba nic o tym nie wiedzieli bo osobiście od jednego z nich usłyszałem gratulacje za wykonanie ćwiczenia bojowego. A jak już miało by takie ćwiczenie być wykonane na pokaz to powinno być wykonane po zakończeniu konkurencji (przynajmniej moim skromnym zdaniem),a my byliśmy wywoływani do startu przez ,spikera w tym czasie w którym mieliśmy startować i z tą drużyną którą mieliśmy wylosowaną i tez bez tej informacji ze została drużyna zdyskwalifikowana , a o tym że zostaliśmy zdyskwalifikowani dowidzieliśmy się na końcu zawodów czyli na ogłoszeniu wyników ,stojąc w szyku .I to nie jest tak że ja tu kogoś oskarżam , ja tylko zadałem proste pytanie.[ CO O TYM SĄDZICIE ] I też to nie ja wymieniłem nazwy jednostek które brały udział w zawodach i też nie ja wymieniłem nazwy JRG które sędziowały te zawody .Możesz mi jeszcze pokazać w którym momencie zawodów ,twoim zdaniem, my jako drużyna wykazaliśmy się NIEDBALSTWEM? I ŻE MY OBRAŻAMY SĘDZIEGO ? GDZIE I KIEDY ZEŚMY TAK POSTĄPILI??? Ja osobiście wrzuciłem ten wątek na forum bo uznałem że jest on ciekawy i mało spotykany (oryginalny) ,forum jest od tego aby właśnie takie sprawy poruszać i prowadzić nad nimi dyskusje i jak widać w moim pierwszym poście na ten temat nikogo tam nie obrażam I nie obrażam też w drugim poście ,a to ze inne osoby piszące na tym forum się wypowiadają ,to mają takie prawo i jeżeli uznałeś ze ktoś z komentujących kogoś obraża zwróć mu uwagę . Przypuszczam ze chodzi ci miedzy innymi o komentarz ,,sslawek77’’ ,,Łukasz99’’ ,,witan’’ to powiem tak ,mnie to wcale nie dziwi bo jak kolega Furgot by się przeszedł podczas tych zawodów wzdłuż parkingu, to zobaczyłbyś samochody o tablicach rejestracyjnych z różnych powiatów naszego województwa ja widziałem powiat suski, powiat oświęcimski, powiat myślenicki . i sądzę że przyjechali sobie goście zawody oglądnąć bo sami tak robimy, że jak są zawody gdzieś w pobliżu to na nie jeździmy bo zawsze można się czegoś nowego nauczyć.
A żeby było ciekawie to dorzucę jeszcze małą fotke
foto
foto
a.jpg (88.44 KiB) Przejrzano 4029 razy
TO BYŁY TE SAME ZAWODY I ZAWODNIK innej OSP KTÓRY CHWILĘ WCZEŚNIEJ ZESZEDŁ Z BIEGU SZTAFETOWEGO . NO ALE CICHO BO NIKT NIC NIE WIDZIAŁ , A i PO CO SIĘ PRZYZNAWAC !!! Fajne buty tylko troszkę się ubrudziły.

A teraz odniosę się do drużyn które ,protestowały czy tez donosiły (skarżyły) ,szantażowały ZAPAMIENTAJCIE TO ,ŻE DRUŻYNA MOŻE SIĘ ODWOŁAC TYLKO W SWOIM IMIENIU a nie tak jak to uczyniły ,ze doniosły czy też szantażowały .
I TO WSZYSTKO CO MIAŁEM DO POWIEDZENIA W TYM TEMACIE
Pozdrawiam -druh Krzysztof Zamysłowski
Jak już wcześniej napisano OSP PRZYTKOWICE

Furgot

Post autor: Furgot »

Do kolegi Krzysztofa Zamysłowskiego.
Po pierwsze: Obuwie które jest na powyższym zdjęciu nie jest obuwiem skórzanym lecz skórzano-materiałowym a tym materiałem jest właśnie membrana wodoszczelna, która przez to, że jest elastyczna znacznie ułatwia poruszanie się w takim bucie a więc pozwala (teoretycznie) na osiąganie lepszych wyników!
Sam więc sobie przeczysz ponieważ raz przeczysz że są to buty skórzano-materiałowe a za chwile sam piszesz że są zrobione ze skóry i z membrany! Zdecyduj się więc chłopie.
A oto linki to stron na których opisane są te buty - to tak żebyś nie miał wątpliwości że to nie są buty w całości skórzane.
http://www.sprzet-poz.pl/index.php?acti ... brany=2152
http://www.systemplus.sklep.pl/trzewiki ... -1720.html
http://mroden.lublin.pl/t98_buty_grom_wz742.html
Po drugie - nie wiem czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy czytasz tylko te fragmenty, które są dla Ciebie wygodne ale skoro na odprawie ustalono że maja być buty SKÓRZANE (a nie skórzane z jakimiś dodatkami) to po co ta cała dyskusja??? Drużyna z Przytkowic mogła zwrócić uwagę sędziemu na odprawie, że ma taki typ butów na których startowała wcześniej i zapewne byłoby po kłopocie ale jakoś Wam sie chyba nie chciało bo wiem z relacji (bardzo dokładnej zresztą), że nie było na ten temat mowy. Na odprawie z sędzia WSZYSCY zaakceptowali wybór obuwia SKÓRZANEGO i dostali to na piśmie drogą e-amil! Czy Ty naprawdę nie rozumiesz tego fragmentu czy po prostu celowo nie chcesz tego zauważyć i zrozumieć bo tak jest dla Was wygodniej i możecie czuć sie pokrzywdzonymi ofiarami?!
Po trzecie: z tą tzw. samo-dyskwalifikacją tak to właśnie było - dowódca drużyny z Przytkowic nie godząc sie z propozycją sędziego (który został poddany presji WSZYSTKICH pozostałych drużyn - a nie tylko Waszych "przyjaciół" ze Stanisławia Dolnego) którą wcześniej juz opisywałem sam stwierdził (są na to świadkowie), że drużyna z Przytkowic wybiera dyskwalifikację w sztafecie niż zgodzenie sie na opisane wyżej rozstrzygnięcie i rezygnuje z udziału w bojówce! Tak właśnie było kolego druhu! To jest dokładna relacja sędziego i na pewno potwierdzą to dowódcy pozostałych drużyn seniorów.
To nie od sędziego wyszła decyzja o dyskwalifikacji (za tę konkurencję) bo nie mogła wyjść gdyż jak juz pisałem nie ma takiej możliwości według regulaminu! Ale regulamin kolego to trzeba znać a nie tylko udawać że sie go zna!
Po czwarte - to tez odnośnik do znajomości przez kolegę regulaminu. A gdzież to jest napisane, że "drużyna może tylko nie podejść do wykonania ćwiczenia i wówczas ,po trzech minutach można drużynę zdyskwalifikować"???/ Bzdura. Nie ma takiego zapisu. Jest tylko zapis, że drużynę można zdyskwalifikować za NIEUKOŃCZENIE konkurencji w ciągu 3 minut ale nie za to że podchodzi do wykonanie konkurencji dłużej niż 3 minuty! W regulaminie nie ma nawet jednego słowa na temat czasu jaki jest na przygotowanie się do startu! Po raz kolejny kolega udowadnia, ze nie zna regulaminu ale jak widać bardzo chce uchodzić za fachowca i dyskutowac na ten temat.
Po piąte: Po kilkunastu minutach od tej sytuacji dowiedziałem się, że jednak dowódca drużyny z Przytkowic był u sędziego przekazał sędziemu głównemu wiadomość, że OSP Przytkowice wystartują jednak w bojówce. Nie wyobraża sobie chyba kolega, że po wcześniejszej deklaracji dowódcy z Przytkowic że decyduje sie na dyskwalifikacje w sztafecie, sędzia mógł znowu przywracać Wam punkty za sztafetę. Decyzja dowódcy z Przytkowic była podjęta z pełną świadomością i wiadomo było że drużyna za sztafetę ma "tyły" i startuje w bojówce tylko dla zasady. Skoro Wasz dowódca Wam tego nie uświadomił to już Wasz problem. Sędziowie oceniający Wasz start nie musieli tego wiedzieć - do czego im ta wiedza potrzebna? Sędziowali Wasz start tak jak każdy - bez żadnych uprzedzeń czy tez podtekstów. Nie dostaliście chyba zresztą żadnych punktów karnych za wykonanie co chyba świadczy o tym, że oceniano Was chyba uczciwie. Nie sądzi kolega? A że dostaliście gratulacje - w tym wypadku należały sie Wam - pokazaliście że jesteście sportowo najlepsi (ale niestety organizacyjnie nie do końca).
Nazwa, ze ćwiczenie wykonywane było "na pokaz" jest moim skrótem myślowym więc nie czepiaj sie tego. Chodził mi o to, że nawet najlepszy wynik nie gwarantował Wam wówczas dobrego miejsca.
Po szóste:
"Możesz mi jeszcze pokazać w którym momencie zawodów ,twoim zdaniem, my jako drużyna wykazaliśmy się NIEDBALSTWEM?"
Tak, mogę. W czasie odprawy przed zawodami i ewentualnie przed rozpoczęciem zawodów (bo zawsze wtedy jest jeszcze na to czas), nie upewniając się u sędziego czy ten typ butów można traktować jako uzgodnione SKÓRZANE.
Po siódme:
"I ŻE MY OBRAŻAMY SĘDZIEGO ? GDZIE I KIEDY ZEŚMY TAK POSTĄPILI???"
Tak - byłem niedaleko jak np. jeden z młodych seniorów z Przytkowic pyskował sędziemu przed rozpoczęciem powtórzonego biegu na pierwszym odcinku sztafety! Jak znam życie ten zawodnik oczywiście zaprzeczy ale nawet jak tam podszedł sędzia główny to jeszcze na siłę (na wyraźne żądanie tego sędziego, którego obraził) przepraszał tego sędziego punktowego bo ten na nim to wymógł. W innym wypadku nawet by nie mu to głowy nie przyszło, ze ma przed sobą mężczyzne starszego o około 20 lat i obowiązują jakieś zasady! I z tego co wiem nie dostaliście za to nawet pół punktu kary a mogliście dostać 20 pkt! Zgadza się, kolego znawco regulaminu?

Tak więc proponuje panowie z Przytkowic trochę samokrytyki, pokory, skromności i mniej zapatrzenia w siebie, choć przyznaje po raz kolejny że sportowo jesteście znakomici, niestety do tego trzeba jeszcze dołożyć trochę więcej uwagi przy czytaniu ustaleń na zawody i przy czytaniu regulaminu.

Myślę, ze wystarczy już tych wyjaśnień - wiem, że mój kolega zrobił wszystko co mógł w tej sytuacji zrobić - ja zresztą postąpiłbym podobnie bo sam wiele razy byłem sędzią. I życzymy spokojnych, przebiegających w miłej i przyjacielskiej atmosferze, gminnych zawodów za rok i profesjonalnego sędziowania przez druhów OSP. Chętnie to obejrzymy.
Pozdrawiam i na tym kończę swój udział w tym wątku.

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

temat butów z nowego regulaminu już kiedyś poruszałem tutaj:

http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=4019

ale jeśli na odprawie sobie ustaliliście skórzane, a nie z regulaminem to inna sprawa.

u nas na odprawie przed powiatowymi było powiedziane:

"buty skórzane lub/i z tworzywa"

Dla tego dobrze mieć regulamin na odprawie i nie zgadzać się na wszystkie odstępstwa od regulaminu.
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

jak ktoś ma wrześniowego strażaka to zobaczcie sobie na str. 38 jakie fajnie buty mają chłopaczki :D
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat