Odznaka STRAŻAK WZOROWY
-
Topic author - Posty: 139
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Odznaka STRAŻAK WZOROWY
Witam. Czytam regulamin nadawania odznaczeń i nie jest napisane czy żeby dostać odznakę "STRAŻAK WZOROWY" trzeba mieć 18 lat ? jak to jest ? Trzeba mieć 3 letni staż w działaniach ratowniczo-gaśniczych czyli raczej trzeba mieć 18 lat no ale mozna w różny sposób pomagać w działaniach R-G. Więc druhowie jak to jest? Czy mozna dostać taką odznake prze 18-tką?
Ewentualnie po skończeniu 18 lat można twierdzić że dany druh przed ukończeniem 18 lat brał udział w rozwoju jednostki i pomagał w działaniach ratowniczo-gaśniczych oczywiście w taki sposób by nie łamał regulaminu.?
P.S. odznakę"za wysługe lat" może dostać członek który 5 lat należał do MDP ? czy "staż" w straży liczy się od 18 lat?
Ewentualnie po skończeniu 18 lat można twierdzić że dany druh przed ukończeniem 18 lat brał udział w rozwoju jednostki i pomagał w działaniach ratowniczo-gaśniczych oczywiście w taki sposób by nie łamał regulaminu.?
P.S. odznakę"za wysługe lat" może dostać członek który 5 lat należał do MDP ? czy "staż" w straży liczy się od 18 lat?
Re: Odznaka STRAŻAK WZOROWY
CO?machines pisze:Trzeba mieć 3 letni staż w działaniach ratowniczo-gaśniczych czyli raczej trzeba mieć 18 lat no ale mozna w różny sposób pomagać w działaniach R-G

Możesz jaśniej? Co to znaczy " w różny sposób pomagać w działaniach ratowniczo gaśniczych"?
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
źle mnie zrozumiałeś... chodzi oto że niektórzy mówią że trzeba być członkiem OSP i brać udział w rozwoju a niektórzy że trzeba mieć staż w akcjach ratowniczo-gaśniczych... a pomagać podczas akcji ratowniczo-gaśniczej mozna w różny sposób. Ja osobiście często w akcjach prowadzonych w naszej miejscowości pomagałem "z tyłu" w akcji tzn sprzątałem węże itp. według mnie to też jest w jakiś sposób pomaganie w akcji, przynajmniej według mnie!
Rozumiem.
Cytat z regulaminu odznaczeń, odznak i wyróżnień:
Cytat z regulaminu odznaczeń, odznak i wyróżnień:
Czyli tylko i wyłącznie od 18 lat i do tego tylko dla osób biorących udział w działaniach. Czyli przeszkolonych, ubezpieczonych i zbadanych i działających już co najmniej 3 lata42. 1) Odznaka „Strażak Wzorowy” może być nadawana tylko członkom jednostki
operacyjno-technicznej (zespołu ratowniczego) OSP za wzorową działalność,
zaangażowanie i godną postawę społeczną.
2) Członek jednostki operacyjno-technicznej (zespołu ratowniczego) OSP
biorący bezpośredni udział w działaniach ratowniczych przewidziany
do nadania tej odznaki powinien mieć złożone zgodnie ze statutem OSP
przyrzeczenie (ślubowanie) członka czynnego (zwyczajnego) OSP, posiadać
wyszkolenie odpowiadające aktualnie pełnionej funkcji oraz co najmniej
trzyletni staż w działalności ratowniczo-gaśniczej.

Ostatnio zmieniony ndz 09 paź 2011, 18:04 przez kamil237, łącznie zmieniany 1 raz.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
- OSP (gm., woj.): marynowy gm. nowy dwór gdański
Z tego co ja wiem i jest u nas stosowane wysługę lat liczy się od początku wstąpienia do mdp a jeśli chodzi o wzorkę to od 18 lat plus 3 więc po skończeniu 21 lat
Dziękuję za pomoc. Teraz nie popełnimy błędu przy nadawaniu .
Pozdrawiam
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
Temat do zamknięcia.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Mogę tylko dodać że bywają wyjątki jeśli strażak jest warty tej wzroki. Sam dostałem wzorke w wieku 19 lat. Także pogadajcie z prezesem gminnym czy przepuści wniosek do powiatu.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Jutro się zapytam komendanta gminnego, zobaczymy co mi powie... dam znać co on na to...
-
- OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie
kilka lat temu nie bylo takich wymagaz, w zeszlym roku to zarzad wojewodzki odmowil przyznania 'wzorek' dla dwoch strazakow z mojej jednostki bo nie mieli tych 21 lat.