Ubrania bojowe (Nomex)

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
pecios
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Ubrania bojowe (Nomex)

Post autor: pecios »

Mam takie pytanie w sprawie ubrań bojowych. Słyszałem cos takiego ze od 2012r wchadza przepisy o jedno litych ubraniach w całej uni europejskiej. Nie wiem czy to prawda?

krzychu998
OSP (gm., woj.): wojewudztwo malopolskie

Re: Ubrania bojowe (Nomex)

Post autor: krzychu998 »

Witam kolego moim zdaniem to raczej mija się to z celem bo która gmina da 30 tysięcy a nawet i więcej na zakup każdej jednostce 6 czy 12 kompletów nowych Nomexów no chyba ze unia bedzie to sponsorowac ale to sie mija z celem ale moze to byc prawda nie zaprzeczam pozdrawiam
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

Z tego co ja słyszałem, ale to dobry rok temu i mogłem już coś pomieszać, to chodzi o te regulację w służbach mundurowych, przez które np. policja zmieniała umundurowanie i oznakowania pojazdów na jednolite z całą unią.

Bo tu niby chodzi o wszystkie służby mundurowe.

Wracając, wtedy słyszałem też, że "specjaliści" (czyt. KG PSP) opracowuje wzory nowych ubrań dla strażaków ratowników.
Miały to być 3 wersje: koszarowe, bojowe ciężkie i nowość!! bojowe lekkie (lekki nomex służący np do działań w wypadkach itp.) Były pomysły na 2 kolory - tak jak dotychczasowo czarne lub jak w stanach żółte... Niestety nie mam więcej informacji, a szkoda bo chciałbym zobaczyć chociaż szkice czy pomysł na nowe ubrania i to na czym się wzorowali je tworząc ;)

Ale wątpię żeby to było jak już obowiązkowe... Prędzej pewnie jeśli wprowadzą zmiany to będzie na to jakiś okres przejsciowy i nomexy i ups będziemy zmieniać stopniowo wycofując stare z eksploatacji. Na pewno nie będzie tak że każą nam kupić nowe, bo nikogo na to nie stać.

Józek22

Post autor: Józek22 »

kolego,teraz w strażach wszystko jest możliwe,ostatnio byłem na naradzie naczelników i dowiedziałem sie, że na ostatniej naradzie w Warszawie gościu od wyposażenia jednostek napomknął mimowolnie, że najlepiej jakby na każdej jednostce włączonej do KSRG były po 4 kombinezony gazoszczelne,po aparatach kolejny obowiązek,szkoda tylko że nikt nie dopasowuje wyposażenia jednostek do sytuacji, warunków i specyfiki działań w poszczególnych regionach kraju,w PSP u nas nikt tego nie używa poza ćwiczeniami,więc wcale bym się nie ździwił jakby chcieli ujednolicić ubrania bojowe bo "na zachodzie tak jest"
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat