sprzet hydrauliczny do KSRG
-
Topic author - Posty: 33
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Pecna Mosina Wielkopolskie
- Status: Offline
sprzet hydrauliczny do KSRG
Nurtuje mnie takie pytanie
Mianowicie czy jest gdzies szczegolowo opisane jaki sprzet hydrauliczny ( czy ciezki,kombi, jaka sila ciecia, jaka sila rozpierania? )powinna miec OSP ktora chce spelniac wymogi wstapienia do KSRG?
i czy oprocz nozyc. rozpieraczy, pompy cos jeszce musi byc? jakies rozpieracze kolumnowe, lancuchy itp?
Mianowicie czy jest gdzies szczegolowo opisane jaki sprzet hydrauliczny ( czy ciezki,kombi, jaka sila ciecia, jaka sila rozpierania? )powinna miec OSP ktora chce spelniac wymogi wstapienia do KSRG?
i czy oprocz nozyc. rozpieraczy, pompy cos jeszce musi byc? jakies rozpieracze kolumnowe, lancuchy itp?
-
- OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Re: sprzet hydrauliczny do KSRG
Rozpieracz myślę, że może się przydać(pomocne urządzenie), natomiast łańcuchów już się nie stosuje. Są wyłączone teoretycznie z użycia. Tylko w przypadkach wyższej konieczności EWENTUALNIE można ich użyć.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
strazak102 pisze:Rozpieracz myślę, że może się przydać(pomocne urządzenie), natomiast łańcuchów już się nie stosuje. Są wyłączone teoretycznie z użycia. Tylko w przypadkach wyższej konieczności EWENTUALNIE można ich użyć.

A skąd kolega ma takie informacje?
Na jednostce na której pracuję, na każdym samochodzie wyposażonym w hydrauliczny zestaw ratowniczy, obowiązkowo są łańcuchy! Nikt nic nie mówił, że "są wyłączone z użycia". Łańcuchy i kliny schodkowe, czy RAMSUPPORT, to są obowiązkowe elementy przy wypadkach, więc nie rozumiem dlaczego maiłoby się tego nie stosować?!

-
Kolego, takie informacje mam z pracy. Tak się składa, że też jestem funkcjonariuszem PSP i wiem coś o tym. Łańcuchy możesz ewentualnie zastosować w stanach wyższej konieczności. Spróbuj zastosować łańcuchy podczas kontroli z komendy woj. gdzie będziesz miał symulację wypadku to zobaczysz co się stanie.
-
strazak102 pisze:Kolego, takie informacje mam z pracy. Tak się składa, że też jestem funkcjonariuszem PSP i wiem coś o tym. Łańcuchy możesz ewentualnie zastosować w stanach wyższej konieczności. Spróbuj zastosować łańcuchy podczas kontroli z komendy woj. gdzie będziesz miał symulację wypadku to zobaczysz co się stanie.
Zatem witam kolegę z jednej "firmy".

Podaj proszę jakiś zapis w przepisach na ten temat, jeżeli możesz, bo bardzo jestem ciekaw.
I odpowiedz mi też na to: JAK SOBIE ZBIJĘ DRABINĘ Z DESEK I WSTAWIĘ NA WÓZ, TO MOGĘ JĄ WYKORZYSTAĆ PRZY AKCJI, BO SIĘ POWOŁAM NA STAN WYŻSZEJ KONIECZNOŚCI, TAK?
Nie słyszałem, aby ktoś pozwalał, aby na samochodach w PSP znajdował się sprzęt bez atestu, lub certyfikatu CNBOP, a tym bardziej żeby taki sprzęt wozić z myślą o wykorzystaniu "jakby coś w stanie wyższej konieczności".

-
Nie wiem kolego, czy jest tow przepisach, a jeżeli jest to powinno być w przepisach BHP. Jeżeli zachodzi stan wyższej konieczności możesz wykorzystać wszystko co masz pod ręką aby uratować ludzi lub mienie. Taką drabinę w tym przypadku możesz zbić sobie na miejscu 

-
Słuchaj, dowiedz się koniecznie na jakich przepisach się opierała KW na kontroli, bo się ośmieszyłem na JRG pytaniem o te łańcuchy.
Dowódca chyba do tej pory ze mnie polewa.
Jak nie ma na to żadnych przepisów, to mnie pięknie wypuściłeś....
Dowódca chyba do tej pory ze mnie polewa.

Jak nie ma na to żadnych przepisów, to mnie pięknie wypuściłeś....

No to niech się Twój dowódca douczy. Niech zacznie od instrukcji obsługi łańcuchów i nowszych podręczników.
Łańcuchy to sprzęt "ostatniej szansy", jak już nic innego nie możesz użyć.
Wynika to z tego, że w wielu samochodach ciągnięcie kierownicy może spowodować wyrwanie drążka kierownicy i jego wpakowanie w kolana i brzuch kierowcy.
Tak na szybko do ściągnięcia to mogę polecić podręcznik Holmatro http://www.holmatro.com/rescue/en/m1568 ... -book.aspx
Niestety nie ma tam po Polsku a nasza papierowa wersja gdzieś wędruje po strażakach.
216.
W samochodach osobowych, w których kolumna kierownicy jest łączona przegubami, odciąganie kolumny w celu wykonania dostępu do kierowcy przy użyciu rozpieraczy i łańcuchów jest:
a) dozwolone
b) zabronione
c) dozwolone ale z zachowaniem środków ostrożnośc
O le dobrze sprawdzam prawidłowa jest b.
Łańcuchy to sprzęt "ostatniej szansy", jak już nic innego nie możesz użyć.
Wynika to z tego, że w wielu samochodach ciągnięcie kierownicy może spowodować wyrwanie drążka kierownicy i jego wpakowanie w kolana i brzuch kierowcy.
Tak na szybko do ściągnięcia to mogę polecić podręcznik Holmatro http://www.holmatro.com/rescue/en/m1568 ... -book.aspx
Niestety nie ma tam po Polsku a nasza papierowa wersja gdzieś wędruje po strażakach.
Poza tym są jeszcze pytania: http://www.straz.gov.pl/page/index.php?str=2322The technique of pulling the steering wheel with a
spreader and pulling chains is no longer advised. The
forces on the steering column may cause breaking of the
joints thus injuring rescuers and patient(s).
216.
W samochodach osobowych, w których kolumna kierownicy jest łączona przegubami, odciąganie kolumny w celu wykonania dostępu do kierowcy przy użyciu rozpieraczy i łańcuchów jest:
a) dozwolone
b) zabronione
c) dozwolone ale z zachowaniem środków ostrożnośc
O le dobrze sprawdzam prawidłowa jest b.
Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl
-
Dzięki kolego za pomoc w rozwikłaniu wątpliwości. I widzisz, trochę więcej trzeba się interesować swoją pracą 

-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
to ja mam pytanie do druhów, odnośnie łańcuchów, jestem właśnie po 1 dniu teorii z kursu technicznego, i jakoś nie było wzmianki o tym, że są zabronione, normalnie aspirant sztabowy, który to prowadził, pokazywał przykłady stosowania z rozpieraczem, jak również, z poduszką pneumatyczną, tak samo w książce z 2008 roku do tegoż kursu, nie ma wzmianki o tym, iż się uch już nie stosuje.
Proszę o opinię druhów, z innych jednostek o wypowiedzenie się w tej kwestii, pozdrawiam
Proszę o opinię druhów, z innych jednostek o wypowiedzenie się w tej kwestii, pozdrawiam

"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
-
Znajomość korzystania z łańcuchów jest obowiązkowa, ale samo używanie już raczej mało wskazane. Reszta jak wyżej.
-
- OSP (gm., woj.): Limanowa,woj.małopolskie
OSP w Limanowej woj.małopolskie posiada do sprzedaży Samochód MAN 11-192 GBA 2,5/16 z 1984 roku wraz z radiostacją przewoźną, sprzętem hydraulicznym po wymianie węży, całość posiada badania i atesty cena wywoławcza 50 tyś zł .Możliwa sprzedaż samego sprzętu hydraulicznego.
Kontakt z Naczelnikiem OSP tel. 600 355 903 lub
e-mailem: jurek187@interia.pl
Kontakt z Naczelnikiem OSP tel. 600 355 903 lub
e-mailem: jurek187@interia.pl
-
- OSP (gm., woj.): woj. wielkopolskie
a gdzie to niby jest zapisane, że łańcuchów się nie stosuje i są wycofywane z użycia?my w tym roku dostaliśmy nowy sprzęt i łańcuchy są a sprzęt był kupiony z pieniędzy Marszałka Województwa i jest to bardzo bogaty zestaw bo kosztował 114 tyś zł więc raczej lipy nie było
-
- OSP (gm., woj.): Odrowąż Gogolin Opolskie
Mamy do sprzedania fajny zestaw narzędzi z lukasa; pompa, rozpierak, nożyce, przewody i adaptery z łańcuchami. Tel. kon. 602601623. www.odrowaz strazacy na tej stronie można zobaczyć zestaw.
Poczytajdamian44 pisze:Nurtuje mnie takie pytanie

Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż