Iveco Turbo Daily-tachograf

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
grzegorz79
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie
Status: Offline

Iveco Turbo Daily-tachograf

Post autor: grzegorz79 »

Witam!W związku z problemami z rozładowującym się akumulatorem zastanawiamy się nad odłączeniem tachografu w naszym Iveco.Chcemy po prostu wypiąć wtyczkę.
Czy po odłączeniu wszystko będzie działać-np.licznik,czy koś wie jak wyciagnać ten tachograf.Dzięki za podpowiedzi.Iveco jak na linku
http://www.gostycyn.osp.org.pl/index.php?pid=4
Awatar użytkownika

fireman90

Re: Iveco Turbo Daily-tachograf

Post autor: fireman90 »

Tachograf to raczej nie przyczyna rozładowania aku. Poza tym wtyczki są plombowane i choć strażackich aut raczej nikt nie skontroluje, po ingerencji w połączenia, tacho może nałapać błędów i bez pomocy serwisu się nie obędzie. Nie lepiej zainwestować w specjalną ładowarkę ? Do wyjmania tacho musisz mieć specjalne "widełki".
Jajakobyły

Topic author
grzegorz79

Tachograf pracuje cały czas-także,gdy samochód stoi w garażu.To prawie tak jak w osobówce zostawić włączone radio.Po prostu o ile jest to możliwe chcemy je odłaczyć aby nie pobierało prądu.
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

Ja bym zastanowił się nad założeniem "hebla" (głównego wyłącznika prądu na przewodach wychodzących od akumulatora) jeżeli auto takiego nie posiada.

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

Popieram Darka, dla auta które stoi przez dłuższy czas hebel to najlepsze rozwiązanie no i najszybsze chyba.
A jak wam coś pije prąd a nie wiecie co to miernik pomiędzy klemę + a akku i wyciągamy bezpieczniki po kolei.

Jorg66

Post autor: Jorg66 »

Witam . Ja miałem podobne problemy z rozładowywaniem akumulatora w Fordzie , po dwukrotnej wymianie gwarancyjnej baterii postanowiłem zakupić prostownik 12V z funkcją bufora , funkcja ta pozwala utrzymywać akumulator w pełnej gotowości rozruchowej,nie przeładowując go tzw. konserwacja. Od tej pory problem z rozruchem samochodu zniknął a mam to już w zastosowaniu 7lat .

misiek16

Post autor: misiek16 »

Witam tak jak koledzy pisali wyżej zrobić główny wyłącznik prądu. Lecz może być to wina alternatora. Jak wiemy działa on na zasadzie prostownika. Czyli ładuje akumulator podczas pracy silnika. Może być takie coś że mogła paść dioda prostownicza, i gdy silnik jest wyłączony alternator "ciągnie" prąd z powrotem z akumulatora do alternatora i następnie mamy problem z odpaleniem. :cry:

Topic author
grzegorz79

Dzięki za wszystkie sugestie.

darek1726

Post autor: darek1726 »

witam przerabiałem juz to nic nie zrobisz w tym temacie:) tachografu nie da sie wypiąć bo prędkościomierz będzie szwankował a głównego wyłącznika nie zakładaj bo rozkodujesz komputer a nowe oprogramowanie sporo kosztuje byłem z tym problemem w salonie i to jest ich odpowieć od czasu do czasu doładować akumulator albo cześciej przepalać:) pozdrawiam

Józek22

Post autor: Józek22 »

mi znajomy elektryk powiedział że w lecie niejeżdżone auto ma prawo nie odpalic po 2 tygodniach a w zimie to nawet po 5-6dniach może już mu brakować prądu bo teraz tam tyle jest napchane elektroniki,

siekiera

Post autor: siekiera »

pewnie, moje auto nie odpalało zimą nawet po 4 dniach, więc w tym roku zamierzam używać go regularniej.
Ostatnio zmieniony pn 08 lip 2013, 11:33 przez siekiera, łącznie zmieniany 1 raz.

szyszka21
OSP (gm., woj.): dobra ,dobra wielkopolskie

Post autor: szyszka21 »

WITAM . MY MAMY IVECO I WYLACZNIK GŁOWNY ALE NIE ODLANCZA ON TACHOGRAFU , ROZLADOWYWAL SIE NAM AKUMULATOR I ODLACZYLISMY KONTRAOLKE W TACHO I PO KLOPOCIE PRZEZ TYDZIEN POTRAFIL ROZLADOWAC 2 BATERIE POZDRAWIAM

Topic author
grzegorz79

Szyszka-możesz rozwinąć o jaką kontrolkę chodzi?

szyszka21
OSP (gm., woj.): dobra ,dobra wielkopolskie

Post autor: szyszka21 »

grzegorz79 pisze:Szyszka-możesz rozwinąć o jaką kontrolkę chodzi?
witam , W tachografie u nas na dole swiecila czerwona kontrolka dioda i to ona rozladowywala akumulatory.Niewiem jak jest u was alu tu byla przyczyna
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat